Până joi, 27 octombrie 2022, data limită de depunere, ANCOM a primit 3 candidaturi de participare din partea ORANGE ROMÂNIA S.A., RCS & RDS S.A. și VODAFONE ROMANIA S.A. în cadrul procedurii de selecție competitivă organizată pentru alocarea celor 555 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, se arată într-un comunicat de presă al autorității cu privire la licitația 5G.
Comisia de licitație a ANCOM va analiza documentele de calificare și va anunța până cel târziu la 4 noiembrie 2022 care sunt operatorii care vor participa la licitația lansată de Autoritate în data de 19 septembrie 2022
Dosarul de candidatură depus de fiecare operator conține documente de prezentare a situației candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plată la bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, dar și faptul că respectivul candidat întrunește condițiile de participare: poate dovedi o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane euro (echivalentul în lei) sau un capital social subscris și vărsat de minimum 1 milion de euro (echivalentul în lei), că nu este în stare de insolvenţă ori lichidare, că afacerile nu îi sunt administrate de un judecător-sindic, că activităţile sale comerciale nu sunt suspendate etc.
De asemenea, dosarul de candidatură trebuie să conțină și oferta inițială care indică numărul de blocuri pe care candidatul doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.
Calendarul licitației 5G
În cazul în care cererea este mai mare respectiv mai mică decât oferta, licitaţia propriu-zisă va începe la data de 8 noiembrie 2022 cu rundele primare, respectiv cu runda primară suplimentară, pentru ca rezultatele finale să fie anunţate, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie. În cazul în care cererea este egală cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul cărora operatorii vor licita pentru poziţiile pe care şi le doresc în bandă.
Rezultă așadar că Telekom Romania Mobile, care îi are în spate pe giganţii Deutsche Telekom (Germania) şi OTE (Grecia), nu participă, la competiţie, deoarece nu și-a depus dosarul de candidatură, și nu intenționează să lanseze prea curând servicii de comunicații 5G.
Statul speră să obțină aproape 700 milioane de euro din această licitație.
În cadrul procedurii de selecţie, ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026, şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.
Amânată succesiv din 2018 încoace de autorităţi, aşa-numita licitaţie 5G este cea mai mare vânzare de spectru radio organizată de România din 2012 încoace.
Miza principală a licitaţiei o reprezintă spectrul radio necesar operatorilor pentru a construi reţele care să valorifice pe deplin tehnologia 5G - respectiv viteze la net mobil comparabile cu cele din reţelele fixe, care să sprijine digitalizarea statului şi a mediului privat şi apariţia unor noi afaceri şi modele de business.
Licitația 5G este jalon din PNRR, însă acest obiectiv este întârziat, în contextul în care licitația a fost lansată abia în septembrie.
Comentariul va fi postat dupa aprobare