Moderna a dat în judecată Pfizer pentru tehnologia vaccinului Covid

Bogdan Chirea
0
moderna pfizer

Moderna a declarat că dă în judecată Pfizer și partenerul său german BioNTech pentru încălcarea brevetelor legate de dezvoltarea primelor vaccinuri Covid-19.

Compania americană de biotehnologie susține că tehnologia ARNm îi aparține, fiind dezvoltată ​​înainte de pandemie. Procesul, care solicită daune financiare nespecificate, a fost intentat în SUA și Germania.

Pfizer a spus că a fost „surprinsa” de cererea de chemare în judecată și că se va „apăra cu putere” împotriva acuzațiilor.

Într-o declarație, Moderna a spus că Pfizer/BioNTech a copiat două elemente cheie ale proprietății sale intelectuale.

Una implică o „modificare chimică” pe care Moderna spune că oamenii de știință au fost primii care au demonstrat-o în studiile pe oameni în 2015 și înseamnă că vaccinul „evită provocarea unui răspuns imun nedorit”.

Cea de-a doua presupusă încălcare este legată de modul în care ambele vaccinuri vizează proteina distinctă de vârf din exteriorul virusului.

„Depunem aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm pe care am creeat-o, am investit miliarde de dolari în crearea ei și pe care am brevetat-o ​​în deceniul care a precedat pandemia de Covid-19”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel.

Moderna, care a fost înființată drept companie abia în 2010, a fost un dezvoltator timpuriu al tehnologiei ARNm utilizată comercial pentru prima dată în vaccinurile Covid.

Injecțiile folosesc o moleculă de cod genetic numită ARN mesager pentru a genera un răspuns imun. Asta antrenează organismul să lupte împotriva virusului real atunci când intră în contact cu acesta.

La începutul pandemiei, Moderna a spus că nu își va aplica brevetele pentru a ajuta alte companii de medicamente să-și dezvolte propriile vaccinuri, în special pentru țările cu venituri mici și medii.

În martie 2022, a declarat că rivali precum Pfizer și BioNTech ar trebui să își respecte drepturile de proprietate intelectuală în unele țări cu venituri mai mari, deși nu va pretinde daune pentru activitate înainte de această dată.

Litigiile privind brevetele au loc adesea atunci când se dezvoltă o nouă tehnologie și atât Pfizer/BioNTech, cât și Moderna se confruntă deja cu alte procese legate de platformele ARNm respective.

Moderna însăși se află într-o dispută în curs de desfășurare cu Institutul Național de Sănătate din SUA cu privire la creditul pentru brevetele cheie legate de tehnologia ARNm.

În iulie, compania germană de biotehnologie CureVac a intentat un proces împotriva BioNTech, susținând că a încălcat brevetele legate de ingineria anumitor molecule de ARNm și căutând „despăgubiri echitabile”.

Într-o declarație, Pfizer a spus că nu a analizat încă pe deplin plângerea celor de la Moderna, dar a fost „surprinsă”, având în vedere că vaccinul său se bazează pe propria tehnologie proprie de ARNm.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Rămânem încrezători în proprietatea noastră intelectuală care sprijină vaccinul Pfizer/BioNTech și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor procesului”.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!