O tendință TikTok despre bandajarea gurii în timp ce dormi poate fi periculoasă

Bogdan Chirea
0
bandajarea gurii

Platforma de socializare TikTok a ajutat la răspândirea a unei noi idei potențial periculoasă: să-ți lipești  buzele cu bandă adezivă pentru a opri respirația pe gură noaptea.

„Dacă aveți apnee obstructivă în somn, da, acest lucru poate fi foarte periculos”, a spus specialistul în somn, dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Keck School of Medicine de la Universitatea din California de Sud.

Apneea obstructivă în somn, care este colapsul complet sau parțial al căilor respiratorii, este una dintre cele mai frecvente și periculoase tulburări de somn: se crede că peste 1 miliard de oameni cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani suferă de această afecțiune, potrivit unui studiu publicat în 2019 în revista Lancet Respiratory Medicine. Încă milioane de cazuri sunt nediagnosticate, spun experții.

„Există dovezi limitate cu privire la beneficiile lipirii buzelor și aș fi foarte atent – ​​și chiar ar trebui ca fiecare să vorbească cu medicul de familie înainte de a încerca acest lucru”, a adăugat Dasgupta.

Cu toate acestea, niciunul dintre videoclipurile TikTok care au ajuns în atenția presei nu a menționat că practica ar putea fi dăunătoare în vreun fel.

O tânără apreciază beneficiile somnului de frumusețe drept motiv pentru a-și lipi buzele în fiecare noapte.

„Îmi închid gura în fiecare zi. … Dormitul corect este cu adevărat important pentru anti-îmbătrânire și pentru a arăta și a te simți cât mai bine.”

În ciuda dezavantajelor pierderii dureroase a părului facial sau deteriorării țesuturilor moi din jurul gurii, un alt videoclip TikTok recomandă „bandă de hârtie veche obișnuită”.

Ca și în cazul multor lucruri „descoperite” de prezentatorii TikTok, bandajarea bucală nu este nouă. Oamenii au căutat de ani de zile modalități de a-și închide gura noaptea și cu un motiv întemeiat. Respirația pe gură poate duce la sforăit și sete excesivă noaptea, precum și la uscăciunea gurii și respirația urât mirositoare dimineața. De-a lungul timpului, respirația în acest fel este legată de boala gingiilor și de malocluzie, unde dinții superiori și inferiori nu se aliniază.

În copilărie, când tendința de a respira prin gură începe adesea, afecțiunea îl poate determina pe copil să dezvolte o „față care respiră gura” - o față îngustată cu bărbia sau maxilarul retras, potrivit Clinicii Cleveland. Copiii sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta apnee obstructivă în somn, care a fost legată de dificultăți de învățare și probleme de comportament în copilărie.

Jurnalistul James Nestor le-a permis oamenilor de știință să-i astupe nasul cu silicon și bandă chirurgicală timp de 10 zile pentru a vedea exact ce ar face respirația bucală asupra sănătății lui. După cum a descris în cartea sa „Respirația: noua știință a unei arte pierdute”, impactul a fost șocant de rapid. A dezvoltat apnee obstructivă în somn, tensiunea arterială, pulsul și ritmul cardiac au crescut și nivelul de oxigen din sânge a scăzut, trimițându-i creierul într-o ceață tulbure.

„Nu aveam idee că va fi atât de rău”, a spus Nestor pentru CNN în 2020. „Sforăitul și apneea în somn au fost atât de dramatice și au apărut atât de repede, încât toată lumea a fost destul de uimită”.

Respirația prin nări este mai sănătoasă, spun experții. Firele fine din nas, numite cili, filtrează praful, alergenii, germenii și resturile de mediu. Respirația prin nas hidratează, de asemenea, aerul care intră, în timp ce aerul uscat inspirat prin gură poate irita plămânii, a spus Dasgupta.

În plus, respirația pe nas este relaxantă, motiv pentru care este adesea recomandată, alături de yoga și meditație, ca o modalitate de a promova somnul.

Dacă, totuși, decideți că doriți să încercați lipirea gurii, nu vă lipiți gura orizontal ca și cum ați fi ostaticul unui criminal în serie - chiar și utilizatorii TikTok subliniază acest lucru. Doar un pic de bandă plasată vertical peste buze ar trebui să funcționeze.

Un mic studiu din martie, totuși, a descoperit că oamenii care au făcut asta doar au înlocuit respirația gurii cu „umflarea gurii”, în care participanții la cercetare au umflat aer în și din gură pe fiecare parte a benzii.

În general, „cel mai important mesaj” este ca orice pacient să fie evaluat mai întâi pentru apnee obstructivă în somn înainte de a încerca să doarmă cu gura lipită, a spus Dasgupta.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!