Un nou studiu arată că viața ar putea fi latentă sub suprafața lui Marte

Bogdan Chirea
0
marte

Există viață pe Marte? Până acum, această întrebare, care ne-a fascinat la nesfârșit pe toți de pe Pământ, a avut un răspuns definitiv: nu știm.

Suprafața Planetei Roșii este uscată și extrem de rece, cu o medie de minus 63 de grade Celsius. Ca atare, nu este primitor vieții, iar atmosfera sa subțire nu poate bloca radiația cosmică, care ar fi devastatoare pentru orice ființă vie cunoscută.

Oamenii de știință nu au găsit niciodată dovezi concrete că viața a existat pe suprafața lui Marte. Dar cercetările din ultimii zece ani au arătat că în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani, Marte era mai asemănător cu planeta noastră decât ar sugera condițiile sale actuale, ceea ce duce la speranța că Marte va oferi într-o zi oamenilor de știință șansa de a studia cum începe și cum se termină viața.

Aceste speranțe s-au întărit, deoarece noi cercetări publicate în Astrobiologie au descoperit că bacteriile antice ar putea supraviețui 280 de milioane de ani dacă sunt îngropate sub suprafața lui Marte - mult mai mult decât se credea anterior.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au simulat condițiile de radiații ionizante ale lui Marte pentru a vedea cât de mult ar putea supraviețui bacteriile și ciupercile uscate, înghețate.


Ei au descoperit că așa-numitele „Bacterii Conan” (Deinococcus radiodurans), despre care se credea anterior că ar putea supraviețui doar peste un milion de ani pe Marte, ar putea rezista mult mai mult timp în condițiile de sub suprafața aspră a planetei.

Descoperirile studiului înseamnă că probele extrase de pe Marte și aduse pe Pământ în scopuri de cercetare ar putea fi acum examinate pentru aceste bacterii latente.

Implicațiile noii cercetări sunt profunde; Dacă oamenii de știință ar găsi aceste bacterii străvechi și consistente, atunci ar putea să-și studieze rămășițele biologice pentru a descoperi cum a evoluat viața pe planetă, când probabil că încă mai curgea apa prin ea.

Dar există și un dezavantaj pentru aceasta descoperire.

Dacă bacteriile pot supraviețui condițiilor dure ale lui Marte atunci când sunt îngropate sub suprafața sa, atunci viitorii astronauți și turiști spațiali ar putea contamina accidental planeta în timpul vizitelor lor și, invers, bacteriile marțiene ar putea contamina planeta noastră.

„Organismele noastre model servesc ca proxy atât pentru contaminarea înainte a lui Marte, cât și pentru contaminarea ulterioar[ a Pământului, ambele ar trebui evitate”, a spus Michael Daly, profesor de patologie la Uniformed Services University of the Health Sciences (USU) și unul dintre autorii studiului.

Potrivit cercetătorilor, orice contaminare a lui Marte ar fi în esență permanentă.

„Acest lucru ar putea complica eforturile științifice de a căuta viața marțiană”, a spus Daly. „La fel, dacă microbii ar evolua pe Marte, ei ar putea supraviețui până în prezent. Asta înseamnă că returnarea probelor de Marte ar putea contamina Pământul”.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!