Zeci de cântăreți, actori, artiști, scriitori și persoane publice din diverse domenii spun #EokSăFacemNoi, implicându-se astfel în campania „Salvează o școală”, inițiată de organizația Narada, prin care elevii devin antreprenori pentru o zi, pentru a rezolva nevoile din școlile lor.
Astfel, pe 16 decembrie, în 25 de școli din întreaga țară se vor organiza simultan târguri de Crăciun, unde elevii vor scoate la vânzare obiecte confecționate de ei și vor licita și obiectele donate de persoanele publice. Alertele cu nevoi semnalate pe HartaEdu sunt pe cât de multe, pe atât de variate și constau în reparații ale claselor, ale mobilierului, renovări interioare și exterioare în școli, schimbarea acoperișului, a rețelei de electricitate sau termoficare, investiții în lucrări și instalații care să crească siguranța copiilor în clase, investiții în calculatoare, materiale didactice, cărți și biblioteci.
Alături de Smiley, Feli, Marius Moga, Antonia, Selly, Randi, Edward Sanda, Cleopatra Stratan, WRS, Alex Velea, Cosmin Savu, Olimpia Melinte, Daddy Cool, Alina Ceușan, Irina SSW (Deaconescu), Bogdan Ioan, Eugenia Nicolae, Roxana Hulpe, Aluziva, Răzvan Munteanu se află și scriitorii Camelia Cavadia, Iv cel Naiv și Remus Boldea, bucuroși să contribuie cu cărți pentru bibliotecile școlilor desemnate de Narada, din lista celor cu astfel de nevoi.
„Dincolo de gesturile politice, de multe ori goale de conținut, ce contează e ceea ce facem noi, oamenii. M-am alăturat campaniei pentru că orice gest, oricât de mic ar fi, micșorează prăpastia dintre România în care trăim și România pe care ne-o dorim. Pentru că nu putem ajunge în România viselor noastre decât dacă îi ajutăm pe cetățenii ei să fie mai educați. E obligatoriu și, dacă ne pasă, trebuie să punem umărul cu toții”, spune Iv cel Naiv.
La rândul ei, scriitoarea Camelia Cavadia declară că s-a alăturat cu toată bucuria campaniei Narada, nu doar pentru că îi place foarte mult entuziasmul organizației, convingerea cu care însuflețește fiecare acțiune pe care o întreprinde pentru a sprijini educația în toate formele posibile, ci și pentru că empatizează foarte mult cu nevoia semnalată de școala pe care o va susține.
„Din fericire, copiii de la Școala Gimnazială Nr. 195 citesc și împrumută cărți și își doresc cât mai multe în biblioteca școlii, iar eu sunt de părere că, pe lângă lecturile obligatorii e necesar să poată avea acces și la apariții editoriale noi, cărți care să îi bucure, să le dea răspunsurile de care au nevoie sau, dimpotrivă, care să-i facă să-și pună întrebări, să le dezvolte vocabularul și imaginația, să le stârnească curiozitatea. În orice perioadă a vieții ne-am afla, cărțile pot fi un prieten de nădejde și un companion inegalabil, așa că voi dărui bibliotecii acestei școli câteva dintre cărțile scrise de mine, oferite de Editura Trei, care sper să însemne nu doar o lectură plăcută, ci și o experiență. Mi-ar plăcea ca „Purgatoriul îngerilor” să-i facă să vadă lumea și din alte perspective, iar la final să se poată uita cu alți ochi la copiii străzii, iar „Sufletul lumii” să-i împrietenească cu povestea, cu misterul și cu frumusețea unei lumi ce stă parcă ascunsă, dar așteaptă să fie descoperită. Cei care mă cunosc știu că la rândul meu, cu ani în urmă, mi-am mobilizat familia, prietenii și cunoscuții pentru a pune pe picioare o bibliotecă în satul copilăriei mele, unde nu (mai) exista așa ceva, iar mulți copii se aflau în imposibilitatea de a-și face temele, de a parcurge măcar lecturile obligatorii. Prin urmare, nu se putea o cauză mai potrivită cu mine precum cea pentru care pledez acum.”
Remus Boldea, autorul cărții „A râs și tata”, spune că a ales să participe la campania „Salvează o școală” pentru că „este vorba despre copii. E primul eveniment de acest fel la care particip și sunt foarte entuziasmat. Cred că fiecare elev are dreptul să se simtă în siguranță la școală, iar școala are obligația să le ofere copiilor toate condițiile necesare. Din păcate multe școli nu le oferă, de asta #EokSăFacemNoi.”
În ceea ce privește siguranța copiilor la școală și Marius Moga declară că a fost unul dintre principalele motive pentru care a ales să se implice și să promoveze campania „Salvează o școală”. „Atât ca artist, cât și ca tată vreau ca școlile să fie un mediu sigur care să îndrume copiii să își descopere pasiunile. Fac parte din această campanie pentru că îmi doresc o schimbare pentru sectorul educațional, pentru o incluziune mai bună atât în mediul urban, cât și rural și îmbunătățirea condițiilor școlilor.“
În acest moment, la nivel de țară, potrivit cifrelor organizației Narada, 1,2 milioane de copii din România învață în școli cu infrastructură inadecvată. În ultimii 10 ani, cel puțin 11 instituții de învățământ s-au prăbușit peste elevi la ore. 4.200 de școli din România însumând peste 155.486 de elevi nu au acces la grupuri sanitare în incinta școlii și ¼ dintre școlile din România utilizează încă sobele ca principală sursă de încălzire.
Comentariul va fi postat dupa aprobare