A fost lansat Atlasul Economic al României, un instrument destinat investitorilor români și străini care vor să dezvolte afaceri în țara noastră.
Datele care se vor regăsi pe această hartă vor servi, între altele, la construcţia unei strategii de dezvoltare - mai spune ministrul, care precizează că este vorba de o platformă unde vor fi încărcate informaţii economice şi sociale relevante pentru o imagine cât mai clară asupra oportunităţilor de investiţii într-o regiune sau alta a României.
„Am lansat, Atlasul Economic al României, un instrument extrem de util pentru investitorii români și străini care vor să dezvolte afaceri în țara noastră. Este vorba mai exact despre o platformă unde vor fi încărcate informații economice și sociale relevante pentru a fi configurată o imagine cât mai clară asupra oportunităților de investiții într-o regiune sau alta pe teritoriul României. Datele ce se vor regăsi pe această harta economică a României vor servi, printre altele, și la construcția unei strategii de dezvoltare, în funcție de polii de competitivitate identificați prin acest nou sistem electronic”, a spus ministrul economiei Florin Spătaru, la conferința de închidere Proiectului “Dezvoltarea capacității instituționale a Ministerului Economiei – SIPOCA 7”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei
În cadrul proiectului “Dezvoltarea capacității instituționale a Ministerului Economiei – SIPOCA 7”, autoritatea centrală a elaborat Documentul de Politică Industrială ce reflectă preocupările referitoare la revitalizarea, consolidarea şi diversificarea bazei industriale a României prin creşterea competitivității sale, prin îmbunătăţirea capacităţii de inovare la nivelul întreprinderilor, utilizarea eficientă a resurselor naturale disponibile şi o specializare inteligentă, care să conducă la realizarea de produse industriale cu valoare adăugată mare.
“Există o preocupare reală în rândul companiilor care fie vor să-și extindă activitatea, fie vor să investească în noi afaceri în România. În aceste condiții, este nevoie de o adresare directă către acești investitori care au nevoie de o imagine clară asupra unei strategii de dezvoltare economică de țară. Consider că prin instrumentele realizate în cadrul proiectului contribuim la construcția unei imagini transparente și corecte pentru investitori și autorități deopotrivă”, a adăugat ministrul Spătaru.
Platforma digitală conține actualele politici publice industriale la nivel național și este un instrument util pentru investitorii români şi străini care vor să dezvolte afaceri în ţara noastră.
Echipa de implementare, coordonată de SIVECO România, a reușit să implementeze acest proiect complex într-un termen de 9 luni, devansând cu o lună termenul ofertat.
Principalul obiectiv urmărit de minister prin implementarea noii platforme a fost acela de a îmbunăți elaborarea (evaluarea impactului), fundamentarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice din aria de competențe a Ministerului Economiei. Nu în ultimul rând, proiectul a vizat dezvoltarea competențelor angajaților ministerului.
„S-a implementat o platformă deosebit de puternică, un instrument excelent pentru analiștii Ministerului Economiei și factorii de decizie, care acum pot extrage concluzii rapid, dintr-o privire sau în detaliu, care sunt sectoarele economice și regiunile în care se face performanță, și respectiv unde este nevoie de măsuri de sprijin conform cadrului legal și atribuțiilor ministerului”, spune Alexandru Coșbuc-Ionescu, unul dintre acționarii de la SIVECO România.
Consorțiul condus de SIVECO Romania S.A. a furnizat și implementat următoarele componente:
Software COTS:
- Componenta ESB ( Enterprise Service Bus)
- Componenta de modelare a parametrilor economici și statistici
- Componenta GIS
- Componenta server de aplicații
- Componenta Data Warehouse
- Portal
- Infrastructura hardware necesară funcționării soluției.
O activitate importantă din proiect a reprezentat preluarea de date din 4 surse externe, utilizând componenta ESB; precum și profilarea de indicatori și rapoarte statistice prin intermediul componentei de modelare a parametrilor economici și statistici.
Experții implicați în implementarea acestui proiect (dezvoltatori, analișsti de business, statisticieni etc) au făcut posibilă expunerea indicatorilor și rapoartelor statistice prin intermediul componentelor de GIS și portal.
„Este o onoare pentru noi să contribuim la un instrument modern de digitalizare a celei mai importante instituții pentru economia românească, Ministerul Economiei. Platforma este foarte complexă, conține date la zi și se bazează pe tehnologii foarte actuale, condiții esențiale pentru ca acest proiect să se alinieze politicilor publice mondiale și chiar să faciliteze creșterea competitivității economiei naționale”, a declarat Dragoș Dobran, Președinte și Director General al SIVECO România.
Proiectul “Dezvoltarea capacității instituționale a Ministerului Economiei – SIPOCA 7” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă – SIPOCA 7 și are un buget de 9.816.257,52 lei, fiind implementat în perioada 10.08.2016 – 09.08.2022.
Comentariul va fi postat dupa aprobare