Președintele Ugandei Yoweri Museveni a asigurat țara că un focar de Ebola este sub control și că nu sunt necesare restricții de circulație. Oficialii din domeniul sănătății au confirmat cazuri de ebolavirus mortal din Sudan, cu șase decese raportate din 31 de cazuri confirmate.
Asociația medicală din Uganda spune că unii dintre membrii săi sunt grav bolnavi și a amenințat că se vor alătura unei greve a medicilor stagiari din cauza a ceea ce ei spun că este echipament personal de protecție inadecvat.
Într-un discurs adresat națiunii miercuri seara, președintele Yoweri Museveni i-a îndemnat pe ugandezi să evite contactul cu fluidele corporale, cum ar fi sângele, fecalele și vărsăturile de la persoane infectate.
Chiar dacă sursa virusului ebola din Sudan, o tulpină pentru care Organizația Mondială a Sănătății spune că nu a fost stabilită protecția încrucișată a vaccinului pentru alte tulpini de Ebola, Museveni i-a avertizat pe ugandezi să nu consume carne de la maimuțe, cimpanzei și gorile.
Cele 31 de cazuri de Ebola confirmate până acum includ șase lucrători din domeniul sănătății, inclusiv patru medici, un anestezist și un student la medicină care a fost expus la primul caz în districtul Mubende, Kyegegwa și Kassanda.
Museveni, care i-a avertizat pe ugandezi să nu dea mâna unii cu alții, mai spune că Uganda încă discută despre un vaccin pentru virusul ebola din Sudan, care a fost raportat pentru prima dată pe 6 august. În prezent, nu există un vaccin aprobat pentru virusul ebola din Sudan.
Guvernul a înființat acum o unitate de tratament Ebola cu o capacitate de 51 de paturi pentru cazurile confirmate și 80 de paturi pentru cazurile suspecte.
Pentru a scurta timpul de prelevare, procesare și îmbunătățire a îngrijirii pacientului, două laboratoare mobile de diagnostic vor fi desfășurate în cartierul Mubende.
Ebolavirusul din Sudan este mai puțin comun decât ebolavirusul Zair și nu are un vaccin actual și eficient. Ebolavirusul din Sudan a fost raportat pentru prima dată în Sudanul de Sud în 1976. Deși de atunci au fost raportate mai multe focare atât în Uganda, cât și în Sudan, cel mai mortal focar din Uganda a fost în 2000, cu peste 200 de vieți luate.
Ultimul focar de Ebola din Uganda, în 2019, a fost cauzat de ebolavirusul Zair. Ultima dată când a fost raportat un focar de ebolavirus în Sudan s-a ântâmplat în 2012.
Comentariul va fi postat dupa aprobare