Europa a doborât recordurile anterioare de temperatură în această vară, perioadele lungi de soare provocând condiții înăbușitoare și secete pe o mare parte a continentului, dar contribuind și la creșterea energiei solare atât de necesară.
Comisia Europeană a declarat că temperaturile medii din iunie până în august au fost cu 0,4 grade Celsius mai mari pe continent în acest an decât recordul anterior stabilit în 2021. Numai în august, recordul lunar anterior din 2018 a fost depășit cu 0,8 C anul acesta/
„Temperaturile europene au fost cel mai mult peste medie în estul continentului în august, dar au fost încă mult peste medie în sud-vest, unde au fost ridicate și în iunie și iulie”, a spus comisia, citând datele culese de programul său climatic Copernicus, care a folosit sateliți pentru a monitoriza temperaturile aerului de suprafață din 1991.
Separat, think tank-ul energetic Ember a declarat că Uniunea Europeană a stabilit un nou record pentru energia solară în această vară, reducând nevoia de importuri de gaze naturale.
Grupul a spus că blocul de 27 de națiuni a generat 12% din electricitate din energie solară din mai până în august, în creștere de la 9% în aceeași perioadă a anului trecut. Energia solară a depășit cu puțin ponderea furnizată de energie eoliană sau hidroenergetică, în timp ce s-a aflat chiar sub cea produsă din arderea cărbunelui.
Ember a spus că fără cei 99,4 terawați oră de electricitate furnizați de solar, UE ar fi trebuit să cumpere 20 de miliarde de metri cubi de gaz, costând aproximativ 29 de miliarde de euro în perioada de patru luni.
Țările de Jos și Germania, care nu au o climă însorită, au avut cea mai mare pondere a energiei electrice din panouri solare, urmate de Spania. Polonia a înregistrat cea mai mare creștere a producției de energie solară comparativ cu 2018, mărind capacitatea instalată de 26 de ori, se arată în raport.
„Recordurile solare stabilite în această vară au ajutat la menținerea luminilor aprinse și au redus consumul critic de gaz al UE, oferind o ușurare pe termen scurt la creșterea costului energiei”, au spus autorii săi.
În condițiile în care Europa încearcă să se îndepărteze de gazul rusesc din cauza războiului din Ucraina și prețurile ridicate ale combustibililor fosili, se preconizează că această criză va dura ani de zile, ei au îndemnat guvernele să se asigure că utilizarea energiei solare se poate extinde în continuare, inclusiv prin eliminarea obstacolelor de reglementare.
Autorii au remarcat că acest lucru ar ajuta, de asemenea, UE să-și atingă obiectivul climatic, spunând că energia solară – care furnizează mult mai puțină electricitate în lunile de iarnă – ar trebui să crească de până la nouă ori până în 2035 pentru ca blocul să atingă obiectivele de emisii stabilite în Acordul de la Paris din 2015.
Comentariul va fi postat dupa aprobare