Noi cercetări au descoperit că următorul supercontinent din lume, Amasia, se va forma cel mai probabil când Oceanul Pacific se va închide peste 200 până la 300 de milioane de ani.
O echipă de cercetare condusă de Universitatea Curtin a folosit un supercomputer pentru a simula modul în care se formează un supercontinent. Ei au descoperit că, deoarece Pământul s-a răcit de miliarde de ani, grosimea și rezistența plăcilor de sub oceane se reduc cu timpul, făcând dificilă asamblarea următorului supercontinent prin închiderea oceanelor „tinere”, cum ar fi Atlanticul sau Indian. Studiul a fost publicat recent în National Science Review.
Potrivit autorului principal, Dr. Chuan Huang, de la Curtin’s Earth Dynamics Research Group și School of Earth and Planetary Sciences, noile descoperiri sunt semnificative și oferă perspective asupra a ceea ce s-ar întâmpla cu Pământul în următorii 200 de milioane de ani.
„În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit împreună pentru a forma un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, cunoscut sub numele de ciclul supercontinentului. Aceasta înseamnă că continentele actuale se vor reuni din nou peste câteva sute de milioane de ani”, a spus dr. Huang.
„Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de oceanele Atlantic și Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia. De asemenea, se așteaptă ca Australia să joace un rol în acest eveniment important pe Pământ, ciocnindu-se mai întâi cu Asia și apoi conectând America și Asia odată ce Oceanul Pacific se închide.
„Simulând modul în care plăcile tectonice ale Pământului ar trebui să evolueze folosind un supercomputer, am reușit să arătăm că în mai puțin de 300 de milioane de ani este probabil ca Oceanul Pacific să fie cel care se va închide, permițând formarea Amasiei, dezmințind. unele teorii științifice anterioare.”
Oceanul Pacific este ceea ce a mai rămas din superoceanul Panthalassa, care a început să se formeze acum 700 de milioane de ani, când supercontinentul anterior a început să se destrame. Este cel mai vechi ocean pe care îl avem pe Pământ și s-a micșorat de la dimensiunea sa maximă încă de pe vremea dinozaurilor. În prezent, se micșorează în dimensiune cu câțiva centimetri pe an. Cu dimensiunea sa actuală de aproximativ 10 mii de kilometri pătrați, se prevede că Oceanul Pacific va dura între două și trei sute de milioane de ani pentru a se închide.
A avea întreaga lume dominată de o singură masă continentală ar modifica dramatic ecosistemul și mediul Pământului, potrivit coautorului John Curtin, profesor distins Zheng-Xiang Li, de la Curtin's School of Earth and Planetary Sciences.
Pământul așa cum îl cunoaștem va fi drastic diferit atunci când se va forma Amasia. Nivelul mării este de așteptat să fie mai scăzut, iar interiorul vast al supercontinentului va fi foarte arid, cu intervale mari de temperatură zilnică diferită”, a spus profesorul Li.
„În prezent, Pământul este format din șapte continente cu ecosisteme și culturi umane foarte diferite, așa că ar fi fascinant să ne gândim cum ar putea arăta lumea peste 200 până la 300 de milioane de ani.”
Comentariul va fi postat dupa aprobare