Dând din coadă, gâfâind și sărind, câinii arată clar când sunt fericiți. Dar noi cercetări sugerează că ar putea exista o altă modalitate prin care câinii arată bucurie: producând lacrimi.
Într-un mic studiu, cercetătorii au descoperit că câinii produc mult mai multe lacrimi după ce s-au reunit cu stăpânii lor, comparativ cu atunci când stăpânii lor stăteau acasă cu ei.
Descoperirile sugerează că „câinii vărsă lacrimi asociate cu emoții pozitive, cum ar fi o reuniune cu proprietarul”, a declarat într-un e-mail Takefumi Kikusui, unul dintre autorii studiului și cercetător veterinar la Universitatea Azabu din Japonia.
Dacă acest lucru este adevărat, studiul marchează prima dată când cercetătorii au legat lacrimile câinilor de emoție. Cu toate acestea, mai mulți oameni de știință au spus că concluziile lucrării sunt greu de acceptat, spunând că metodologia utilizată în experimente ar putea să nu ofere o concluzie de încredere.
În noul studiu, publicat luni în jurnalul Current Biology, cercetătorii au plasat o fâșie de hârtie în interiorul pleoapei inferioare a fiecărui câine și au măsurat cât de departe au parcurs lacrimile de-a lungul benzii, scrie Nicola Davis, de la The Guardian. Într-un experiment, ei au stabilit o linie de referință prin măsurarea producției de lacrimi atunci când câinele și proprietarul erau acasă, apoi au comparat rezultatele cu când câinele și omul s-au reunit după cinci până la șapte ore de separare.
Producția de lacrimi a crescut cu 10% la câinii reuniți cu stăpânii, a declarat Kikusui. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că întâlnirile cu proprietarii au dus la o producție mai mare de lacrimi decât întâlnirile cu neproprietari familiari.
Într-un al doilea experiment, cercetătorii au testat dacă oxitocina, un hormon despre care se crede că este conectat la legăturile emoționale la oameni și câini, ar putea cauza producția de lacrimi. La urma urmei, Kikusui și echipa sa au concluzionat într-o lucrare din 2015 că atât oamenii, cât și câinii produc mai multă oxitocină atunci când petrec timpul împreună, relatează Gizmodo. În noua cercetare, oamenii de știință au descoperit că scăderea oxitocinei în ochii câinilor a crescut producția de lacrimi, în timp ce o soluție de control nu a făcut-o, conform Guardian.
Studiile anterioare au arătat că câinii sunt în ton cu emoțiile umane, potrivit Times, și pot avea abilități sociale asemănătoare omului, potrivit Gizmodo. Daniel Mills, un specialist veterinar în medicina comportamentală la Universitatea Lincoln din Anglia, care nu a contribuit la lucrare, spune pentru Times că alte cercetări au arătat că câinii au categorii emoționale, cum ar fi „Ești cineva la care țin, prin urmare, sunt încântat să te văd” și „Ești o persoană de care nu-mi pasă, așa că te pot ignora de cele mai multe ori.”
Cu toate acestea, unii oameni de știință cred că este o exagerare să spui că câinii plâng cu lacrimi de bucurie. Clive Wynne, un specialist în comportament canin la Universitatea de Stat din Arizona, spune pentru Times că „ar fi nevoie de mult mai multe pentru a se lăsa convings” să accepte dovezile acestei cercetări.
El spune pentru Times că folosirea hârtiei în pleoapele câinilor ar fi putut afecta rezultatul acestui experiment: câinii mai entuziasmați s-ar fi putut mișca mai mult, făcând ca hârtia să se frece de ochii lor și să producă mai multe lacrimi. De asemenea, picăturile de oxitocină ar fi putut provoca lacrimi pur și simplu pentru că au iritat ochii câinilor, spune pentru The Times Lauren M. Bylsma, psiholog clinician la Universitatea din Pittsburgh, care nu este implicată în cercetare.
Bylsma și Wynne încă susțin ideea că numai oamenii sunt cunoscuți pentru a vărsa lacrimi emoționale, de bucurie.
Indiferent dacă lacrimile câinilor sunt sau nu legate de emoție, oamenii de știință par să fie de acord că lacrimile influențează relațiile lor cu stăpânii lor. Într-un al treilea experiment, cercetătorii au cerut unui număr de 74 de participanți umani să evalueze fotografiile câinilor în funcție de cât de mult doreau să aibă grijă de animale, conform Guardian. Oamenii și-au exprimat un interes mai mare pentru îngrijirea caninilor cu ochii înlăcrimați.
„S-ar putea ca lucruri precum un ochi mai strălucitor sau prezența lacrimilor să încurajeze tendințele de hrănire în noi”, spune Mills pentru Times.
Comentariul va fi postat dupa aprobare