SUA ar putea reduce restricțiile impuse chinezilor de la Huawei

Bogdan Chirea
0
sanctiuni huawei

Dacă tot au inceput meciurile importante din competițiile de fotbal, putem folosi o analogie cu fotbalul pentru această poveste. Să presupunem că o echipă de fotbal - să o numim Huawei - era pe cale să egaleze in finala Liga Campionilor, obținând un penalty la ultima fază a jocului. Dar exact când echipa de pe margine a Huawei sărbătorea pe margine, un arbitru intervine si anunță că este necesar să se verifice VAR lovitura de la 11 metrii, anulând penalty-ul și forțând Huawei să piardă jocul.

Ceea ce încercăm să spunem este că Huawei era pe cale să devină cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, un obiectiv pe care și-a propus să-l atingă pe o perioadă de cinci ani. Dar chiar înainte ca Huawei să poată depăși Samsung și Apple, SUA au intervenit și au plasat pe Huawei pe Lista de Entități. Acest lucru împiedică compania să acceseze lanțul său de aprovizionare din SUA, inclusiv Serviciile mobile Google (GMS).

Exact un an mai târziu, Departamentul de Comerț al SUA a schimbat regulile de export din SUA care împiedică companiile care folosesc tehnologia americană să livreze cipuri de ultimă oră către Huawei. Drept urmare, cele mai recente două serii emblematice ale Huawei (linia P50 focalizată pe fotografie de anul trecut și linia Mate 50 recent dezvăluită) utilizează versiuni numai 4G ale chipset-urilor de top Qualcomm Snapdragon.


Unii din interiorul Huawei sperau că atunci când Joe Biden a câștigat alegerile din 2020, noua administrație va anula restricțiile împotriva Huawei. Nu a fost cazul până acum. Dar există o schimbare. Bloomberg a raportat zilele trecute că Biroul pentru Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA a emis o regulă care permite partajarea anumitor tehnologii de nivel scăzut atunci când standardele sunt deliberate cu organizații care includ firme sancționate precum Huawei.

După ce Huawei a fost inclusă pe Lista de entități în 2019, firmele de tehnologie din SUA și-au limitat participarea la activitățile legate de standarde. La Washington, politicienilor le-a plăcut ideea ca China să-și sporească participarea la aceste organizații care determină modul în care este aplicată și utilizată tehnologia în întreaga lume. Acest lucru oferă Chinei, considerată o amenințare la securitate națională, un avantaj față de firmele americane.

Alan Estevez, subsecretarul de Comerț pentru industrie și securitate, a declarat: „Părțile interesate din SUA trebuie să fie pe deplin implicate în organizațiile internaționale de standardizare, în special acolo unde standardele critice, dar uneori invizibile pe care le stabilesc au implicații importante de securitate națională, precum și comerciale”. 

Dar pentru a împiedica aceste firme americane să solicite o licență de fiecare dată când fac parte dintr-o organizație care stabilește standarde tehnologice globale, Departamentul de Comerț relaxează restricțiile privind partajarea tehnologiei cu firmele pe lista neagră precum Huawei.

SUA nu vrea să-și piardă rolul de lider în tehnologie și o modalitate de a se asigura că acest lucru nu se întâmplă este să permită firmelor cu restricții să aibă acces la tehnologia americană necesară. Departamentul de Comerț nu a publicat încă o listă cu tehnologiile pe care le va permite companiilor precum Huawei să le partajeze.

Estevez adaugă că noua regulă va permite „conducerea SUA în aceste organisme critice”. Pentru companii precum Huawei, aceasta este o mică slăbire a restricțiilor sub care se află. Dacă există un rezultat pozitiv pentru producătorul chinez, este că compania a aflat că are abilitățile de a rezolva restricțiile din SUA. Fără posibilitatea de a folosi versiunea GMS a Android, Huawei și-a dezvoltat propriul HarmonyOS, care este acum la a treia generație.

Compania a fost, de asemenea, forțată să dezvolte Huawei Mobile Services (HMS), care este acum utilizat de peste 700 de milioane de utilizatori. Mișcarea anunțată de Departamentul de Comerț nu va îmbunătăți imediat șansele Huawei de a trece înapoi în topuri. Dar ceea ce ar putea face este să facă oficialii administrației mai probabil să vină cu o soluție care să atragă toate părțile interesate.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!