Liderii indigeni din cele nouă țări și teritorii care cuprind regiunea Amazonului au prezentat un raport care spune că această regiune a pierdut atât de mult din pădurea tropicală, încât a atins un punct crucial, care ar transforma pădurea în savană, mai devreme decât se aștepta.
Zone vaste din sudul pădurilor tropicale amazoniene au dispărut și restul va urma dacă defrișarea nu este oprită, au declarat liderii la cel de-al cincilea Summit al Popoarelor Indigene de la Lima, Peru.
Cercetătorii au prezis că, odată ce o anumită cantitate din pădurea tropicală amazoniană este pierdută, aceasta nu va mai putea să rețină umiditatea necesară și să genereze precipitațiile de care are nevoie pentru a se întreține. Acest lucru ar declanșa o reacție în lanț, pe măsură ce cea mai mare pădure tropicală din lume se transformă într-o savana incapabilă să se regenereze.
Când va avea loc acest punct de răsturnare nu este clar, dar studiile din 2019 au constatat că 17% din pădurea tropicală din bazinul Amazonului a fost pierdută, iar o estimare din 2018 a stabilit viitorul prag la aproximativ 20 până la 25% din pierderea și degradarea combinate.
Creșterea defrișărilor din ultimii ani înseamnă că pragul a fost deja depășit, arată cel mai recent raport. Se spune că aproximativ 20% din Amazon a fost curățată și alte 6% au fost foarte degradate în aproximativ 35 de ani.
Capacitatea pădurii tropicale de a stoca carbon și de a regla precipitațiile sunt indicatori ai capacității sale de supraviețuire, spun experții, iar studierea lor poate dezvălui și efectele incendiilor de pădure, pe care imaginile din satelit le pot rata.
Raportul constată că 33% din Amazon rămâne curat, iar 41% din zone au o degradare scăzută și s-ar putea restaura. Dar s-a constatat că 26% din zone au mers prea departe pentru a se reface singure: 20% sunt pierdute în întregime, iar 6% sunt foarte degradate și ar avea nevoie de sprijin uman pentru a fi restaurate.
Amazonul se poate întinde pe 847 de milioane de hectare, dar regiunile îndepărtate sunt foarte interdependente. Pierderea copacilor într-o zonă a pădurii tropicale înseamnă că există mai puține precipitații, temperaturi mai ridicate și o absorbție mai mică de CO2 în altele, ceea ce face zonele mai susceptibile la incendii și mai puțin rezistente la schimbările climatice, reluând ciclul de distrugere.
Transformarea este deja vizibilă în Brazilia și Bolivia, spun autorii raportului. Aceste două națiuni reprezintă 90% din toate defrișările și degradarea combinate din Amazon.
În ultimii 20 de ani, precipitațiile în anumite părți ale Amazonului bolivian s-au redus cu 17%, iar temperatura a crescut cu 1,1°C. Zonele de pădure tropicală densă devin savane, iar copacii din nordul țării au încetat să producă fructele de care depind pentru a le mânca grupurile indigene sălbatice, spun cercetătorii.
Dacă agricultura, mineritul și alți factori de defrișare nu încetează, acest proces se va răspândi rapid în alte țări, spun autorii.
Aproximativ 86% din defrișări au avut loc în zone din afara rezervelor naționale sau indigene și, având în vedere că 48% din Amazon rămâne neprotejat, acele zone vor fi pierdute dacă nu li se oferă protecție, spun cercetătorii.
Rezervațiile indigene s-au dovedit a fi puțin mai bine conservate decât parcurile naționale, în ciuda faptului că au mai puține investiții guvernamentale și sprijin. Deci, autorii sugerează că cea mai bună modalitate de a salva pădurea tropicală este desemnarea terenurilor neprotejate ca teritoriu indigen.
De asemenea, ar trebui depuse eforturi pentru refacerea suprafetelor de 6% din pădurea tropicală (54 de milioane de hectare) cu degradare ridicată pentru a preveni ca Amazonul să devină savană.
Durata sezonului uscat din sudul Amazonului, care alcătuiește o treime din întreaga pădure tropicală, durează acum patru până la cinci luni, cu cinci săptămâni mai mult astăzi decât era în 1999, spune Nobre. Dacă ajunge la cinci până la șase luni, nu va mai supraviețui.
Comentariul va fi postat dupa aprobare