TVR CULTURAL - postul cultural al Televiziunii Române – își reia emisia pe 1 decembrie 2022, de Ziua Națională a României, după o absență de 10 ani, anunță postul public de televiziune.
Sub sloganul „Să știm. Să fim”, TVR CULTURAL își asumă misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în prim planul scenei publice. Conectarea creatorilor de frumos, a intelectualilor de marcă, a antreprenorilor din domeniul cultural-artistic cu publicul larg a devenit o prioritate pentru televiziunea publică, într-un moment în care nevoia de promovare a valorilor autentice, a modelelor, se face simțită în societate mai acut decât oricând.
„Sunt norocos că în mandatul meu Culturalul renaşte şi că am reuşit, alături de profesioniştii televiziunii publice, să redau publicului o marcă de prestigiu, atât de valoroasă! Prea puține dintre operele și creaţiile artiștilor români ajung la un număr mare de spectatori. Prea puțin despre eforturile și realizările lor aflăm din mass media. Prea multe talente aleg să plece din țară pentru a-și găsi împlinirea pentru că prea puțini dintre compatrioți au aflat cât de extraordinari sunt. Prea puțin mai aflăm despre cei care au plecat, au reuşit şi care răspândesc încântare pe alte hotare. Marea majoritate a românilor, din păcate, trăiesc fără a fi conștienți de abundența de talent ce se găseşte la o întindere de mână de ei”, declară Dan-Cristian Turturică, Președintele Director-General al Televiziunii Române. „TVR CULTURAL va contribui la vindecarea acestei fracturi. Va construi punţi între creatori și iubitorii de frumos, între personalitățile solare ale țării și cei care au nevoie de lumină. Avem nevoie de gândire critică în această lume extrem de complicată, avem nevoie de tălmăciri juste și cu sens. Nu este deloc întâmplător că TVR CULTURAL renaşte de Ziua Națională! Aşa ne dorim viitorul: să trăim înconjurați de pace, bine și frumos!” a adăugat Dan-Cristian Turturică, Preşedintele Director-General al TVR.
Cu un profil unic în peisajul media, TVR CULTURAL își propune să creeze punți între tradiție și modernitate, între conservatorism și progresism, între rural și urban, între periferic și central.
Marile spectacole care au încântat generațiile trecute păstrate în arhiva TVR, dar și experimentele artistice ale momentului se vor regăsi în grila TVR CULTURAL. Postul va relua dialoguri și dezbateri care aduc în prim plan mari teme contencioase. Va revizita artiști consacrați și va da tribună tinerelor talente. Va difuza filme de Cinematecă, dar și filme de artă mai puțin cunoscute. Un loc aparte îl vor ocupa producțiile autohtone, care vor reflecta diversitatea temelor abordate de regizorii români.
Nu în ultimul rând, prin parteneriatele încheiate cu şcolile de arte, TVR CULTURAL se va asigura că laboratoarele de talente vor fi prezente în atenția telespectatorilor cu cele mai interesante lucrări ale celor mai tineri artiști.
În prima zi de emisie, pe 1 Decembrie, TVR CULTURAL a programat dezbateri pe teme culturale, transmise în direct, un super-maraton al artelor, dar şi un amplu interviu acordat de Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cu ocazia reluarii emisiei postului cultural al Televiziunii Române, după o absenţă de 10 ani.
Telespectatorii vor putea urmări şi un amplu Jurnal Cultural iar seara se va încheia cu o producţie eveniment a TVR, din anul 1978, piesa de teatru „Take, Ianke şi Cadîr”, avându-i printre protagonişti pe Alexandru Giugaru şi Ion Finteşteanu.
De la orele 14.00, Daniela Zeca Buzura, alături de invitaţii săi, istoricul Georgeta Filitti, Membru de Onoare al Academiei Române şi istoricul Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român ne invită la o dezbatere despre împortanţa Unirii în domeniul culturii. O dezbatere pe teme culturale au pregătit, de la ora 17.00 şi moderatorii Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ,
”TVR Cultural trebuie să fie pe Facebook, Instagram, TikTok, trebuie să iasă în întâmpinarea publicului tânăr”, spune Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care salută reapariția TVR Cultural, într-un interviu special acordat lui Marius Constantinescu, difuzat de la ora 15.00. Cu această ocazie, Ministrul Culturii a afirmă că profesioniștii și arhiva de care dispune noul post al Televiziunii Publice reprezintă, din start, atuuri în recucerirea unei categorii bine definite de public.
Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi, de la ora 18.00, la o transmisie maraton cu invitaţi de marcă în platou, muzică şi momente artistice, prezentată de Liana Stanciu şi Marius Constantinescu. Printre invitaţii zilei se vor afla acad. Mircea Dumitru, prof.univ. dr. Vasile Morar, Directorul Operei Române - Daniel Jinga, dirijorul Tiberiu Soare, coregrafa Vava Ştefănescu, soprana Marta Ofrim Sandu, Claudia Robu şi Adrian Naidin. Programul va aborda mai multe teme de actualitate precum rolul intelectualului, orizonturi muzicale, momente artistice şi artele vizuale.
Principala ediţie a „Jurnalului cultural” poate fi urmărită de la ora 21.00. Prezentat de Bogdan Stănescu, „Jurnal Cultural” acoperă informaţii din domeniul actualităţii culturale din România şi din străinătate, cu componentă informativă, formativ-educativă, dar şi de promovare a valorilor şi personalităţilor culturii româneşti contemporane.
Serile de teatru la TVR Cultural se deschid, de la ora 22:00, cu celebra „Tache, Ianke și Cadâr”, comedia semnată de Victor Ion Popa ce porneşte de la prejudecata iubirii imposibile dintre doi tineri de etnii diferite. Piesa a fost pusă în scenă de numeroase teatre, din 1938, când a fost publicată. Joi, pe 1 decembrie de la ora 22.00, urmărim la TVR Cultural ecranizarea regizată de actorul Ion Finteşteanu în 1978, o producţie eveniment a TVR.
Tache, Ianke şi Cadâr sunt precupeți vechi, la mahala, iar prăvăliile lor, toate trei la fel, vând aceeaşi marfă, fiind singurele surse de aprovizionare ale zonei. Prietenia lor durează de zeci de ani, dar atunci când Ana, fiica evreului Ianke se întoarce de la studii alături de Ionel, fiul lui Tache, atmosfera calmă și caldă dintre cei trei negustori se încinge. Lucrurile escaladează când cei doi tineri își declară dragostea și, mai ales, intenția de a se căsători.
Din distribuție fac parte: Alexandru Giugaru – Tache, Ion Finteșteanu – Ianke, Marcel Anghelescu – Cadâr, Alexandru Hașnaș – Ițic, Adela Mărculescu – Ana, George Paul Avram – Ionel, Silvia Dumitrescu Timică – Safta, Alexandru Demetriad – Ilie, precum şi copiii Oana Belea şi Mihai Predescu.
CE PROGRAME VA DIFUZA TVR CULTURAL
Zilele următoare, telespectatorii pot urmări la TVR CULTURAL emisiuni de actualitate culturală, dezbateri de idei, producţii premium din Arhiva de Aur a TVR, evenimente culturale de rezonanţă, concerte, spectacole de teatru, filme de colecţie, programe care aduc în prim-plan cultura minoritaţilor naţionale, documentare etc.
„Jurnal Cultural”, prezentat de Bogdan Stănescu. Programul acoperă domeniul actualităţii culturale din România şi din străinătate, cu componentă informativă, formativ-educativă, dar şi de promovare a valorilor şi personalităților culturii româneşti contemporane.
„Intrare liberă” - dezbatere de idei, cu Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ moderatori, care aduce în prim-plan mari teme contencioase ce vizează fenomenul cultural, chestiuni controversate care frământă societatea modernă, dar şi noile tendinţe din cultură.
Reluarea unor ediţii ale emisiunilor „Seratele lui Iosif Sava” şi „Înapoi la argument”, cu Horia Roman Patapievici, programe premium din Arhiva de Aur a TVR, moderate de vectori şi modele culturale ale Romaniei, spectacole de teatru eveniment cu protagonişti de legendă, monştrii sacri ai scenei româneşti, dar şi producţii de teatru contemporan se vor afla în oferta TVR CULTURAL.
COOLTART - producţii pe teme culturale realizate de toate studiourile teritoriale ale TVR, inclusiv de TVR MOLDOVA.
„Cultura minorităţilor”. Evenimentele culturale din viaţa minorităţilor sunt aduse în prim plan printr-o serie de reportaje realizate de redacţiile de specialitate din Televiziunea Română.
Concertele Festivalului G. Enescu, emisiunea „Music Revolution” - interviuri în exclusivitate cu cei mai mari muzicieni, „Portret de artist” – interviuri cu personalităţi din diferite zone ale culturii (Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Noa Wertheim, Alexandra Badea, Sara Brown s.a), documentar românesc şi străin, concerte de jazz sunt parte din grila TVR Cultural.
„Arheologia crimelor comunismului”, documentarul realizat de TVR în colaborare şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, se află printre programele premium difuzate pe canalul cultural.
În exclusivitate, în luna decembrie, pe TVR CULTURAL, vor fi difuzate concerte extraordinare precum cele susţinute de artistele Dolce Pontes şi Yasmin Levy, piese de teatru de colecţie („Efectul Genovese”, „Femeia Perfectă” etc), programe realizate la festivaluri şi Târguri de carte de prestigiu.
Postul public al Televiziunii Române este obligatoriu la retransmisie și va fi inclus în grilele tuturor operatorilor de cablu din România,
Pe ce pozitii e TVR Cultural in grilele cablistilor:
- RCS-RDS - canalul 198
- Vodafone - canalul 23
- Orange România - canalul 150
- Orange România Communication - canalul 145
- NEXGen - canalul 42
Comentariul va fi postat dupa aprobare