Angel Di Maria a impresionat în startul finalei. Fotbalistul lui Juventus a fost de neoprit de fundaşii lui Didier Deschamps. În minutul 22, Angel “Di Magia” a scos un penalty, după ce a fost faultat de Dembele. Lionel Messi a executat de la 11 metri şi a deschis scorul pe Lusail Iconic Stadium.
Di Maria nu s-a oprit şi a reuşit să îşi treacă şi el numele pe tabelă, până la pauză. A finalizat un contraatac “fulger” al Argentinei. Servit ideal de Mac Allister, extrema stânga nu i-a dat nicio şansă lui Lloris.
Când fanii Franţei îşi pierduseră orice speranţă s-a făcut remarcat Kylian Mbappe. Kolo Muani a fost faultat în careu de Otamendi, iar starul lui PSG a redus din diferenţă, în minutul 80. La faza imediat următoare, Mbappe a restabilit egalitatea. Kylian a înscris superb, în minutul 81, şi a trimis meciul în prelungiri.
În minutul 109, Messi a dus-o din nou pe Argentina în avantaj. Golul a fost validat cu VAR şi s-a declanşat sărbătoarea în rândul fanilor “pumelor”. Mbappe nu a fost de acord şi a reuşit hat-trick-ul în minutul 117.
Meciul fabulos s-a decis, în cele din urmă, la lovituri de departajare. Messi şi Mbappe au marcat de la 11 metri. Coman şi Tchouameni au ratat şi au făcut-o pe Argentina campioană mondială.
Visul legendarului jucător sud-american s-a împlinit după loviturile de departajare: „Pumele” au învins „Cocoșii Galici” cu 4-2 și au câștigat trofeul suprem pentru a treia oară.
După ce Mbappe și Messi au transformat la loviturile de departajare, Emiliano Martinez a intervenit la execuția lui Kingsley Coman, iar Aurelien Tchouameni a trimis pe lângă poartă. Argentina a mai punctat prin Paulo Dybala, Leandro Paredes și Gonzalo Montiel, în timp ce Franța a mai marcat doar prin Randal Kolo Muani.
Echipele de start:
Argentina: E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Acuna - Di Maria, De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, J. Alvarez. Selecționer: Lionel Scaloni
Rezerve: Armani, Rulli – Acuna, Almada, Correa, Dybala, Foyth, La. Martinez, Li. Martinez, Montiel, Palacios, Papu Gomez, Paredes, Pezzella, Rodriguez.
Franța: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - Dembele, Giroud, Mbappe. Selecționer: Didier Deschamps.
Rezerve: Areola, Mandanda – Camavinga, Coman, Disasi, Fofana, Guendouzi, Kolo Muani, Konate, Pavard, Saliba, Thuram, Veretout.
Sud-americanii au cucerit cel de-al treilea Campionat Mondial din istorie. Argentina s-a mai impus în 1978, după o finală câştigată în faţa Olandei, cât şi în 1986, cu Diego Maradona “motorul” echipei. Atunci, “pumele” au învins în ultimul act Germania de Vest.
De la ultimul succes mondial, şi până la turneul din Qatar, “pumele” au mai bifat două finale. În 1990, argentinienii pierdeau în faţa Germaniei de Vest, care şi-a luat revanşa după eşecul din 1986. Totodată, în 2014, Argentina pierdea din nou în ultimul act al turneului final mondial, tot în faţa Germaniei.
Argentina v Franța | Final | Cupa Mondială FIFA Qatar 2022™ | Rezumat video
Urmărește cele mai importante momente din meciul dintre Argentina și Franța disputat pe stadionul Lusail, Lusail, duminică, 18 decembrie 2022. Imagini FIFA+
Medalii
Campioni: Argentina
Pe locul doi: Franța
Locul trei: Croația
Câștigători de premii
Balonul de Aur adidas: Lionel Messi (ARG)
Gheta de Aur adidas: Kylian Mbappe (FRA)
Mănușa de Aur adidas: Emiliano Martinez (ARG)
Cel mai bun jucător tânăr: Enzo Fernandez (ARG)
Comentariul va fi postat dupa aprobare