Germania are în vedere interzicerea anumitor componente de la companiile chineze Huawei și ZTE în rețelele sale de telecomunicații, a declarat o sursă guvernamentală, într-o mișcare potențial semnificativă pentru a aborda problemele de securitate.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a confirmat că guvernul german efectuează o revizuire generală a furnizorilor de tehnologie de telecomunicații, dar a spus că aceasta nu este îndreptată către anumiți producători.
Guvernul german, care se află în mijlocul unei reevaluări mai ample a relației sale cu principalul partener comercial, China, s-a ferit să evidențieze în mod expres compania Huawei, chiar și în timp ce urmărește o legislație care îi permite să restrângă activitatea firmei.
Un document al Ministerului de Interne privind revizuirea a spus că unui anumit furnizor i-ar putea fi interzis să furnizeze componente critice dacă se consideră că este controlat direct sau indirect de guvernul altui stat.
„Nu ne putem baza pe componente ale furnizorilor individuali”, a declarat ministrul de Finanțe Christian Lindner pentru Welt TV.
Revizuirea ar putea conduce Germania să solicite operatorilor să elimine și să înlocuiască componentele deja încorporate în rețele, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, adăugând că legislația actuală nu prevede compensații pentru acestea.
„Acesta este un semn că guvernul german poate lua în sfârșit în serios riscurile legate de China la adresa securității naționale”, a declarat Noah Barkin, editor-managing al cabinetului de cercetare Rhodium Group, specializat în relațiile germano-chineze.
„Dar după ani de dithering, rețeaua germană 5G este profund dependentă de furnizorii chinezi. Va dura mulți ani pentru a rezolva acest lucru.”
Criticii Huawei și ZTE spun că legăturile lor strânse cu serviciile de securitate ale Beijingului înseamnă că încorporarea acestora în rețelele mobile omniprezente ale viitorului ar putea oferi spionilor și chiar sabotorilor chinezi acces la infrastructura esențială.
Huawei, ZTE și guvernul Chinei resping aceste afirmații, spunând că sunt motivate de o dorință protecționistă de a sprijini rivalii non-chinezi.
Referindu-se la rapoartele din presa germană despre o posibilă interdicție, ambasada chineză în Germania a declarat că Beijingul ar fi „foarte nedumerit și puternic nemulțumit” dacă s-ar lua o astfel de decizie.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat că speră ca Germania „va lua o decizie independentă, în conformitate cu propriile interese, modele economice și reguli internaționale, care să nu primească interferențe de la o terță parte”.
Beijingul a sugerat adesea că deciziile luate de țările europene pe care le percepe ca fiind ostile se datorează presiunii din partea Statelor Unite.
Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat că nu a comentat speculațiile și că a avut un „registru de securitate foarte bun” în cei 20 de ani de livrare de tehnologie în Germania și restul lumii. Un purtător de cuvânt al ZTE a declarat că nu au fost produse dovezi care să sugereze că produsele sale sunt nesigure, dar a salutat controlul extern.
Comentariul va fi postat dupa aprobare