Hidrogenul produs din aer ar putea furniza combustibil cu emisii scăzute de carbon în deșerturi

Bogdan Chirea
0
hidrogen

Un dispozitiv care folosește energia solară pentru a capta apa din aer ar putea face producția de hidrogen viabilă în locuri precum Australia centrală și Orientul Mijlociu.

Hidrogenul a fost produs din umiditatea din aer, folosind o nouă abordare care poate chiar extrage suficientă apă din atmosferă pentru a face combustibil în deșerturi.

Hidrogenul cu emisii scăzute de carbon este văzut ca un instrument cheie pentru decarbonizarea industriilor grele, cum ar fi producția de oțel. Cu toate acestea, eforturile de a produce gaz prin utilizarea energiei electrice regenerabile și a electrolizoarelor pentru a împărți apa în părțile sale constitutive, hidrogen și oxigen, se confruntă cu o problemă: multe părți ale lumii cu cel mai mare potențial de energie solară pentru a face acest lucru nu au suficientă apă.

Această nepotrivire l-a determinat pe Gang Kevin Li de la Universitatea din Melbourne, Australia, și pe colegii săi să dezvolte un dispozitiv prototip care poate absorbi apa din aer și poate folosi electroliza pentru a produce hidrogen, alimentat de panouri solare sau de o turbină eoliană. Echipa sa a descoperit că acidul sulfuric era cel mai bun material pentru a acționa ca un burete pentru a capta apa și l-a folosit cu succes pentru a produce hidrogen de înaltă puritate.

„Aceasta este prima tehnologie capabilă să producă hidrogen de înaltă puritate din aer direct și o puteți face oriunde pe Pământ atâta timp cât aveți energie”, spune Li.

Dispozitivul echipei a reușit să capteze apă chiar și până la o umiditate de 4% - umiditatea observată în deșerturi este adesea de aproximativ 20%. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea face producția de hidrogen viabilă în locuri precum Australia centrală și Orientul Mijlociu. Ar putea funcționa și în locații îndepărtate, permițând hidrogenului să ajute satele în afara rețelei să echilibreze sursele intermitente de energie solară, adaugă cercetătorii.

Li spune că tehnologia ar putea fi extinsă cu ușurință, fie prin realizarea de versiuni mai mari ale prototipului de aproximativ un metru înălțime, fie prin asamblarea multor dintre ele într-un mod modular. El crede că abordarea ar fi complementară cu metodele de producție existente – care includ fabricarea hidrogenului din combustibili fosili folosind un proces numit reformarea metanului cu abur – decât să acționeze în competiție cu acestea.

Dispozitivul a fost folosit în mare măsură în interior, așa că următorul pas pentru echipă va fi să testeze mai mult în aer liber, inclusiv într-un deșert, pentru a vedea cum face față provocărilor din lumea reală, cum ar fi praful.

Aceasta este o nouă abordare surprinzătoare care pare că merită explorată, spune Simon Bennett de la Agenția Internațională pentru Energie. El spune că prototipul pare să producă aproximativ mai puțin de jumătate din hidrogenul pe metru pătrat la care s-ar aștepta de la un sistem comercial cu acces la apă dulce în aceeași locație. 

„Nu este super, dar nu e rău, având în vedere că funcționează cu umiditate. Sper că vor avea șansa de a testa modul în care un dispozitiv ar funcționa în practică la o scară mai mare unde credem că hidrogenul își va găsi avantajul competitiv”, spune Bennett.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!