Casa „Vasile Moangă”, un celebru monument istoric situat în centrul orașului Târgu Jiu, se vinde cu două milioane de euro pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață.
Astfel, investitorii pasionați de istorie, artă și arhitectură au ocazia de a păși în timp și de a reda viața unui adevărat monument de patrimoniu: casa în care a fost găzduit Tudor Vladimirescu, Domnitorul Țării Românești, în perioadele tulburi în care a fost urmărit de turci.
Monumentul istoric a fost edificat în anul 1772 și i-a aparținut lui Vasile Moangă, un boier renumit la acea vreme, care avea rolul unui prefect din prezent. Acesta era prieten cu Tudor Vladimirescu – conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești, cu Iancu Jianu – haiduc din Oltenia, și cu Petrache Poenaru – inventator român. Din balconul acestei case, Tudor Vladimirescu le-ar fi vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeș, locul în care a fost citită celebra Proclamație.
Casa a fost construită în secolul al XVIII-lea și a fost restaurată integral în ultimii ani, pentru a păstra vie povestea sa. Restaurarea a fost realizată de specialiști în domeniu care au păstrat elementele arhitecturale specifice secolelor XVIII – XIX, conform planului și schițelor care datează de sute de ani. Arhitectura în stil brâncovenesc, cu influențe orientale subtile, păstrează în continuare elementele centrale ale stilului neo românesc.
Construită pe un teren de 558 mp și cu o suprafață utilă totală de 647 mp, casa este împărțită pe trei etaje și are în total 19 camere și 8 băi. Structura de rezistență este realizată din cărămidă, finisajele stilului neoromânesc sunt cu mozaic autentic, parchet și gresie, iar confortul termic este oferit astăzi prin centrală termică și sistem de încălzire prin pardoseală. Infrastructura este pusă la punct, sistemele de electricitate, canalizare și apă curentă fiind prezente.
Agenția imobiliară care intermediază tranzacția Casei Vasile Moangă sugerează ca imobilul ar putea adăposti în prezent evenimente culturale, seri tematice, un muzeu cu specific, birouri de avocatură prestigioase, studiouri de arhitectură sau chiar clinici medicale.
Comentariul va fi postat dupa aprobare