Asociaţia HELP Autism deschide un nou centru de terapie pentru copii şi tineri

Bogdan Chirea
0
Asociaţia HELP Autism

Asociaţia HELP Autism deschide un nou centru de terapie pentru copii şi tineri în Bucureşti, acesta fiind al nouălea centru de intervenţie pentru copii şi adolescenţi deschis în cei 13 ani de activitate. 

Asociaţia este prezentă în 3 oraşe din ţară, în Bucureşti, Târgovişte şi Suceava, având şase centre de terapie în capitală (Casa Soarelui, Help Home Ozana, Centrul Mălin, Help Home Titan şi Eminescu), două în Târgovişte (Help Home Târgovişte şi Help Autism Târgovişte) şi unul în Suceava, redeschis recent într-o nouă locaţie.

Astfel, noul Centru de Terapie HELP Autism Eminescu, găzduit de un spaţiu oferit în folosinţă de Primăria Municipiului Bucureşti, situat în strada Ardeleni, nr. 3A, îşi deschide oficial porţile vineri, 31 martie, începând cu ora 10:00, când va avea loc şi o conferinţă de presă. La evenimentul de deschidere, organizat înainte de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului, sărbătorită la nivel internaţional pe data de 2 aprilie, vor participa reprezentanţi ai autorităţilor capitalei, ai ministerelor şi ai partenerilor implicaţi în proiect, precum părinţi şi copii din centrele HELP Autism, iar cei din urmă vor desfăşura diverse activităţi alături de copiii tipici.

Acesta va da şi în România startul unei luni pline de evenimente şi campanii de informare şi conştientizare, în care Asociaţia HELP Autism va demonta mituri despre autism şi va invita oamenii să cunoască persoane din spectru într-o campanie de conţinut în digital şi în media cu mesajul Suntem diferiţi. Suntem unici. Suntem un spectru de culori. La campania Un Spectru de Culori s-au alăturat şi alte organizaţii din ţară, parte din reţeaua informală RO TSA şi FEDRA, atrăgând împreună atenţia asupra nevoilor celor 40.000 de persoane cu autism din România, aflate încă în situaţii frecvente de marginalizare şi discriminare.

Programul evenimentelor

Pe 1 aprilie, o parte dintre copiii care fac terapie în centrele HELP Autism sunt invitaţi speciali la meciul dintre FC Rapid Bucureşti şi Farul Constanţa, unde vor intra pe terenul de fotbal al Stadionului Giuleşti împreună cu jucătorii celor două echipe pentru a transmite un mesaj incluziv, indiferent de culoarea echipamentului pe care-l poartă.

Ziua Mondială a Conştientizării Autismului

Pe 2 aprilie, de Ziua Mondială a Conştientizării Autismului la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti vor avea loc ateliere cu public la care vor participa copiii din centrele de terapie HELP Autism şi familiile acestora şi vor desfăşura diferite activităţi educative, menite să-i ajute pe copiii cu TSA să se integreze şi să participe la viaţa socială.

De asemenea, ca parte a campaniei de conştientizare, asociaţia a invitat instituţiile să ilumineze în albastru clădiri simbol din Bucureşti, iar până în acest moment au răspuns pozitiv la iniţiativă şi vor fi iluminate: Guvernul României, Turnul STS Ciurel, Arcul de Triumf, clădirea STB, Primăria Municipiului Bucureşti, precum şi Primăria Municipiului Suceava, în noapte de duminică spre luni, 2-3 aprilie.

Autismul în România

Demersurile de conştientizare sunt imperios necesare în condiţiile în care la nivel mondial 1 copil din 44 are o tulburare din spectru autist, autismul fiind considerată cea mai răspândită afecţiune a copilăriei. În România, se estimează că trăiesc 40.000 de persoane cu diagnostic, numărul celor care au tulburare de spectru autist (fără diagnostic medical) fiind mult mai mare. 

Conform datelor INSP furnizate asociaţiei, în fiecare an se diagnostichează 1.200 de copii cu această afecţiune. Dintre aceştia, doar 30% dintre copiii cu diagnostic au acces la terapie, lipsa decontării intervenţiei fiind o mare piedică pentru părinţi. 1 copil cu autism din 4 nu merge la grădiniţă sau şcoală deşi are vârsta potrivită pentru a fi integraţi, iar provocările continuă pe tot parcursul vieţii. 

Aşa se explică faptul că doar 1% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă, fiind cu 75% mai predispuse la boli psihice precum depresia şi anxietatea în lipsa unui job. Lipsa de acces la servicii medicale şi sociale adaptate nevoilor lor duce la mortalitate prematură, astfel că adulţii cu autism mor cu 16 ani mai devreme decât persoanele cu altă dizabilitate. O realitate tristă, dar care poate fi schimbată.

„În cei 13 ani, timp în care am deschis 9 centre, vorbim mai deschis despre autism, fără ruşine şi orientaţi spre găsirea de soluţii. Mă gândesc că primii copii cu minţi diverse care au început să facă terapie în centrele noastre sunt acum adulţi autonomi, care au învăţat să se descurce într-o lume total nepregătită să-i integreze. Pot spune că generaţia de astăzi e puţin mai norocoasă pentru că poate beneficia de diagnostic precoce şi programe de terapie adaptate nevoilor lor, însă mai e mult de făcut până când inimile deschise vor îmbrăţişa copiii cu minţi aparte, fără prejudecăţi, dar împreună putem reuşi să normalizăm percepţia asupra diagnosticului şi să accesibilizăm terapia.” – Daniela Bololoi, Preşedinte @ HELP Autism

Asociaţia îşi propune ca acesta să devină curând loc de învăţare şi reuşite pentru copiii cu minţi aparte din capitală, astfel încât în cadrul centrului HELP Autism Eminescu se fac intervenţii terapeutice prin analiză aplicată a comportamentului şi instrumente complementare, logopedie, psihoterapie, integrare senzorială şi grupuri de socializare pentru aproximativ 50 de copii şi tineri. În centrele HELP Autism din cele 3 oraşe din ţară, dar şi la domiciliu şi în centre partenere, programele de terapie urmăresc anual evoluţia şi integrarea reală în comunitate a peste 700 de copii, adolescenţi şi adulţi cu autism.

Despre Asociaţia HELP Autism

HELP Autism susţine din 2010 peste 3.200 de copii şi adolescenţi diagnosticaţi cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfăşurate în cele 9 centre şi la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare şcolară, de la sprijin pentru părinţi la campanii de conştientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluţii pentru copiii cu autism şi familiile lor. Asociaţia este astăzi cea mai mare organizaţie dedicată cauzei din România, fondator al reţelei informale RO TSA formată din aproximativ 100 de organizaţii în autism.

Misiunea asociaţiei HELP Autism este de a ghida paşii persoanelor cu autism şi familiilor lor, de la diagnostic la recuperare şi integrare reală educaţională, socială şi pe piaţa muncii, construind o comunitatea deschisă să înţeleagă, să accepte şi să sprijine minţile diverse. În virtutea acestei misiuni, HELP Autism şi-a propus să construiască prima tabără incluzivă din România pentru copii şi tineri cu diverse tipuri de dizabilităţi în Munţii Retezat.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!