Legătura dintre diabet și pierderea vederii

Bogdan Chirea
0
diabet vedere

Diabetul poate deteriora ochii în timp și poate provoca pierderea vederii, chiar și orbire spun speciliștii de la Centrul American de Control și prevenire a Bolilor. 

Vestea bună este că dacă vă gestionați diabetul și efectuați periodic examene oftalmologice puteți ajuta la prevenirea problemelor de vedere și împiedica agravarea acestora.

Bolile oculare care pot afecta persoanele cu diabet includ retinopatia diabetică, edemul macular (care se dezvoltă de obicei împreună cu retinopatia diabetică), cataracta și glaucomul. Toate pot duce la pierderea vederii, dar diagnosticul și tratamentul precoce pot contribui în mare măsură la protejarea vederii.

Retinopatie diabetică

Această boală comună a ochilor este cauza principală a orbirii la adulții de vârstă activă. Retinopatia diabetică este cauzată de creșterea zahărului din sânge care lezează vasele de sânge din retină (un strat de celule sensibil la lumină din partea din spate a ochiului). Vasele de sânge deteriorate se pot umfla și curge, provocând vederea încețoșată sau oprirea fluxului sanguin. Uneori cresc noi vase de sânge, dar nu sunt normale și pot cauza probleme suplimentare de vedere. Retinopatia diabetică afectează de obicei ambii ochi.

Factori de risc pentru retinopatia diabetică

Orice persoană cu diabet zaharat de tip 1, tip 2 sau gestațional (diabet în timpul sarcinii) poate dezvolta retinopatie diabetică. Cu cât aveți diabet mai mult timp, cu atât este mai probabil să îl dezvoltați. Acești factori vă pot crește, de asemenea, riscul:

  • Glicemia, tensiunea arterială și nivelurile de colesterol prea mari.
  • Fumat.
  • Rasa/etnia: afro-americanii, hispanicii/latino-ii și indienii americani/nativii din Alaska sunt expuși unui risc mai mare.

Stadiile retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetică are 2 etape principale:

Stadiul incipient (neproliferativ): pereții vaselor de sânge din retină slăbesc și se umflă, formând pungi minuscule (nu veți putea să le detectați, dar medicul oftalmolog poate). Aceste pungi pot scurge sânge și alte lichide, ceea ce poate cauza umflarea unei părți a retinei numită macula (edem macular) și distorsionarea vederii. Edemul macular este cea mai frecventă cauză de orbire la persoanele cu retinopatie diabetică. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu retinopatie diabetică vor dezvolta edem macular.

Stadiul avansat (proliferativ): în acest stadiu, retina începe să crească noi vase de sânge. Aceste noi vase sunt fragile și adesea sângerează în vitros (gelul transparent dintre cristalin și retină). Cu sângerări minore, este posibil să vedeți câteva pete întunecate care plutesc în vederea dvs. Dacă există multă sângerare, vederea îți poate fi complet blocată.

Este posibil să nu observați simptome în stadiu incipient. De aceea, este foarte important să faceți un examen oftalmologic dilatat cel puțin o dată pe an pentru a detecta orice problemă din timp, atunci când tratamentul este cel mai eficient.

Simptomele în stadiu avansat pot include:

  • Vedere încețoșată
  • Pete sau forme întunecate în vederea dvs. (plutitoare)
  • Probleme de a vedea culorile
  • Zone întunecate sau goale în vederea dvs
  • Pierderea vederii

Cum este diagnosticată retinopatia diabetică

În timpul examenului oftalmologic, medicul oftalmolog va verifica cât de bine vedeți detaliile literelor sau simbolurilor de la distanță. Medicul dumneavoastră se va uita, de asemenea, la retină și în interiorul ochilor și poate folosi un colorant pentru a dezvălui vasele de sânge scurse. Dacă se dovedește că aveți retinopatie diabetică, medicul dumneavoastră poate dori să vă verifice vederea mai des decât o dată pe an.

Ar trebui să fiți verificat imediat pentru retinopatie diabetică dacă sunteți diagnosticat cu diabet de tip 2. Dacă aveți diabet zaharat de tip 1, ar trebui să fiți verificat în decurs de 5 ani de la diagnostic și apoi în mod regulat ulterior, de obicei în fiecare an. Cu cât ești tratat mai devreme pentru retinopatie diabetică, cu atât mai bine va funcționa acest tratament.

Adresați-vă medicului oftalmolog dacă observați modificări ale vederii, mai ales dacă acestea apar brusc. Modificările pot include:

  • Încețoșare
  • Pete
  • Clipiri
  • Puncte oarbe
  • Deformare
  • Dificultate de a citi sau de a efectua lucrări detaliate
Tratamentul retinopatiei diabetice

Tratarea retinopatiei diabetice poate repara deteriorarea ochiului și chiar poate preveni orbirea la majoritatea oamenilor. Tratamentul poate începe înainte ca vederea dumneavoastră să fie afectată, ceea ce ajută la prevenirea pierderii vederii. Opțiunile includ:

  • Terapia cu laser (numită și fotocoagulare cu laser). Acest lucru creează o barieră de țesut cicatricial care încetinește creșterea noilor vase de sânge.
  • Medicamente numite inhibitori VEGF, care pot încetini sau inversa retinopatia diabetică.
  • Îndepărtarea totală sau parțială a vitrosului (vitrectomie).
  • Reatașarea retinei (pentru dezlipirea retinei, o complicație a retinopatiei diabetice).
  • Injectarea medicamentelor numite corticosteroizi.
Vă puteți proteja vederea și vă puteți reduce șansele de pierdere a vederii prin acești pași:

  • Fă-ți un examen oftalmologic dilatat cel puțin o dată pe an, astfel încât medicul oftalmolog să poată detecta orice problemă devreme, atunci când acestea sunt cel mai tratabile.
  • Păstrează-ți nivelurile de zahăr din sânge în intervalul țintă cât mai mult posibil. De-a lungul timpului, glicemia ridicată nu numai că dăunează vaselor de sânge din ochi, ci poate afecta și forma lentilelor și vă poate încețoșa vederea.
  • Mențineți tensiunea arterială și nivelul colesterolului în intervalul țintă pentru a vă reduce riscul de boli oculare și pierderea vederii. De asemenea, bun pentru sănătatea ta în general!
  • Renunță la fumat. Renunțarea reduce riscul de apariție a bolilor oculare legate de diabet și îți îmbunătățește sănătatea în multe alte moduri.
  • Fii activ. Activitatea fizică vă protejează ochii și vă ajută să gestionați diabetul.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!