Precipitațiile scăzute și căldura record în cea mai mare parte a Chinei au un impact larg răspândit asupra oamenilor, industriei și agriculturii. Nivelul râurilor și al rezervoarelor au scăzut, fabricile s-au închis din cauza penuriei de electricitate și suprafețe uriașe de culturi au fost deteriorate. Situația ar putea avea repercusiuni la nivel mondial, provocând perturbări suplimentare ale lanțurilor de aprovizionare și exacerbând criza alimentară globală.
Oamenii din mari părți ale Chinei se confruntă cu două luni de căldură extremă. Sute de locuri au raportat temperaturi de peste 40°C și multe recorduri au fost doborâte. Stațiile de metrou au amenajat zone de odihnă unde oamenii se pot recupera din cauza expunerii la căldură.
Pe 18 august, temperatura în Chongqing din provincia Sichuan a atins 45°C, cea mai ridicată înregistrată vreodată în China, în afara regiunii Xinjiang, dominată de deșert. Pe 20 august, temperatura din oraș nu a scăzut sub 34,9 ° C, cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în China în august. Temperatura maximă a fost de 43,7°C.
Este cel mai lung și mai fierbinte val de căldură din China de la începutul înregistrărilor naționale în 1961. Potrivit istoricului meteo Maximiliano Herrera, care monitorizează temperaturile extreme din întreaga lume, este cel mai puternic val de căldură înregistrat oriunde.
Împreună cu căldura extremă, precipitațiile scăzute din anumite părți ale Chinei au dus la scăderea râurilor la niveluri scăzute, 66 de râuri uscandu-se complet. În unele părți din Yangtze, nivelurile apei sunt cele mai scăzute de când înregistrările au început în 1865. În câteva locuri, rezervele locale de apă s-au epuizat și apa potabilă a trebuit să fie transportată cu camioane. La 19 august, China a anunțat o alertă națională de secetă pentru prima dată în nouă ani.
Producția de hidroelectricitate a scăzut din cauza nivelului scăzut al apei. Sichuan a fost afectat în special pentru că în mod normal primește 80% din electricitate din hidroenergie. Mii de fabrici din provincie au fost nevoite să își înceteze activitatea din cauza penuriei de electricitate pe fondul cererii mari de aer condiționat. Birourilor și centrelor comerciale li s-a spus, de asemenea, să reducă iluminatul și aerul condiționat pentru a economisi energie.
Numai în Sichuan, se raportează că 47.000 de hectare de culturi au fost pierdute și alte 433.000 de hectare au fost deteriorate. Ministerul Agriculturii a spus că va încerca să crească precipitațiile prin însămânțarea norilor. Rămâne neclar din punct de vedere științific dacă însămânțarea norilor va face o diferență semnificativă.
China este departe de singurul loc afectat de secetă. Europa se confruntă cu ceea ce poate fi cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. Există, de asemenea, o secetă în Africa și în mare parte din SUA și Mexic.
Scăderea recoltelor în aceste regiuni ar putea agrava criza alimentară globală. Prețurile globale la alimente au atins niveluri record chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și, deși au scăzut din martie, rămân mai mari decât în anii precedenți. Cu toate acestea, China a acumulat rezerve mari de cereale în ultimii ani, astfel încât poate compensa un anumit deficit.
Potrivit unui raport din 2021 al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, secetele au crescut ca urmare a încălzirii globale și vor deveni mai frecvente și mai severe pe măsură ce planeta continuă să se încălzească.
Comentariul va fi postat dupa aprobare