Tensiuni politice în interiorul Asociației Orașelor din România o organizație non-guvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, ce reprezintă interesele celor 216 de unităţi administrativ-teritoriale cu statut de oraş din România.
Un fost președinte aduce acuzații actualului președinte TEBAN Adrian, primar al orașului Cugir din Alba.
IONEL CHIRIȚĂ, fost președinte, dar și fost edil al orașului Hârșova din județul Constanța, acuză actuala conducere de ineficiență.
Într-un comunicat de presă, fostul primar atrage atenția că în ultimii doi ani, problemele primăriilor de orașe s-au acutizat. Asociația Orașelor din România (A.O.R.), organizație non-guvernamentală și apolitică, care reprezintă interesele celor 216 orașe mici și mijlocii din România, ar trebui să fie unul dintre cei mai importanți parteneri de mediere cu autoritățile administrației centrale, însă aceasta nu mai reușește să își atingă scopul pentru care a fost înființată! Deși este recunoscută (prin Codul administrativ) ca fiind unul dintre partenerii interni principali de dialog, A.O.R. nu a reușit să mai reprezinte interesele membrilor săi.
Chiriță continuă și spune că tot mai mulți reprezentanți ai orașelor declară că în ultimul an, deși primarii de orașe au reușit să vorbească de mai multe ori cu premierul despre problemele lor, niciuna dintre multele zeci de probleme importante nu s-a rezolvat!
Asociația Orașelor din România se apropie de colaps din cauza managementului defectuos și a politizării acesteia! Aceștia mai spun și că vreme de 20 de ani, asociația a obținut rezultate remarcabile, iar de la preluarea conducerii acesteia de către domnul Adrian Teban totul a fost altfel decât ar fi trebuit să fie! N-a mai existat o comunicare cu proprii membri, așa cum aceștia erau obișnuiți de ani de zile! Adrian Teban a confiscat Asociația Orașelor din România!
Astfel, primarii de orașe au ajuns să își înscrie orașele pe care le reprezintă în alte asociații, precum cea a Comunelor şi mulţi încearcă să îşi rezolve problemele singuri, în timp ce alții și-au anunțat deja demisiile din asociație.
În calitate de fost Președinte A.O.R. și de președinte executiv al Asociației pot spune că Asociația Orașelor din România a devenit tot mai ineficientă în rezolvarea problemelor comunităților locale. Nu avem niciun rezultat notabil în ultimii doi ani. În schimb, problemele sunt cu duiumul. Folosindu-se de funcția de Președinte A.O.R., Adrian Teban a angajat mai multe persoane fără concurs (organizat în condiții legale). Acestea nu fac nimic important pentru asociație, ci poate doar pentru Adrian Teban, ineficiența lor fiind semnalată și de unii dintre primari. - spune Ionel Chiriță.
Ionel Chiriță |
Conform declarațiilor acestuia Consiliul Director al Asociației a votat, în vara acestui an, cu 14 voturi pentru”, 4 voturi “împotriv㔺i 2“abţineri”, trimiterea propunerii de revocare a lui Adrian Teban din funcția de președinte al Asociației Orașelor din România la Adunarea Generală, dar acesta, prin diverse tertipuri, se ține scai de scaunul de Președinte A.O.R.
Asociaţia Oraşelor din România este unul dintre cei mai importanți parteneri de mediere cu autoritãţile administraţiei centrale şi de reprezentare pe plan intern, fiind recunoscută – prin OUG 57/2019 privind codul administrativ – ca unul dintre pricipalii parteneri interni de dialog. Pe plan internaţional, AOR este membru a numeroase structuri internaționale, cu precădere a celor din Uniunea Europeană.
Pe site-ul asociației se mai menționează că Asociaţia Oraşelor din România s-a concentrat asupra implementării unor obiective specifice activităţii derulate de structura noastră asociativă, cu mai multe teme foarte importante pentru modernizarea administratiei publice locale.
Legi importante, precum cele care privesc administraţia publică locală, finanţele publice locale, cea privind descentralizarea sau salarizarea în administraţia publică locală sunt acte normative la care Asociaţia Oraşelor din România şi-a exprimat punctul de vedere, de multe ori acesta fiind inclus în textul final.
Comentariul va fi postat dupa aprobare