Încălzirea globală ar putea ucide multe dintre speciile de copaci care răcesc orașele

Bogdan Chirea
0
copaci

Este posibil ca orașele din întreaga lume să aibă nevoie să înceapă să planteze diferite tipuri de copaci și arbuști care pot tolera condiții mai calde și mai uscate. Până în 2050, aproximativ trei sferturi din speciile cultivate în prezent în mediile urbane vor fi în pericol ca urmare a schimbărilor climatice, a constatat un studiu.

„Prin „în pericol”, ne referim ca aceste specii s-ar putea confrunta cu condiții climatice stresante”, spune Manuel Esperon-Rodriguez de la Universitatea Western Sydney din Australia. „Acei copaci probabil vor muri.”

Copacii din oraș aduc multe beneficii, de la a face orașele să arate frumos și de a oferi un refugiu pentru fauna sălbatică până la păstrarea locurilor cu până la 12°C mai răcoroase decât ar fi altfel vara. Pierderea acoperirii copacilor ar putea face ca orașele să devină și mai fierbinți pe măsură ce planeta se încălzește.

Pentru a evalua amenințarea, Esperon-Rodriguez și colegii săi au folosit o bază de date numită Global Urban Tree Inventory pentru a stabili condițiile cerute de 3100 de specii de arbori și arbuști cultivate în prezent în 164 de orașe din întreaga lume. Cercetătorii au analizat apoi modul în care aceste condiții ar fi afectate de schimbările climatice într-un scenariu cu emisii medii numit RCP6.0.

Până în 2050, 76% dintre aceste specii vor fi expuse riscului din cauza creșterii temperaturilor medii și 70% din cauza scăderii precipitațiilor, conchide echipa.

În unele orașe, acoperirea arborilor este dominată de câteva specii, astfel încât impactul asupra orașelor va varia foarte mult în funcție de dacă aceste specii sunt sau nu expuse riscului. Baza de date nu include aceste informații, așa că echipa nu a putut să evalueze acest lucru.

Studiul nu ține cont de creșterea urbană continuă, care ar putea încălzi orașele și mai repede. Nici nu ține cont de extremele meteorologice mai mari cauzate de schimbările climatice sau de efectele dăunătorilor și bolilor. Condițiile mai calde permit mai multor dăunători, cum ar fi gândacii de scoarță, să supraviețuiască iernilor și să se reproducă mai repede vara, crescând foarte mult impactul acestora.

„Estimările noastre sunt conservatoare”, spune Esperon-Rodriguez.

Există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a ajuta copacii să supraviețuiască. De exemplu, udarea copacilor îi poate menține în viață în perioadele secetoase. Dar acest lucru este greu de realizat la scară largă și acolo unde apa devine din ce în ce mai rară.

Cea mai bună strategie este să alegeți specii rezistente atunci când înlocuiți copacii sau plantați alții noi, conchide echipa.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!