S-a supărat lumea când s-a aflat cine a câștigat Românii au Talent

Bogdan Chirea
0
romanii au talent

Românii au Talent este emisiunea de divertisment de la TV care stârnește cele mai aprige și pasionale discuții din partea telespectatorilor. PRO TV reușește cumva să creeze și un fel de dezbatere cu privire la ce anume premiază sau alege să promoveze.

Ajuns la ediția cu numărul 13, show-ul de talente de la PRO TV rămâne relevant chiar și atunci când are parte de publicitate negativă.

Nu mai urmăresc de ani de zile emisiunea de talente de la PRO TV dar m-a frapat valul de comentarii și articole de pe internet cu privire la participanți. Anul acesta postul a premiat un copil de 7 ani pentru că a recitat poezii patriotice.

Rareș Prisacariu, un copil de 7 ani din Botoșani, a fost votat câștigător al emisiunii „Românii au Talent”. iar rezultatul voturilor din finala de vineri seara de la  PRO TV a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale. În timp ce unii utilizatori i-au lăudat recitalurile, unele cu tentă naționalistă, alții spun că au fost concurenți mult mai talentați care ar fi meritat să câștige.

Băiețelul de numai 7 ani, din Botoșani, nu numai că știe să citească și să scrie cursiv, ci poate să reproducă textele, întocmai. Așa a uimit atât juriul, cât și publicul care l-a votat. Memoria sa de elefant i-a adus premiul cel mare, în valoare de 120.000 de euro, în fața altor 10 concurenți, cu care s-a luptat în marea finală.

Iată unul dintre numerele din finala Românii au Talent a copilului de 7 ani

Expertul securitate Hari Bucur-Marcu a venit cu o reacție acidă, pe pagina sa de Facebook, care la scurt timp a strâns sute de aprecieri. „Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal. Desigur, la vârsta lor de șapte ani, întâlnim copii superdotați, precoci, uneori cu trei-patru ba chiar cu cinci ani înaintea leatului, cu inteligență superioară vârstei, dar fără discernământ. Adică, chiar dacă pot citi și scrie cu câțiva ani înaintea altora de aceeași vârstă cu ei, copiii de șapte ani nu își pot alege lecturile sau domeniile de studiu, în urma vreunui proces intelectual deliberat, ci pot face doar la fel cu ceilalți copii de aceeași vârstă, care nu știu să citească și să scrie decât idei simple, pe alte subiecte: fie că citesc cuminți exact ce li se spune, fie că au ei chef să facă ceva anume, fără să știe de ce”, a afirmat el.

Prezentatorul emisiunii Cronica Cârcotașilor, Șerban Huidu, a avut un mesaj dur după finala Românii au talent 2023. El a declarat că Rareș Prisacariu, câștigătorul acestui sezon, este un copil exploatat și că i se pare îngrozitor să-i furi copilăria unui copil pentru puțină faimă.

„Povestea începe acum câteva săptămâni cu Rareș. Un băiețel din Botoșani a recitat la Virgil Ianțu în emisiune, niște versuri din Eminescu. Toată lumea a explodat spunând că ce nemaipomenit e puștiul. Și da, are putere de memorare si o mimică excelentă. Dar e un copil oameni buni.

E un copil de nici 7 ani expus la o televiziune, în mii de articole etc. Rareș nu este un motiv de laudă. Este expresia neputinței noastre de a ne găsi adevărați leaderi nepopuliști cu carismă și convingători. Nu un băiețel care și-a sacrificat copilaria învățând versuri patriotice reprezintă viitorul. Nici încercarea jalnică de a îl exploata. Viitorul îl reprezintă puterea tinerilor de a discerne, puterea liberului arbitru, puterea unui sistem de valori care să îi faca oameni buni și mai ales corecți.

Asta nu se învață pe dinafară peste noapte, memorând și recitând niste versuri pe care nici nu le intelege un copil de 7 ani. M-am uitat atent la toate înregistrările. La 7 ani sa citesti 200 de carti si sa le memorezi? E un talent, dar exploatarea lui și moartea copilăriei sunt de condamnat. Și știți ce e grav? În toate articolele apărute după emisiune nu am gasit măcar unul să spună asta”, a scris Șerban Huidu.

Un fost membru CNA, a reacționat și el după ediția în care prestația copilului a primit Golden Buzz. 

„Rușine celor care au folosit un copil de 7 ani (care răspunde la întrebarea ”de ce te cheamă x” cu ”așa m-au botezat părinții”) pentru a transmite un mesaj cu care nu doar că nu are nimic în comun, dar 99% îi este inaccesibil (ca limbaj, subiect, conjunctură, implicații).

Și care, mai mult ca sigur, habar n-au ce înseamnă ”silnicii”. Dar el, sunt convins, știe!

Mult mai cringe decât alți copii care, pe aceeași scenă, la vârste apropiate, cântau cu patos despre pierderea iubirii vieții lor sau despre trădarea în dragoste”, a scris Radu Herjeu, pe pagina sa de Facebook.

“Dezamăgitor, dar era de așteptat! A memorat niște propoziții! Ăsta e talent?”, “Nu mă mai uit la această emisiune niciodată”, “Care este talentul? Românii au fost nedrepți și rasiști ca de fiecare dată. Felicitări finaliștilor!”, “Copiii din Ucraina, părerea mea, ar fi trebuit sa câștige”, “Talentul a fost la copiii ucrainieni, fără supărare”, “Oleg Spînu merita să câștige”, sunt câteva din comentariile de nemulțumire de pe Facebook.


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!