Gaslighting desemnat cuvântul anului de Merriam-Webster

Bogdan Chirea
0
gaslighting

Merriam-Webster a ales „Gaslighting” drept cuvânt al anului pentru 2022.

Căutările pentru acest cuvânt pe merriam-webster.com au crescut cu 1.740% în 2022 față de anul precedent.

Editorul general al Merriam-Webster, Peter Sokolowski, a declarat înainte de dezvăluire că aceste căutări  pentru „Gaslighting” au fost omniprezente pe tot parcursul anului. De obicei, există un singur eveniment care determină căutări și, în acest an, nu a existat un singur eveniment care a determinat creșteri semnificative ale curiozității în jurul cuvântului.

„Este un cuvânt care a crescut atât de repede în limba engleză, și mai ales în ultimii patru ani, încât a fost de fapt o surpriză pentru mine și pentru mulți dintre noi”, a spus domnul Sokolowski.

„A fost un cuvânt căutat frecvent în fiecare zi a anului”, a spus el.


Cuvântul „Gaslighting” se referă la o formă de constrângere psihologică, folosită de obicei de agresori în relații.

Merriam-Webster definește termenul ca fiind manipularea psihologică a unei persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, care „determină victima să pună la îndoială validitatea propriilor gânduri, percepția realității sau amintiri și duce de obicei la confuzie, pierderea încrederii. și stima de sine, incertitudinea stabilității emoționale sau mentale ale cuiva și dependența de făptuitor”.

CITESTE ȘI

Cercetătorii au descoperit noi aspecte despre putere și gaslightning

„Există această implicație a unei înșelăciuni intenționate”, a spus domnul Sokolowski. „Și odată ce cineva este conștient de această înșelăciune, nu este doar o minciună simplă, cum ar fi, știți, „Nu am mâncat prăjiturile din borcanul de prăjituri”. Este ceva care are o calitate puțin mai rea. Are, eventual, o idee de strategie sau un plan pe termen lung.”

Cuvântul a luat viață cu mai bine de 80 de ani în urmă cu „Gas Light”, o piesă din 1938 de Patrick Hamilton.

A dat naștere a două adaptări cinematografice în anii 1940. Una, Gaslight de George Cukor în 1944, i-a avut pe Ingrid Bergman în rolul Paulei Alquist și pe Charles Boyer în rolul lui Gregory Anton. Cei doi se căsătoresc după o poveste de dragoste, iar Gregory se dovedește a fi un campion al „manipulării”. Printre alte cazuri, el insistă că plângerile ei cu privire la diminuarea constantă a luminilor cu gaz din casa lor din Londra este o născocire a minții ei tulburate. Nu a fost așa.

CITESTE ȘI

Manipularea emoțională ca să te îndoiești de tine

Moartea Angelei Lansbury în octombrie a stârnit un anumit interes pentru căutări ale cuvântului, a spus domnul Sokolowski. Ea a jucat rolul lui Nancy Oliver, o tânără servitoare angajată de Gregory și care i-a spus să nu-și deranjeze soția „îngăduită”.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!