Noutățile și recomandările lunii martie la History Channel
personBogdan Chirea
februarie 16, 2023
0
share
HISTORY Channel dedică luna martie femeilor care au făcut istorie, printr-o serie de programe speciale.
„Goana după submarinele naziste” (premiera miercuri, 8 martie, de la ora 23:00) spune povestea remarcabilă a lui Gilbert Roberts, Jean Laidlaw și a Serviciul Naval Regal al Femeilor (WRNS) - cunoscut și sub numele de „Wrens” - care au folosit tactici revoluționare de jocuri de război pentru a învinge flotele de submarine ale amiralului Karl Dönitz în Bătălia Atlanticului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Femeile din WRENS s-au numărat printre cei mai buni „jucători de război” din generația lor, dar moștenirea lor a fost ignorată. Acum, povestea lor poate fi spusă.
„Autopsie regală” (premiera joi, 23 martie, de la ora 21:00) este o mini-serie inedită în care Alice Roberts, profesor în antropologie biologică, investighează cauza morții a doi dintre cei mai faimoși monarhi britanici, Regele Charles al II-lea și Regina Elisabeta I.
În centrul fiecărei investigații se află o autopsie detaliată condusă de patologul legist Dr. Brett Lockyer. Împreună, aceștia caută orice indiciu pe suprafața corpului monarhului, apoi disecă cele două cadavre pentru a-i studia organele interne.
Seria de programe „Iarna Misterelor” continuă în luna martie la HISTORY Channel cu premiera serialului documentarul „OZN: Fenomene inexplicabile” (din 7 martie, marți, ora 21:00), în care sunt examinate cele mai recente apariții ale unor fenomene aeriene inexplicabile, precum și noilor informații desecretizate ale SUA privind OZN-urile.
OZN: Fenomene inexplicabile (10x60’)
Începe marți, 7 martie, de la ora 21:00 (Parte din Iarna Misterelor)
Titlul original: Evidence Of the Unexplained
Anual sunt înregistrate peste 6.000 de apariții ale unor fenomene aeriene inexplicabile și alte sute de așa-numite momente de prim contact. Există nenumărate relatări despre obiecte zburătoare ciudate, fenomene ciudate din spațiul cosmic și mesaje bizare primite din galaxii îndepărtate. Iar odată cu publicarea în 2021 a dosarelor ultrasecrete ale SUA privind OZN-urile, sunt atât de multe dovezi încât fenomenul nu mai poate fi ignorat.
Această serie examinează cele mai recente apariții, susținute de relatările martorilor oculari sau de înregistrări video clare și analizează dovezi desecretizate recent publicate, aruncând o nouă lumină asupra cazurilor istorice. Investigăm aceste dovezi ale inexplicabilului, dar, descoperim că pe măsură ce unele mistere pot fi dezlegate cu ajutorul științei, multe altele sfidează orice explicație.
Goana după submarinele naziste (6x60’)
Premiera miercuri, 8 martie, de la ora 23:00
„Goana după submarinele naziste” spune povestea remarcabilă a lui Gilbert Roberts, Jean Laidlaw și a Serviciul Naval Regal al Femeilor (WRNS) - cunoscut și sub numele de „Wrens” - care au folosit tactici revoluționare de jocuri de război pentru a învinge flotele de submarine ale amiralului Karl Dönitz în Bătălia Atlanticului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Anul este 1943 iar amiralul Karl Dönitz, șeful flotei naziste de submarine, aduce Marea Britanie în pragul foametei prin scufundarea navelor comerciale ale acesteia. Submarinele sale atacă fără avertisment și dispar imediat. Tacticile mortale ale lui Dönitz sunt misterioase. Dacă ruta maritimă transatlantică vitală este tăiată, Marea Britanie va fi nevoită să se predea, iar Aliații își vor pierde ultimul punct de sprijin în Europa de Vest. Marina Regală trebuie să găsească o modalitate de a-l învinge pe Dönitz. Ei apelează la Gilbert Roberts, un ofițer în rezervă al Marinei Britanice specializat în simulări și tactici de război.
Roberts are o sarcină dificilă - să folosească simulările jocurilor de război pentru a descifra tacticile lui Dönitz și să găsească o modalitate de a scufunda submarinele. Pentru a face acest lucru, are nevoie de o echipă, dar Marina nu se poate lipsi de niciun om.
El este nevoit să apeleze la un grup de femei din cadrul Serviciul Naval Regal al Femeilor (Women’s Royal Navy Service), cunoscute sub numele popular de WRENS. Împreună cu Jean Laidlaw, una dintre primele femei contabile autorizate din Marea Britanie, și cu o mică echipă de tinere strălucitoare, Roberts pune în scenă bătălii navale și scenarii de jocuri de război pe o podea, folosind cretă și machete de nave din lemn.
Punându-se în mintea căpitanilor submarinelor germane, Laidlaw și grupul WRENS descifrează tacticile lui Dönitz și întorc situația în defavoarea submarinelor, dezvoltând strategii pentru a le distruge. Munca lor a permis Aliaților să schimbe cursul războiului, să contraatace submarinele inamice și să învingă Germania nazistă.
Femeile din WRENS s-au numărat printre cei mai buni „jucători de război” din generația lor, dar moștenirea lor a fost ignorată. Acum, povestea lor poate fi spusă în această serie narată de Sir Derek Jacobi, laureat al premiilor Emmy și Bafta cunoscut pentru rolurile din „Eu, Claudius” (1976), „Hamlet” (1980) și „Gladiatorul” (2000).
Autopsie regală (2x60')
Începe joi, 23 martie, de la ora 21:00
În această mini-serie inedită în două părți, Alice Roberts, profesor în antropologie biologică, investighează cauza morții a doi dintre cei mai faimoși monarhi britanici, Regele Charles al II-lea și Regina Elisabeta I.
În centrul fiecărei investigații se află o autopsie detaliată condusă de patologul legist Dr. Brett Lockyer. Împreună, aceștia caută orice indiciu pe suprafața corpului monarhului, apoi disecă cele două cadavre pentru a-i studia organele interne.
Descoperirile sunt ulterior prezentate unor experți în medicină și istorie pentru o analiză detaliată, explorând cauza și simptomele bolilor și modul în care fiecare afecțiune l-ar fi afectat pe regent, atât în timpul vieții, cât și la moarte.
Folosind relatări ale martorilor oculari părtași la trecerea în neființă a monarhilor, ultimele zile de moarte sunt aduse la viață în detalii vii, cu scene dramatice rafinate, în care Mark Wingett este Charles al II-lea și Linda Marlowe este Elisabeta I.
În ambele episoade, Alice Roberts examinează cu atenție viața și moartea celor doi monarhi britanici. Faptele macabre sunt separate de ficțiune, bolile și problemele de sănătate cu care au trăit sunt investigate și sunt integrate într-un context istoric mai larg al vieții lor. Pe baza dovezilor, profesorul Alice Roberts și Dr. Brett Lockyer își prezintă descoperirile pentru a dezvălui ceea ce ei cred ei că i-a răpus cu adevărat pe Regele Charles al II-lea și Regina Elisabeta I.
Comentariul va fi postat dupa aprobare