FBI avertizează cu privire la o „explozie” a cazurilor în care adolescenții și băieții sunt păcăliți să trimită poze explicite online prin intermediul metodei de sextorsionare.
Agentia a spus că a existat o creștere bruscă a schemei de șantaj pe care a asociat-o cu zeci de sinucideri în SUA în acest an.
FBI-ul a spus că au existat peste 7.000 de rapoarte de sextorsionare în 2022.
„Acesta este un nivel de hărțuire pe care nu l-am văzut recent”, a avertizat un înalt oficial.
Într-un comunicat de presă de luni, FBI-ul a spus că multe dintre scheme au avut originea în afara SUA, în țări din Africa de Vest, cum ar fi Nigeria și Coasta de Fildeș.
Oficialii americani avertizează părinții să fie atenți în perioada vacanței și să-și informeze copiii cu privire la schemele de șantaj.
„FBI a observat o creștere îngrozitoare a rapoartelor privind schemele de sextorsionare financiară care vizează băieți minori – și adevărul este că numeroasele victime cărora le este frică să se prezinte nici măcar nu sunt incluse în aceste cifre”, a spus directorul FBI, Christopher Wray.
„Victimele pot simți că nu există nicio ieșire – depinde de noi toți să le asigurăm că nu au probleme, că există speranță și că nu sunt singuri”, a adăugat el.
Înșelătoria constă, de obicei, în faptul că cineva se prezintă drept femeie pe rețelele de socializare și ademenește oamenii să trimită imagini explicite cu ei înșiși. Escrocul amenință apoi că va face publice imaginile dacă victima nu trimite bani.
Copiii sunt vizați în casele lor folosind dispozitive de jocuri și alte aplicații, au spus oficialii, adăugând că escrocii încurajează adesea victimele să treacă pe o platformă secundară de mesagerie după ce au stabilit contactul inițial.
Băieții cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani sunt în general vizați, dar copiii de până la 10 ani au fost intervievați de FBI.
Deși se estimează că infracțiunea a strâns milioane de dolari în total, o înșelătorie individuală are ca rezultat de obicei o victimă care este constrânsă să trimită sume de mii de dolari.
„Aceasta este o criză în creștere și am văzut că sextorsionarea a devastat complet copiii și familiile”, a declarat Michelle DeLaune, CEO al Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați.
„Cea mai bună apărare împotriva acestei crime este să vorbești cu copiii tăi despre ce să faci dacă sunt vizați online”, a adăugat ea.
Comentariul va fi postat dupa aprobare