Ziua Mondială a Contracepției: Cum este văzută contracepția în România?

Bogdan Chirea
0
contraceptia

Din 2007, la 26 septembrie, în întreaga lume este marcată ziua contracepției.

Organizații neguvernamentale și medicale din întreaga lume fac campanii pentru a le facilita tinerilor accesul la informații privind sănătatea lor sexuală și prevenirea sarcinilor nedorite.

Fără protecţie, 85% dintre femeile active sexual rămân însărcinate.

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este marcată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), misiunea acestei zile este de a îmbunătăți conștientizarea tuturor metodelor contraceptive disponibile și de a permite tinerilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor sexuală și reproductivă.

Metodele de contracepție includ pastile contraceptive orale, implanturi, injectabile, plasturi, inele vaginale, dispozitive intrauterine, prezervative, sterilizare masculină și feminină, metode de amenoree lactațională, metode de retragere și conștientizare a fertilității. Aceste metode au mecanisme diferite de acțiune și eficacitate în prevenirea sarcinii neintenționate. Eficacitatea metodelor se măsoară prin numărul de sarcini la 100 de femei care utilizează metoda pe an.

Contracepția nu mai este un subiect tabu, iar astăzi, 26 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Contracepției. Ultimii ani ne-au adus mai aproape de metode noi, inovative, care previn atât o sarcină nedorită, cât și un avort ulterior. Contracepția este un subiect care trebuie cunoscut atât de femeile tinere, cât și de cele mai mature.

Care sunt principalele metode contraceptive?

Printre cele mai folosite și cunoscute contraceptive utilizate la nivel național se numără prezervativele și pilulele anticoncepționale (contraceptivele orale). Pe lângă acestea, o altă variantă aleasă este steriletul, care poate fi hormonal sau non - hormonal, în funcție de recomandările medicilor.

Când, unde și cum începe contracepția?

În momentul în care o femeie decide să-și înceapă viața sexuală, recomandarea specialiștilor este ca aceasta să se informeze cu privire la cea mai potrivită metodă contraceptivă. Varianta ideală este cea în care ambii parteneri au beneficiat timpuriu de informații cu privire la riscurile pe care le implică o viață sexuală fără contracepție. În cazul în care aceștia nu sunt informați, o vizită la medicul ginecolog le-ar putea răspunde la multe întrebări.

Este important ca metodele contraceptive să fie folosite corect și la momentul potrivit. Folosirea lor incorectă poate avea efecte negative asupra organismului pe termen scurt, dar și pe termen lung.

Câteva statistici de Ziua Mondială a Contracepției

Unde se clasează țara noastră în acest top cu privire la contracepție? 

În conferința organizată de Ziua Contracepției, dr. Ioan Boleac ne prezenta faptul că la nivel mondial 214 milioane de femei vor să se protejeze de o sarcină nedorită. Mai mult de 300.000 de decese sunt cauzate de complicații ale sarcinii. O mare parte dintre aceste decese puteau fi evitate cu o forma de contracepție eficientă și accesibilă.

În acest context, România a parcurs un drum lung, a evolut față de nivelul la care se afla acum treizeci de ani, când chiuretajul era considerat, din păcate, o formă de contracepție.

Un studiu realizat la nivelul Europei ne indică faptul că 69% dintre femeile căsătorite din România folosesc metode contraceptive, în raport cu 70% la nivel european. În România 50% dintre femeile căsătorite folosesc metode contraceptive moderne, iar la nivel european 61%. Rate similare între România și Europa se regăsesc și la folosirea prezervativului și a contraceptivelor orale. La nivel European 11% dintre femei aleg steriletul ca metodă contraceptivă, iar în România doar 6%.

De ce steriletul?

Cea mai bună metodă contraceptivă este cea care ți se potrivește cel mai bine, în funcție de recomandarea medicului tău. Steriletul este o variantă de contracepție pe termen lung, o variantă sigură, care prezintă riscuri minore, mai ales atunci când mergi cu regularitate la consult. Și în materie de sterilet, este important ce alegi, existând mai multe tipuri și forme.

Procent foarte scăzut al folosirii metodelor contraceptive

Cele mai recente date ale Institutul Național de Statistică din România (INS) confirmă statisticile europene, arătând că, dintre cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 proveneau de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933, de la mame cu vârsta între 15-19 ani.

Nu e de mirare să vedem astfel de cifre câtă vreme folosirea metodelor contraceptive în rândul tinerilor este extrem de redusă. Într-o cercetare națională realizată asupra unui grup extins, de peste 10.000 de tineri din întreaga țară, psihologul sibian Mihai Copăceanu a descoperit că 45% dintre tineri nu folosesc prezervativul de fiecare dată când fac sex. „Există diferențe semnificative între băieți și fete precum și între tinerii din mediu urban (32.1%) și cele din mediul rural (27.8%) în nefolosirea prezervativului. Am fost interesat să evidențiez câteva explicații, cel mai des întâlnit motiv invocat de tineri a fost <vreau să ne simțim bine, să simt mai multă plăcere>, urmat de <pur și simplu nu aveam la noi>, iar cea mai des întâlnită situație când nu s-a folosit prezervativul a fost redată ca fiind una spontană (44.6%). Din păcate, România este una dintre țările rușinoase în care folosirea metodelor contraceptive este foarte redusă, ceea ce ne cauzează o serie de efecte negative. E un procent extrem de ridicat și îngrijorător”, avertizează dr. Mihai Copăceanu, colaborator al campaniei Planifică Neprevăzutul.

„În sens pozitiv, în rândul persoanelor care au folosit prezervativul, 50.6% dintre persoane au redat ca principal motiv „evitarea oricăror riscuri sexuale”. Eu am întrebat doar despre o singură metodă de contracepție, cu siguranță informarea în rândul tinerilor despre alte metode contraceptive este mult mai scăzută”, arată psihologul Mihai Copăceanu.

Jumătate din mamele minore nu au ajuns niciodată la ginecolog

Fenomenul mamelor minore este complex și afectează nu doar mama, ci și copilul, deoarece mamele foarte tinere sunt predispuse să nască prematur. Conform unei analize efectuate de Salvați Copiii România în 2018, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la ginecolog.

Ziua Mondială a Contracepției urmărește tocmai conștientizarea importanței cunoașterii metodelor contraceptive precum și a folosirii adecvate a acestora. Totodată, este un moment oportun pentru a conștientiza tinerii cu privire la bolile cu transmitere sexuală la care se expun odată cu începerea vieții sexuale. În acest sens, specialiștii subliniază că singura metodă contraceptivă care protejează nu doar împotriva unei sarcini nedorite, dar și împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau HIV, este prezervativul.

„Avem obligația de a ne educa tinerii și copiii, populația la nivel general, avem obligația de a avea o societate sănătoasă și fără regrete. Aproape 40% dintre persoanele de sex feminin cu vârstă medie de 18 ani nu au fost niciodată la ginecolog. Avem nevoie de educație sexuală și de specialiști în sănătatea sexuală să le vorbească tinerilor și părinților, să le elimine fricile, nesiguranța, neîncrederea și credințele greșite despre contracepție, să le insufle încredere de sine și siguranță”, conchide Mihai Copăceanu.

Ce spun cifrele despre situația din România?

Iată ce spun cifrele dintr-un studiu UNICEF despre anul 2019:

Au fost înregistrare 16.639 sarcini în rândul adolescentelor;

4.290 de întreruperi de sarcină (avorturi) la tinere între 15-19 ani;

Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au cele mai multe sarcini nedorite.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!