Companiile ar trebui să ofere reparații pentru produsele uzate timp de până la 10 ani în conformitate cu normele UE propuse

Bogdan Chirea
0

Uniunea Europeană dorește să acorde consumatorilor dreptul de a avea produse uzate precum mașinile de spălat și televizoarele reparate de producători, chiar și după expirarea garanției de vânzare, pentru a reduce deșeurile și a face bunurile să reziste mai mult.

Comisia Europeană a propus luna aceasta reguli care ar obliga producătorii să ofere reparații pentru un produs între cinci și zece ani de la vânzare - indiferent dacă garanția legală este sau nu valabilă.

Regulile s-ar aplica frigiderelor, aspiratoarelor, televizoarelor, mașinilor de spălat și altor bunuri care sunt considerate „reparabile” conform legislației UE. UE negociază reguli care ar extinde cerințele la smartphone-uri și tablete.

Consumatorii și întreprinderile europene aruncă în mod obișnuit bunurile care ar putea fi reparate, strângând deșeuri și aruncând piese care ar putea fi recuperate și refolosite.

Un sondaj din 2020 din partea Agenției de Mediu din Germania a constatat că durata de viață de „prima utilizare” pentru produse, inclusiv televizoare și electrocasnice mari, a scăzut în ultimii ani.

Unele produse nu au fost concepute pentru a fi reparate cu ușurință, în timp ce pentru altele a fost mai ieftin să se cumpere un produs nou decât să repare unul vechi, arată studiul. În multe cazuri, consumatorii pur și simplu au înlocuit bunurile încă funcționale pentru că doreau o versiune mai nouă.

Conform normelor UE, companiile ar trebui să repare gratuit un produs defect în perioada de garanție legală de doi ani, dacă costul reparației este mai ieftin sau egal cu înlocuirea produsului.

După această dată, companiile trebuie să ofere în continuare reparații, fie gratuit, fie contra cost. UE dorește, de asemenea, să lanseze un serviciu online pentru a ajuta consumatorii să găsească reparatori locali și consideră că concurența cu alți reparatori va limita costurile.

Organizația Europeană a Consumatorilor BEUC a salutat propunerea, dar a spus că ar fi avut mai mult sens să se prelungească perioada de garanție legală pentru produse de lungă durată, cum ar fi frigiderele.

UE negociază o serie de politici menite să determine companiile să producă produse mai durabile și să ofere consumatorilor informații mai clare despre impactul asupra mediului al ceea ce consumă.

O a doua lege, propusă de Bruxelles, ar obliga companiile să verifice afirmațiile conform cărora produsele lor sunt „verzi” sau „prietenoase cu mediul”.

Țările UE și Parlamentul European trebuie să negocieze și să aprobe ambele legi, un proces care durează de obicei mai mult de un an.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!