De Ziua Națională a Tineretului, Asociația Semper Musica a organizat un eveniment online de promovare a vocii tinerilor și adolescenților din România care își doresc, potrivit unei consultări ample naționale, ca educația sexuală să fie materie obligatorie în școli.
Adolescenții din România, parte dintr-o consultare națională, urmată de o serie de focus grupuri, organizate de Asociația Semper Musica, își doresc să beneficieze la școală de informații privind sănătatea sexuală și reproductivă, care să-i ajute să prevină sarcini neplanificate, infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, și eventualele abuzuri sexuale.
România, țara care conduce alături de Bulgaria, topul mamelor minore din Uniunea Europeană, încă nu a decis necesitatea introducerii educației sexuale și reproductive ca materie obligatorie în școli, deși un număr covârșitor de adolescenți și tineri cer asta și consideră că informațiile corecte i-ar ajuta nu doar să prevină, dar și să aleagă conștient și chiar să amâne începerea vieții sexuale.
În cadrul evenimentului online, organizat de Asociația Semper Musica cu invitați din partea Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și FASMR – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, au fost prezentate rezultatele procesului de consultare al tinerilor prin focus grupuri și chestionare auto-completate.
Ambele procese de consultare* au arătat ca adolescenții și tinerii consideră școala ca fiind un loc potrivit pentru organizarea de ore de educație sexuală și reproductivă: 89% dintre cei 17.513 tineri consultați au răspuns DA versus aproximativ 80% dintre participanți la focus grupuri care au spus că ar trebui ca educația sexuală să fie o materie obligatorie.
Profesorii, părinții și psihologii – sursele de încredere pentru adolescenți privind educația sexuală
Când au întrebări despre schimbările din corpul lor, adolescenții participanți la focus grup au spus că s-au documentat pe cont propriu (singuri, de la părinți, frați mai mari) cu privire la acest subiect.
Ar prefera să știe mai multe informații, să fie abordat subiectul în mod direct, nu evaziv, din surse sigure de la care să primească informații, precum un profesor/profesoară de biologie, o persoană avizată în acest domeniu, o persoană cu experiență, un medic, un psiholog pentru că ar ști cum să gestioneze orice situație care ar putea să apară, părinții deoarece cu ei adolescenții ar avea parte de o comunicare mai facilă.
Școala – locul sigur în care adolescenții ar vrea să fie educați privind sănătatea sexuală și reproductivă
Majoritatea confirmă că școala nu i-a ajutat privind subiectul educației sexuale până acum și că, în afara unor discuții pe care le-au avut în general cu profesorii de biologie, nu s-au ținut astfel de discuții în școli.
Peste 80% dintre participanți au spus că ar trebui ca educația sexuală să fie o materie obligatorie: să facă minimum o oră obligatorie de educație sexuală pe semestru și că ar vrea să se desfășoare în mod profesional, nu doar succint și cu o falsă pudoare din partea celor care le explică.
Concluzia care se evidențiază în urma această consultare este că majoritatea tinerilor ar dori să facă ore de educație sexuală în școli, iar cea mai potrivită formulă pentru educarea lor corectă, din punctul de vedere al sănătății lor sexuale și reproductive, ar fi formată din părinte, școală și specialist (medic, consilier, psiholog).
„Avem în aceste documente exact ce își doresc tinerii și ține doar de noi, părinți, profesori, dar mai ales de autorități să alegem educația pentru sănătatea sexuală a copiilor noștri. Beneficiile sunt mai mult decât evidente: scăderea numărului de mame minore la care suntem fruntașii Europei, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, prevenirea bolilor aparatului reproductiv din lipsa educației (ex. vizite anuale la medici specialiști, cunoașterea corpului și a semnelor de boală), prevenirea abuzurilor și agresiunilor sexuale.”, susține Bogdan Istrate, manager programe Asociația Semper Musica.
Despre eșantionul consultării naționale și focus grupuri
Seria de focus grupuri realizată în perioada noiembrie 2022 - februarie 2023 de către Asociația Semper Musica printr-o firmă independentă, a căutat să compare opiniilor adolescenților participanți cu cele primite în cadrul sondajului „Consultare națională tineri cu privire la educația pentru sănătate sexuală și reproductivă”, realizat în iulie 2022, ocazie cu care 17.513 adolescenți și tineri au putut menționa care sunt nevoile și accesul lor la educație pentru sănătatea reproducerii și sănătatea sexuală, servicii de planificare familială, materiale de protecție și contraceptive și servicii locale de testare HIV.
Seria de focus grupuri a însemnat 16 discuții online cu tineri din toate cele 8 zone de dezvoltare ale României: Zona Sud, Zona Sud-Est, Zona Sud-Vest, București-Ilfov, Zona Centru, Zona Vest, Zona Nord-Vest, Zona Nord-Est.
Pentru fiecare zonă au existat 2 grupuri aferente mixte de fete și băieți cu vârste cuprinse între 17-19 ani atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Numărul total de participanți a fost de 161, dintre care 83 băieți și 78 fete, 87 provenind din mediul urban și 74 din mediul rural.
De asemenea, lotul participativ a fost format din adolescenți din medii diferite de proveniență, cu religii și etnii diferite: atât persoane crescute în familii tradiționale, cât și copii proveniți din familii monoparentale, adolescenți dați în adopție/plasament sau adolescenți cu părinți plecați din țară ce au fost crescuți de bunici.
Comentariul va fi postat dupa aprobare