Deși nu s-au stabilit încă toate piesele care vor participa, concursul Eurovision 2023 dovedește din nou că totul este o mascaradă politică. Conform celor de la Hotnews, marea favorită a concursului din acest an este tot Ucraina... țară care a câștigat forțat și ediția din 2022, primind cele mai multe voturi.
De fapt și în 2022 Ucraina era marea favorită la casele de pariuri cu luni înainte de concursul din Italia ... câștigând detașat, așa cum fusese deja anunțat. Imediat după, căștigătorii și-au vândut torfeul la licitație pentru a susține armata în războiul cu Rusia, țară exclusă din competiție.
De data aceasta pentru Ucraina va concura grupul Tvorchi cu piesa „Heart of Steel”, iar potrivit informațiilor de pe site-urile de specialitate este cotată cu 23% șanse să câștige concursul.
Hotnews relatează că pe locul doi la șanse este Suedia (10%), deși încă nu are desemnat un reprezentant și o piesă pentru concurs. Pe trei este Norvegia (8%) cu Alessandra - „Queen of Kings”.
Iată piesa Ucrainei cotată de casele de pariuri deja câștigătoare:
Preselecția națională un fiasco total la TVR
Deși ediția de anul trecut a fost marcată de suspendarea voturilor, EBU acuzând TVR de fraudă și înțelegeri ascunse, Televiziunea Română nu doar că nu a obținut nimic după ce s-a făcut că se ceartă cu EBU pentru că i s-a interzis să mai anunțe voturile, ci, în loc să se retragă a ales să participe din nou.
Preselecția națională a fost un fiasco total, nici unul din concurenții înscriși în concurs fiind un artist cunoscut pentru publicul obișnuit. De fapt, selecția națională a fost transformată într-o versiune mult mai slabă, poate chiar mediocră, a unor show-uri de talente precum Vocea României sau X Factor. Concurenții s-au putut înscrie astfel cu orice fel de compoziție, ideea pentru ei fiind de a obține expunere. A părut chiar că pentru TVR chiar nu a existat o ștachetă sau pretenții de calitate sau așteptări de la cei care s-au înscris.
La finala difuzată de TVR pe 11 februarie telespectatorii au fost cei care au votat și ales reprezentantul ce va reprezenta România.
Pe căștigătorul selecției naționale din România îl cheama Theodor Andrei, e un fost concurent de la alte show-uri de talente ... și cam atât. Piesa lui se numește „D.G.T. (Off and on)” este jumătate în limba română și jumătate în limba engleză și a fost desemnată câștigătoare după ce a primit 5230 de voturi din partea publicului. În total au fost doar 36500 de voturi pentru piesele din concurs, ceea ce reprezintă o adevărată rușine pentru postul public de televiziune. De notat și că voturile exprimate au putut fi transmise telefonic la un număr cu tarif normal sau online.
Hotnews notează că votul publicului a fost singurul criteriu de departajare din acest an de la selecția națională, nefiind implicat și un juriu specializat care să ofere puncte pieselor înscrise în finală.
Potrivit Eurovisionworldcom, site-ul care adună cele mai multe cote de pariuri într-un top, România este cotată cu șanse foarte mici - sub 1% - și se află pe locul 36 din 37.
Desigur, și anul trecut casele de pariuri îl cotau pe WRS pe penultimul loc, deși el a ajuns mai departe în finală. Ulterior EBU a acuzat România și alte țări că s-au înțeles să își dea puncte între ele, acesta fiind de altfel motivul pentru care WRS ar fi ajuns de fapt în finală.
Poate că TVR nu poate fi trasă la răspundere pentru numele sau piesele înscrise în preselecție. Dar poate fi trasă la răspundere pentru calitatea execrabilă a producției în sine, mulți telespectatori remarcând și postând înregistrări cu momente jenante ale prezentatorilor finalei selecției naționale. Laurentiu Niculescu şi Ilinca Băcilă au fost gazdele show-ului Selecţiei Naţionale Eurovision 2023.
Dar la fel de mult TVR poate fi trasă la răspundere pentru modul în sine în care a ales să organizeze această selecție și de a alege un câștigător.
Poate și pentru că știm deja câștigătoarea nu avea sens ca TVR să investească prea mult.
Evenimentul a avut loc în studioul Pangrati al Televiziunii Române şi a fost transmis în direct pe canalele TVR 1, TVR Internaţional, TVR+ și pe conturile din rețelele de socializare al TVR.
Eurovision Song Contest 2023 se va desfăşura în Marea Britanie, la Liverpool, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai 2022. România va intra în concurs joi, 11 mai, în prima parte din a doua semifinală.
Deși nu au fost făcute publice datele de audiență, cifrele din televoting au relevat un interes aproape inexistent pentru publicul român față de producția TVR. Cântărețul și prezentatorul Florin Ristei, fost câștigător și apoi jurat al emisiunii X Factor, unde ar fi participat și câștigătorul selecției naționale, a tras o concluzie amară: 0.18% din populația României a votat aseară la Eurovision. Câștigătorul a fost ales cu voturile a 0.028% din populație. El a mai postat pe pagina sa de Facebook o întrebare: ... când își va da TVR seama că e jalnic ce se întâmplă, și că acest concurs are 0 credibilitate la noi în țară, din cauza lor.
Ristei mai spune că pentru această participare a României a existat un buget de 500.000 de euro pentru Eurovision Romania, din care 200.000€ doar pentru selecția națională de aseară. Cântărețul spune că el știe copii, pe internet, care fac conținut audio-video mai profi, cu bani mai puțini.
UPDATE: Au fost anunțate și cifrele de audiență pentru ziua de sâmbătă. La nivelul întregii țări la emisiunea celor de la TVR s-au uitat 137000 de oameni, adică un rating de 0,8 la sută. Pe publicul comercial au fost 29000 de oameni.
Dacă războiul se va încheia anul acesta, cu puțin nororc, ediția din 2024 va avea loc în Ucraina...
Comentariul va fi postat dupa aprobare