Deși anul acesta a fost umilită de organizatorii EBU, fiind acuzată de fraudă, Televiziunea Română, prin Consiliul de Administrație, a decis ca România să se înscrie la ediția din 2023 a Eurovision.
Cu toate că au respins acuzațiile EBU, cei de la TVR au trecut peste ideea președintelui general Dan Turturică care a susșinut retragerea instituției din această competiție.
În ședința de azi CA a aprobat inițierea demersurilor necesare identificării unei firme elveţiene de avocatură pentru evaluarea litigiului cu EBU, după ce acesta din urmă a anulat voturile țării noastre și a acuzat-o de fraudă, prin încheierea unei înțelegeri cu alte țări participante pentru a se vota între ele.
Cu toate astea, Consiliul de Administraţie a aprobat cu unanimitate de voturi participarea României la cea de-a 67-a ediţie a Eurovision Song Contest, care se va desfășura în luna mai în Marea Britanie.
Conform invitaţiei primite de SRTv de la EBU televiziunile trebuie să-şi anunţe intenţia de participare până la data de 15 sepetmbrie, cu posibilitatea retragerii fără consecinţe financiare până la 11 octombrie.
Potrivit calendarului stabilit de organizator, lista finală a ţărilor înscrise urmează a fi anunţată până la finalul anului.
Tot azi, Preşedintele-Director General, Dan Cristian Turturică, a solicitat membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv prezenți, un mandat în vederea contactării unor firme de avocatură din Elveţia pentru evaluarea şanselor SRTv într-un litigiu cu EBU/ European Broadcasting Union - organizatorul concursului Eurovision Song Contest (ESC). Mandatul, acordat cu 11 voturi pentru, vizează și obţinerea costurilor aferente unui astfel de demers, urmare a situaţiei create la ediția din acest an, când organizatorul a anulat voturile României. Potrivit regulamentului Eurovision, orice litigiu este soluționat sub jurisdicție elvețiană.
Concursul Eurovision este una dintre cele mai populare competiţii muzicale internaţionale și se desfăşoară în fiecare an, începând din anul 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.Televiziunea Română participă la competiţia europeană din anul 1993.
Ultimii ani au reprezentat pentru Eurovision o serie întreagă de scandaluri dar și transformarea acestuia într-un concurs care a uitat că este despre celebrarea muzicii și a talentului. În schimb, EBU a reușit performanța de a ne lăsa pe toți să înțelegem că a devenit un concurs geopolitic.
Câștigătoarea de anul acesta a fost Ucraina, țară afectată de un război în desfășurare. Neputând asigura în bune condiții concursul de anul viitor, Marea Britanie a fost rugată să se ocupe de organizare.
Pe de altă parte, selecția națională pentru piesa ce a reprezentat România a avut din ce în ce mai puțin interes din partea telespectatorilor. Audiențele TVR s-au prăbușit, la fel ca și numărul de voturi din partea telespectatorilor pentru piesele înscrise în concurs.
Conform acuzațiilor EBU, reprezentantul României de anul acesta, WRS, nu ar fi trebuit să ajungă în finală. Chiar și așa, melodia Llamame a terminat pe locul 18 în finala de la Torino.
De la momentul finalei și izbucnirii scandalalui, conducerea TVR a avut nevoie de 4 luni pentru a iniția o procedură de chemare în judecată a EBU.
Comentariul va fi postat dupa aprobare