În 30 martie, Focus Sat aduce în exclusivitate în România noua producție Canal+ Original „Paris Police 1905” (sezonul 2 al serialului noir francez „Paris Police 1900”), care va fi disponibilă în Aplicația Focus Sat și la Focus Sat TV (luni și joi, de la ora 22:00).
Noile episoade continuă povestea din „Paris Police 1900” (disponibil în Aplicația Focus Sat și difuzat la Focus Sat TV în octombrie 2021). În primul sezon, acțiunea se desfășoară în 1899, când în Sena este descoperit cadavrul unei femei, iar tânărul și ambițiosul detectiv Antoine Jouin (Jérémie Laheurte, din „Adèle: Capitolele 1 și 2”) conduce investigația. Creat de celebrul autor francez de romane grafice Fabien Nury („Tyler Cross: Black Rock”, „I Am Legion”, „Il était une fois en France”), serialul a pornit de la evenimente și figuri istorice reale. Și continuă acum cu alte 6 episoade a căror acțiune începe în Ajunul Crăciunului, în 1904.
În „Paris Police 1905” un nou cadavru neidentificat e descoperit în capitala Franței, de data aceasta în parcul Bois de Boulogne. Inspectorul Antoine Jouin investighează cazul, care îl va trimite adânc într-o zonă secretă a orașului: pădurile de la periferie, unde cele mai întunecate dorințe prind viață și unde toate figurile criminale din Paris se simt ca acasă. În paralel, șeful poliției, Louis Lépine (Marc Barbé, din „La Vie en Rose”), este forțat să scape de toate prostituatele de pe străzile Parisului și se gândește serios la demisie, fiind bănuit și că are o amantă.
Iar curtezana Marguerite „Meg” Steinheil (Evelyne Brochu, din „Orphan Black”) a ajuns să conducă o mică organizație criminală: are cel mai elegant cazino din oraș, se bucură de protecția lui Lépine și se folosește de expozițiile de pictură ale soțului ei, pentru a-și ascunde adevărata ocupație ilegală. Toate aceste personaje sunt atrase din nou într-un vârtej de vicii, corupție și șantaj, în care toată lumea are ceva de ascuns. Inclusiv poliția!
Noile episoade sunt regizate de Julien Despaux („Zona neagră”/„Black Spot”) și Frédéric Balekdjian (premiat la Festivalul de Film de la Berlin 2005, pentru „Les mauvais joueurs”). Decorurile au fost concepute de Pierre Quefféléan (câștigător al Premiului César 2018, la categoria „cele mai bune decoruri”, pentru filmul „La revedere acolo sus”/„Au revoir là-haut”). Iar de garderobă – care este axată pe piese vestimentare de iarnă, când are loc acțiunea – s-a ocupat în continuare Anaïs Romand (câștigătoare a 3 Premii César, pentru costume).
Departe de imaginea idilică despre La Belle Époque (1871-1914), din 30 martie, serialul-eveniment „Paris Police 1905” spune o poveste plină de vicii și viciați, riguros documentată și cu o intrigă bine construită, premieră în România.
DESCRIERI EPISODICE
Episodul 1:
24 decembrie 1904. Un cadavru neidentificat este descoperit în Bois de Boulogne. S-a sinucis... sau a fost omorât? Inspectorul Antoine Jouin preia frâiele investigației, care îl va trimite pe un teritoriu clandestin – pădurea în care elita pariziană își satisface cele mai întunecate dorințe...
Marguerite Steinheil (a.k.a. Meg), care a făcut avere cu ajutorul unor „protectori” misterioși, nu se mai prostituează. Acum administrează cel mai elegant cazino ilegal din Paris. Și se folosește de expozițiile de pictură private ale soțului ei (Adolphe), pentru a-și ascunde petrecerile exclusiviste. O astfel de petrecere va avea loc cât de curând, iar artistul tocmai a terminat de pictat o serie de tablouri gotice, de iarnă... despre Bois de Boulogne.
În paralel, prefectul Lépine (care e în doliu de la moartea soției) dă ordin ca pe 24 decembrie toate prostituatele de pe străzile Parisului să dispară. De această sarcină neplăcută se va ocupa Brigada Moravuri, care o prinde pe tânăra Rosalie Dantremont și provoacă fără să vrea moartea bebelușului ei nou-născut, care rămâne singur acasă, în Ajunul Crăciunului.
Episodul 2:
Prefectul Lépine ascunde moartea bebelușului, pentru a proteja Brigada Moravuri. Și îl roagă pe Jouin să fie discret despre cazul Dantremont. Dar Jouin îi spune rapid adevărul lui Jeanne Chauvin, devenită avocată la firma Weidmann, ale cărei cliente sunt prostituatele care devin victimele practicilor corupte ale Brigăzii Moravuri.
În paralel, cu ajutorul lui Fiersi, Meg se pregătește de următoarea expoziție de pictură privată a soțului ei, la care și-a invitat amantul și protectorul – prefectul Lépine. Aflată pe culmile succesului, aceasta nu e conștientă că întregul univers i se va prăbuși: Adolphe o minte că se duce în Bois de Boulogne, dar de fapt merge la un doctor (Verlot), care îi spune că are sifilis...
Episodul 3:
Adolphe își abordează soția, în dormitor. Pentru că nu știe nimic despre boala de care suferă acesta, Meg cedează avansurilor și se culcă cu el. Când află că are sifilis, este neagră de supărare și vrea să-l omoare, dar este oprită de Fiersi, care își dă demisia în scurt timp.
Prefectul Lépine se gândește și el tot la demisie. Este în continuare în doliu (după soția lui) și s-a săturat de funcția de conducere, iar cazul tinerei Rosalie Dantremont l-a convins că nu mai are ce căuta la Prefectură. Fiica lui, Louise (care încearcă să-și înlocuiască mama, în cadrul acestei instituții), e de altă părere.
În paralel, Jouin identifică – în sfârșit – cadavrul găsit în pădure și descoperă că are legătură cu uciderea unui notar (caz nerezolvat), care era informator pentru Brigada Moravuri.
Episodul 4:
Lépine pleacă de la Prefectură (are o întâlnire la minister, pentru a-și da demisia) și merge să o vadă pe Meg, pentru a se despărți de ea. În paralel, Louise și Hector (secretarul prefectului) pun la cale un plan, pentru a-l face pe Lépine să se răzgândească.
După plecarea lui Fiersi și despărțirea de prefectul Lépine, Meg se trezește singură, fără niciun protector sau complice, așa că e nevoită să se descurce cum poate cu Adolphe, care e haotic și instabil, din cauza bolii.
Ancheta lui Jouin apropo de cadavrul din pădure și furia declanșată de cazul Rosalie Dantremont determină Brigada Moravuri să reacționeze: Inspectorul Guichard îl arestează, acuzându-l că e homosexual. După ce Jouin dispare din peisaj, Guichard o atacă pe Jeanne, care începuse să se apropie prea mult de secretele Brigăzii Moravuri. Aceste evenimente l-ar putea convinge pe prefect să nu-și dea demisia până nu face ordine.
Episodul 5:
Jouin este eliberat (din ordinul prefectului și al Superintendentului Cochefert) și, până la începerea procesului, îl roagă pe Fiersi să-l ajute să intre pe ascuns în Château de Bagatelle. Acesta e locul în care Brigada Moravuri fotografiază și apoi șantajează homosexualii bogați din oraș, prinși în flagrant delict cu alți bărbați.
În paralel, Cochefert este pe urmele lui Verlot, medicul care l-a diagnosticat pe Adolphe cu sifilis. Acesta și-a dat seama că doctorul e implicat într-o campanie vastă de șantaj, prin care Brigada Moravuri controlează elita Parisului. Dar, înainte de a fi arestat, Verlot se sinucide chiar în fața lui Cochefert...
Episodul 6:
După ce intră pe ascuns în Château de Bagatelle, Jouin și Fiersi îl atrag pe Guichard într-o capcană. Îl conving să le spună tot, apoi îl omoară, când acesta vrea să evadeze. Ancheta determină rapid cine l-a omorât, ceea ce înseamnă că – pentru prima dată în viață – Cochefert va trebuie să-și calce pe inimă și să-i salveze pe Jouin și Fiersi.
Prefectul Lépine vrea să-i ajute pe cei doi și primește de la Cochefert dosarele medicale ale lui Verlot – care dovedesc corupția Brigăzii Moravuri. Lépine va putea, în sfârșit, scăpa de cele mai corupte figuri din Prefectură, așa că rămâne pe poziții, spre încântarea fiicei lui (Louise) și a secretarului său (Hector).
În timp ce Lépine face ordine la Prefectură, Meg poate – în sfârșit – să organizeze expoziția de pictură privată a soțului ei și să-și redeschidă cazinoul, cu un joc nou-nouț: ruleta. Dar își dă rapid seama că acum Adolphe e stăpânul casei și că rolurile s-au inversat.
Comentariul va fi postat dupa aprobare