7 moduri de a face față presiunii financiare

Bogdan Chirea
0
presiune financiara

Mulți dintre noi au o cronologie internă pentru modul în care credem că ar trebui să progreseze viața noastră financiară. Și ne bazăm pe bifarea fiecărei etape financiare – job mare, promovare mare, creștere mare a salariului, deținerea unei case – până la o anumită vârstă și într-un anumit interval de timp.

Dar viața nu merge întotdeauna conform planului. Acel job de vis se dovedește a fi plin de satisfacții din toate punctele de vedere, cu excepția financiară, sau te găsești blocat într-o poziție cu puțin potențial de creștere și, înainte de a-ți da seama, ai ratat majoritatea etapelor financiare.

Și mai rău, nu poți să nu te compari cu prietenii și membrii familiei care par să atingă fiecare țintă pe care o ținteai și tu. Colegul tău de cameră de la facultate primește promovare după promovare, vărul tău mai mic a cumpărat deja acea casă, iar părinții tăi nu vor înceta să sublinieze succesele fiecărui membru al familiei tale.

Sentimentul de a nu ajunge mai departe poate duce la un sentiment de rușine, resentimente sau chiar presiune pentru a accelera ritmul. Un raport recent arată că mai puțin de jumătate dintre americani simt că fac progrese financiare reale, iar millennials și generația Z, în special, sunt nerăbdători să țină pasul cu facturile lunare și cu finanțele generale.

Dacă sunteți unul dintre cei mulți care simte presiunea de a ține pasul financiar, aceste șapte sfaturi utile vă pot ajuta să reduceți stresul și să ușurați povara termenelor și așteptărilor.

Acordați-vă credit acolo unde creditul este datorat

Când a fost ultima dată când ți-ai obligat criticul interior să tacă și ai reflectat asupra lucrurilor care merg bine în viața ta, din punct de vedere financiar și nu?

Poate că sunteți atât de consumat de vinovăție și vă faceți griji că nu vă plătiți încă împrumuturile, încât nu țineți cont de progresul pe care l-ați făcut și de faptul că reușiți să economisiți bani chiar și atunci când vă ocupați de datorii.

„Pentru a vă gândi în mod intenționat la punctul de pornire – unde erați atunci și unde vă aflați acum – vă poate ajuta”, spune Jason Drake, L.C.S.W., un terapeut din Katy, Texas. „Gândește-te la fiecare etapă a educației, carierei, promovărilor și fă un bilanț al realizărilor din viața ta.”

S-ar putea să începi să realizezi că nu ești la fel de „în urmă” cum ai crezut cândva și ar trebui să-ți acorzi credit pentru cât de departe ai ajuns.

Citește și : 

Ce este criticul interior și cum îi faci față


Angajați-vă într-o comparație sănătoasă - cu dvs


Nu suntem cu toții în aceeași călătorie în viață. Unii pot avea o cale mai lină, cu mai puține obstacole financiare la început, în timp ce alții se pot confrunta cu situații de urgență familiale care duc la cheltuieli neprevăzute, restabilindu-i în planurile lor.

„Când concuram cu experiențele celor din jurul nostru, începem pe picior neuniform”, spune Drake. Și pentru că nu avem povestea completă a lucrurilor prin care trec toți ceilalți, nu putem face o comparație exactă când vine vorba de finanțe – sau chiar orice.

Dar ceea ce putem face este să facem un inventar al drumului pe care l-am parcurs. La sfârșitul zilei, aceasta este singura comparație exactă pe care o putem face. Puteți lua în considerare să vă puneți întrebări precum:

  • Ce fel de progres am făcut cu privire la obiectivele mele financiare în ultimele 30, 60 sau 90 de zile? (Nu uitați, chiar și pașii mici contează!)
  • În ce domenii din viața mea financiară m-am îmbunătățit și unde mai trebuie să lucrez?
  • Când a fost ultima dată când nu m-am simțit prea stresat din cauza finanțelor mele și ce pot învăța din acel moment pentru a-mi reduce stresul în momentul prezent?
  • Care este un gând negativ despre finanțele mele de care am trecut cu succes?
  • Există ceva ce pot face astăzi - să economisesc bani pentru o vacanță, să mă răsfăț cu o cină ocazională, să-mi plătesc factura totală a cardului de credit în fiecare lună - lucru pe care nu am putut să-l fac înainte?

Fiți sincer și conștient despre utilizarea rețelelor sociale


Rețelele sociale nu sunt doar un potențial declanșator pentru compararea socială, ci și un loc în care este probabil să întâlnim reclame direcționate. Dacă simțim deja sentimente de FOMO sau nu suntem suficienti, posibilitatea de a face o cumpărare impulsivă doar pentru a te face să te simți mai bine poate fi greu de rezistat.

De fapt, sondajul Charles Schwab Modern Wealth Survey din 2019 a constatat că respondenții au clasificat rețelele sociale drept cea mai mare „influență proastă” asupra modului în care își gestionează banii, iar 3 din 5 se luptă să înțeleagă cum își permit prietenii mesele și vacanțele despre care postează pe rețelele sociale.

„Uneori este important să ne reamintim că ceea ce vedem pe rețelele de socializare nu este viața reală – este o fereastră falsă despre unele aspecte”, spune Drake. „Dacă te trezești că faci comparații de viață pe rețelele de socializare, iar sentimentele de anxietate sau depresie cresc, ia în considerare o vacanță de pe rețelele de socializare pentru o săptămână sau două.”

Citeste si

Stima de sine și compararea cu alții pe rețelele sociale


Identificați ceea ce puteți controla și luați măsuri

Când vine vorba de viața noastră financiară, multe lucruri se află în afara domeniului nostru de control: inflația, recesiunile, facturile și cheltuielile neașteptate.

„Din păcate, există multe lucruri pe care nu le putem controla sau modifica, ceea ce face mult mai important să exercităm controlul în moduri sănătoase acolo unde putem”, spune Holly Schiff, Psy.D., psiholog clinician autorizat din Greenwich, Connecticut. „Chiar dacă este ceva la fel de simplu ca să-ți revizuiești bugetul alimentar. Fiecare mic efort contează și îți oferă un sentiment de control asupra lumii tale.”

Pași mici – cum ar fi alegerea de a cheltui venitul disponibil pe lucruri care se aliniază cu valorile tale sau să spui nu unei ieșiri care nu depășește bugetul tău (și să faci asta cu încredere) – te pot ajuta să te simți mai responsabil de perspectivele tale financiare.

Nu sacrifica îngrijirea de sine

Practicarea îngrijirii de sine este o strategie incredibil de utilă pentru a vă proteja bunăstarea, dar pentru unii, însăși ideea poate părea extravagantă sau indulgentă, mai ales atunci când simțim o criză financiară. S-ar putea să cădeți în tipare de gândire negative: „Nu merit să fac asta pentru mine dacă nu-mi ating obiectivele legate de bani” sau „De ce aș petrece timpul în îngrijirea personală când ar trebui să-mi dedic tot timpul și energia pentru a-mi gestiona finanțele?”

Dar autoîngrijirea nu trebuie să implice luarea a prea mult timp sau cheltuirea a multi (sau chiar orice) bani. Cercetările sugerează că aplecarea către umor, stabilirea limitelor vieții profesionale și practicarea mindfulness sunt modalități eficiente de a te angaja în îngrijirea de sine - și toate sunt relativ rapide și complet gratuite.

„Adevărul este că practicarea îngrijirii de sine atunci când cineva se confruntă cu provocări financiare este cheia pentru menținerea unei stări mentale bune”, spune Regine Muridian, Ph.D., psiholog clinician licențiat din Glendale, California. De fapt, a-ți face timp pentru îngrijire personală poate să te ajutechiar să fie mai ușor să faci progrese în direcția obiectivelor tale. Muridian sugerează să stabiliți timp în fiecare zi pentru a face un lucru care este reîncărcător și semnificativ pentru dvs., fie că este vorba de exerciții fizice, de lectură sau de petrecerea timpului cu familia.

Fă pași (foarte) mici către un scop

Dacă nu faceți progresul financiar pe care ați dori să-l vedeți, este posibil să nu credeți că merită să continuați să lucrați pentru un anumit obiectiv. Dar, așa cum ne amintește Muridian, fiecare progres contează și este valoros să continuăm.

„Ați putea crea un cont de economii automat pentru a construi un fond de urgență. Chiar dacă costă 1 dolar pe zi. Dacă se întâmplă ceva neașteptat, puteți evita să repuneți acest cost pe cardul dvs. de credit”, spune Muridian.

Ține minte: Identitatea și încrederea ta nu sunt legate de finanțe


În lumea hiperconectată de astăzi, este ușor să te uiți la situația ta financiară și la imaginea de sine ca una și aceeași. Dar viețile noastre financiare nu reflectă pe deplin cine suntem. Deși putem lucra pentru a economisi și a cheltui bani într-un mod care să se alinieze cu valorile și aspirațiile noastre, banii nu sunt o reflectare a caracterului sau a valorii de sine.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!