Parlamentul UE a convenit săptămâna trecută asupra primului set cuprinzător de reguli din lume pentru a reglementa transferul de criptomonede precum Bitcoin, deoarece urmărește să pună capăt spălării banilor și transferurilor ilegale în blocul comunitar.
Din 2024, toate criptotransferurile, indiferent de sumă, vor fi acoperite de așa-numita „regulă de călătorie” — informațiile despre sursa activului și beneficiarul acestuia vor trebui să călătorească odată cu tranzacția și să fie stocate pe ambele părți ale transferului. .
Regulamentul impune firmelor care doresc să emită, să comercializeze și să protejeze cripto-active, active tokenizate și stablecoins în blocul de 27 de țări să obțină o licență.
„Evenimentele recente au confirmat nevoia urgentă de a impune reguli care să îi protejeze mai bine pe europenii care au investit în aceste active și să prevină utilizarea abuzivă a industriei cripto în scopuri de spălare a banilor și finanțare a terorismului”, a declarat ministrul suedez de finanțe Elisabeth Svantesson.
MiCA – așa cum este cunoscută noul regulament – este conceput pentru a se asigura că transferurile criptografice din UE pot fi urmărite aproape în același mod ca și transferurile bancare obișnuite. În plus, acestea sunt menite să protejeze investitorii prin creșterea transparenței și prin instituirea unui cadru cuprinzător pentru emitenți și furnizori de servicii, inclusiv respectarea regulilor de combatere a spălării banilor.
Noile reguli impun, de asemenea, furnizorilor de servicii de cripto-active să partajeze informații obligatorii cu autoritățile fiscale printr-un schimb automat. Cu toate acestea, ele nu se aplică transferurilor de la persoană la persoană efectuate fără un furnizor sau între furnizori care acționează în nume propriu.
În plus, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) va primi competențe să intervină și să interzică sau să restricționeze platformele cripto în cazul în care se consideră că acestea nu protejează în mod corespunzător investitorii sau amenință integritatea pieței sau stabilitatea financiară.
Criptomonede precum Bitcoin urmăresc tranzacțiile printr-o înregistrare blockchain. Deși toate tranzacțiile sunt înregistrate într-un registru accesibil publicului, ele pot fi urmărite numai la cheia publică a unui utilizator, nu la informațiile personale din lumea reală. Aceasta pseudo-anonimitate este ceea ce i-a atras pe mulți să investească în cripto, în primul rând, dar prezintă o serie de riscuri.
În prezent, atunci când au de-a face cu cripto-active, oamenii nu sunt acoperiți de normele UE de protecție a consumatorilor și riscă să piardă bani. În plus, UE se teme că utilizarea pe scară largă a cripto-ului ar putea conduce la instabilitatea financiară, manipularea pieței și criminalitatea financiară.
În 2022, cantitatea de criptomonedă obținută fie ilegal, fie pentru ca grupuri sau persoane pentru a fi folosită în scopuri ilicite – inclusiv terorism și trafic de persoane – s-a situat la puțin peste 20 de miliarde de dolari, potrivit Chainalysis, o platformă care furnizează date despre tehnologia blockchain.
Tehnologia folosește, de asemenea, cantități mari de energie electrică: consumul de energie al bitcoin este estimat a fi egal cu cel al unei țări mici.
Până acum, politicile la nivel mondial au variat de la ignorarea la interzicerea completă a utilizării criptomonedelor. Regatul Unit a subliniat o abordare treptată, începând cu monede stabile și extinzându-se mai târziu la alte cripto-active, dar nu există un interval de timp ferm. Între timp, SUA au adoptat o abordare oarecum „de la caz la caz” a problemei, cum ar fi urmărirea penală a persoanelor sau munca pentru recuperarea fondurilor răscumpărate.
Într-o abatere de la tendința globală, MiCA este programat să fie primul set cuprinzător de reguli din lume pentru reglementarea cripto-activelor. Aceasta face parte dintr-un pachet de propuneri legislative pentru a consolida normele UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, prezentate de Comisie în 2021. Pachetul include, de asemenea, o propunere de creare a unei noi autorități a UE pentru combaterea spălării banilor.
MiCA abordează, de asemenea, preocupările de mediu legate de cripto, firmele fiind nevoite să-și dezvăluie consumul de energie, precum și impactul activelor digitale asupra mediului.
În loc să sperie firmele cripto, se așteaptă ca MiCA să atragă atât startup-uri, cât și afaceri proeminente, pregătind terenul pentru o concurență mai sănătoasă.
Potrivit Reuters, firmele cripto spun că salută „certitudinea în reglementare”, punând presiune asupra țărilor să copieze regulile UE și asupra autorităților de reglementare să vină cu norme globale pentru activitatea transfrontalieră.
Brinda Paul, director de conformitate la firma australiană de cripto-active Banxa, a declarat pentru CryptoPotato că consideră că MiCA „stabilește un standard înalt pentru protecția consumatorilor”, care va crea o piață cripto mai fiabilă și mai de încredere și „va aduce beneficii imense clienților”.
Comentariul va fi postat dupa aprobare