UE se va consulta cu privire la contribuția Big Tech la costurile rețelelor de telecomunicații

Bogdan Chirea
0

big tech

Organul executiv al Uniunii Europene va lansa o consultare la începutul anului viitor pentru a stabili dacă giganții tehnologici ar trebui să suporte o parte din costurile rețelelor de telecomunicații europene, a declarat vineri șeful industriei UE Thierry Breton.

Operatorii de telecomunicații europeni au făcut lobby pentru o contribuție financiară din partea firmelor de tehnologie din SUA, cum ar fi Google de la Alphabet, Facebook de la Meta și Netflix, spunând că aceste companii folosesc o mare parte a traficului de internet.

„Trebuie să analizăm, de asemenea, dacă regulamentul este adaptat in concordanta cu „GAFA” (Google, Apple, Facebook, Amazon), de exemplu, care utilizează lățimea de bandă (furnizată de) operatorii de telecomunicații”, a spus Breton reporterilor, vorbind în franceză.

GAFA este acronimul francez pentru a desemna cele mai mari firme de tehnologie din SUA, inclusiv Netflix.

Breton a spus că această problemă specială, sau așa-numita „parte echitabilă” potențială a companiilor tehnologice din SUA în finanțarea infrastructurii europene de telecomunicații și internet, va face parte dintr-o consultare amplă care va implica metaversul - mediile lumii virtuale partajate pe care oamenii le pot accesa prin internet.

ETNO, lobby-ul european pentru operatorii de telecomunicații, a declarat într-un raport din mai că mai mult de jumătate din traficul global de rețea este atribuit catre șase firme: Google, Facebook, Netflix, Apple, Amazon și Microsoft.

Aceste firme au susținut că introducerea oricărei noi contribuții financiare ar provoca „neutralitatea rețelei” sau principiul conform căruia furnizorii de servicii de internet ar trebui să permită accesul la toate conținuturile și aplicațiile, indiferent de sursa acestora.

Furnizorii de internet, la rândul lor, au spus că aceste companii au interese conflictuale prin furnizarea de servicii competitive, cum ar fi servicii de voce și TV și prin exploatarea rețelei lor, acționând ca free riders.

Breton a spus că consultarea va fi lansată în primul trimestru al anului 2023 și va dura cinci până la șase luni. Propunerile Comisiei UE vor urma după aceste consultări, a spus el.

Nouă parlamentari ai Parlamentului European au redactat o scrisoare care urmează să fie trimisă președintelui Comisiei, Ursula Von der Leyen, Breton și șefului digital al UE, Margrethe Vestager, îndemnând oficialii să se asigure că companiile care generează cel mai mare trafic pe infrastructura de rețea ar trebui să contribuie într-un mod echitabil și proporțional la costuri.

Parlamentarii, printre care se numără Andreas Schwab, Stephanie Yon-Courtin și Paul Tang, au mai spus că noile măsuri ar trebui să fie în concordanță cu principiile Regulamentului Internet Deschis, făcând referire la regulile de neutralitate a rețelei ale blocului care asigură că furnizorii de servicii de internet (ISP) nu pot fi blocați sau accelera traficul pentru a acorda prioritate unor servicii.


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!