Legislatorii europeni au făcut ca cele 27 de state membre ale UE să fie de acord cu un plan care interzice efectiv vânzarea de mașini și camionete pe benzină până în 2035.
Statele au ajuns la un acord pentru a aproba obiectivele ale Comisiei de reducere a emisiilor de carbon de la autoturisme și vehicule ușoare.. Propunerea Comisiei, pentru care parlamentarii europeni au votat în favoare în iunie, urmărește reducerea cu 100% a emisiilor produse de vehiculele noi din acele categorii în 13 ani. Acest lucru nu ar fi realizabil fără oprirea vânzării de vehicule pe benzină și vânzarea numai a modelelor cu emisii zero.
Negociatorul principal al Parlamentului European, Jan Huitema, a declarat:
„Achiziționarea și conducerea mașinilor cu emisii zero vor deveni mai ieftine pentru consumatori. Sunt încântat că astăzi am ajuns la un acord cu Consiliul privind o revizuire ambițioasă a obiectivelor pentru 2030 și am sprijinit un obiectiv de 100% pentru 2035. Acest lucru este crucial pentru a atinge neutralitatea climei până în 2050 și să facă condusul curat mai accesibil.”
Conform acordului, mașinile noi din 2030 trebuie să respecte, de asemenea, o reducere cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon, comparativ cu nivelurile din 2021. Furgonetele trebuie să respecte o reducere de 50 la sută. În plus, acordul prevede că fondurile UE existente ar trebui cheltuite pentru trecerea la vehicule cu emisii zero și la tehnologiile conexe în viitor. Comisia promite, de asemenea, să publice la fiecare doi ani un raport care să detalieze progresul regiunii către mobilitatea rutieră cu emisii zero, începând din 2025.
Parlamentul European și Consiliul vor trebui să aprobe acordul înainte de a deveni oficial, iar modificările ar putea fi introduse înainte de acest moment. Potrivit Reuters, UE intenționează să elaboreze o propunere privind modul de vânzare a mașinilor care funcționează cu combustibili neutri din dioxid de carbon după 2035.
Acestea fiind spuse, producătorii de automobile s-au pregătit de ceva vreme pentru trecerea la vehicule cu emisii zero, în timp ce guvernele din toată lumea adoptă legi pentru combaterea schimbărilor climatice. Lista producătorilor de mașini care se angajează să devină complet electrice în următorii ani continuă să crească: Ford, de exemplu, a anunțat anul trecut că vehiculele sale de consum vor fi complet electrice până în 2030, în timp ce GM își propune să elimine emisiile din toate noile sale „mașini utilitare ușoare” până în 2035.
Comentariul va fi postat dupa aprobare