Câți oameni folosesc internetul la nivel global

Bogdan Chirea
0

În întreaga lume, internetul continuă să transforme modul în care ne conectăm cu ceilalți, organizăm fluxul lucrurilor și împărtășim informații. Datorită influenței sale tot mai mari asupra consumatorilor individuali și asupra economiilor mari deopotrivă, internetul a devenit o parte vitală a vieții noastre de zi cu zi. În 2023, numărul utilizatorilor de internet din întreaga lume a fost de 5,18 miliarde, ceea ce înseamnă că aproximativ două treimi din populația globală este în prezent conectată la World Wide Web.

Populații online din întreaga lume

Începând cu 2023, China rămâne principala piață după numărul de utilizatori de internet din lume, urmată de India și Statele Unite. În general, Asia de Est este regiunea cu cel mai mare număr de utilizatori de internet la nivel mondial, în timp ce Europa de Nord are cea mai mare rată de penetrare a internetului.

În ciuda faptului că are cea mai extinsă populație online, rata de penetrare online a Chinei este încă relativ scăzută, de 74,9%, în comparație cu țări precum Arabia Saudită, Norvegia și Emiratele Arabe Unite, ale căror rate de penetrare a internetului se apropie de 100%. Acest regres poate fi explicat prin progresul lent al infrastructurilor digitale în regiuni îndepărtate – un obstacol încă vizibil în multe părți ale lumii.

Conectivitate la internet

În timp ce populația digitală crește vizibil în multe părți ale lumii, accesul la internet și disponibilitatea pot diferi semnificativ în funcție de regiune. Există încă țări și regiuni în care accesul la internet rămâne semnificativ mai scăzut în medie la nivel global. Începând cu 2022, Africa a avut cele mai scăzute abonamente de bandă largă fixă printre alte regiuni, Asia și Pacificul reprezentând cel mai mare număr.

În aprilie 2023, populația nord-coreeană a rămas aproape în întregime offline, deoarece accesul la internet pentru publicul larg este puternic restricționat de guvern și permis numai cu autorizație specială. Sudanul de Sud și Somalia au avut cea mai mare pondere a persoanelor care nu sunt conectate la internet, în jur de 93 și, respectiv, 90%.

Guvernele din întreaga lume folosesc adesea internetul pentru a controla volumul de comunicare între cetățeni, pur și simplu închizându-l sau interzicând anumite platforme sau servicii online. Platformele de comunicare și rețelele sociale sunt afectate în mod deosebit de astfel de restricții. În 2022, China s-a clasat pe primul loc după numărul de persoane afectate de întreruperile internetului.

Dispozitivele mobile accelerează conexiunile digitale

În timp ce accesul la internet la nivel global crește în mod constant, calitatea conexiunii este superioară în țările cu infrastructuri dezvoltate. Începând cu 2022, Singapore avea cel mai rapid internet fix fix în bandă largă din întreaga lume. Internetul mobil a devenit din ce în ce mai răspândit și popular în ultimii ani, deoarece smartphone-urile sunt mai ușor disponibile și mai accesibile ca niciodată. Pe măsură ce utilizatorii de internet trec treptat la dispozitivele mobile pentru a naviga pe web din mers, internetul mobil reprezintă acum aproape 59% din traficul web total la nivel mondial.

În ceea ce privește abonamentele în bandă largă mobilă, Comunitatea Statelor Independente (CSI) și statele arabe au rămas în urma altor regiuni globale.

Date demografice globale ale utilizatorilor de internet

În aprilie 2023, aproximativ 67% din populația masculină din lume folosea internetul, comparativ cu doar 61,8% dintre femei. Această disparitate este observată în aproape toate regiunile din lume, dar mai ales în țările cel mai puțin dezvoltate (LDC). Începând cu 2022, rata de utilizare online a fost mai mare în rândul persoanelor între 15 și 24 de ani decât în rândul generațiilor mai în vârstă din toate regiunile lumii. 

Dinamica similară se observă în timpul mediu petrecut online între diferitele grupe de vârstă, deoarece tinerii de 16-34 de ani au petrecut în medie șapte ore online zilnic. În comparație, persoanele între 45 și 54 de ani au petrecut doar aproximativ cinci ore și cincizeci de minute folosind internetul pe zi. Printre cele mai comune motive pentru a intra online în toate grupele de vârstă au fost găsirea de informații, contactarea prietenilor și a familiei și vizionarea videoclipurilor și emisiunilor. Utilizatori cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani au declarat, de asemenea, următoarele știri și evenimente ca intenția lor principală de a utiliza web-ul.

Câți oameni nu au folosit niciodată internetul

Peste o treime din populația lumii nu a folosit niciodată internetul, potrivit Națiunilor Unite. La nivelul Uniunii Europene, Eurostat vorbește despre o medie de 8% din populație care nu a căutat niciodată nimic online. 

În ciuda pandemiei de Covid-19, care a accelerat procesul de digitalizare și a forțat tranziția activităților către mediul online, sunt state membre UE unde, în continuare, un procent ridicat din populație nu a folosit niciodată internetul. Populația îmbătrânită, gradul de urbanizare, distribuția teritorială a populației, educația, dezvoltarea tehnologică sunt doar câțiva dintre factorii care influențează aceste cifre. 

În România, 11% din populație nu a accesat niciodată internetul.

Statistici utilizare internet în Europa

În 2022, ponderea gospodăriilor din UE cu acces la internet a crescut la 93 %, de la 72 % în 2011.

52 % dintre cetățenii UE au căutat online informații legate de sănătate în 2022.

49 % dintre cetățenii din UE și-au păstrat vechiul mobil sau smartphone-ul în gospodărie atunci când l-au înlocuit în 2022.

68 % dintre persoanele din UE au comandat sau au cumpărat bunuri sau servicii prin internet pentru uz privat în 2022 - în creștere față de 54 % în 2017.

În 2022, Țările de Jos, Luxemburg și Finlanda au raportat cea mai mare proporție de gospodării cu acces la internet, cu 98 % . Spania (96 %) și Danemarca (95 %) s-au numărat, de asemenea, printre statele membre ale UE cu cea mai mare rată de acces la internet în gospodărie. Grecia (85 %), Croația (86 %) și Bulgaria (87 %) au prezentat cele mai scăzute rate de acces la internet în gospodărie dintre statele membre ale UE. 

Cu toate acestea, deși se observă o saturație a accesului la internet al gospodăriilor în unele dintre statele membre de top, s-a observat o recuperare din urmă între 2017 și 2022, cu creșteri de 20 % pentru Bulgaria, 15 % pentru Cipru și 13 % pentru Spania, Letonia, România și Lituania. În 2022, proporția gospodăriilor cu acces la internet a fost de 99 % în Norvegia, ușor peste cele mai înalte scoruri ale statelor membre ale UE, de 98 %, prezentate de Țările de Jos, Luxemburg și Finlanda. Ponderea în Turcia a fost de 94 %, un punct procentual peste media UE de 93 %.


În 2022, orașele au prezentat un acces mai mare la internet pentru gospodării, cu 94 %, comparativ cu 92 % pentru orașe și suburbii și 90 % pentru zonele rurale. Belgia, Slovenia și Estonia au fost excepția de la această tendință generală, orașele și suburbiile prezentând cel mai mare acces la internet în gospodărie în comparație cu orașele și zonele rurale. 

Malta a fost singurul stat membru al UE în care cel mai mare acces la internet în gospodărie a fost în zonele rurale. În Germania, orașele și zonele rurale au împărțit cel mai mare procent de acces la internet în gospodărie. Printre unele state membre aproape de saturație, diferența de acces la internet al gospodăriilor între orașe, suburbii și zonele rurale a fost foarte mică în 2022. În Finlanda, Luxemburg și Țările de Jos, diferența a fost de aproximativ 1 sau 2 puncte procentuale între cele trei zone geografice. zone. Norvegia a împărtășit o situație similară. În Grecia și în Portugalia, decalajul dintre orașe și zonele rurale în ceea ce privește accesul la internet în gospodării a ajuns la 14 % (fiecare) și 12 % în România.

În 2022, 90 % dintre persoanele din UE cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au folosit internetul cel puțin o dată în cele trei luni anterioare datei sondajului. Paisprezece state membre s-au situat peste media UE în 2022. Cea mai mare pondere a utilizatorilor de internet au fost în Luxemburg și Danemarca cu 98 % dintre persoane, urmate de Finlanda și Suedia cu 97 %. În 2022, Bulgaria (79 %) Croația (82 %) și Grecia (83 %) au raportat cele mai scăzute rate de utilizatori de internet din UE. Proporția populației care nu a folosit niciodată internetul a fost de 7 % în 2022 în UE, dar a atins 14 % în Grecia și Portugalia și 13 % în Croația și Bulgaria. În 2022, 84 % dintre persoanele din UE au accesat internetul zilnic (a se vedea figura 4), iar încă 5 % l-au folosit cel puțin o dată pe săptămână (dar nu zilnic). Ca atare, 89 % dintre persoanele din UE cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani erau utilizatori obișnuiți de internet (cel puțin săptămânal). Norvegia a raportat o pondere de 100 % dintre persoanele care au folosit internetul în ultimele trei luni înainte de sondaj. Cota a scăzut la 96% pentru utilizatorii zilnici ai internetului. În Muntenegru, ponderea persoanelor care au folosit internetul în ultimele trei luni înainte de sondaj a fost de 88 %, aproape de media UE de 90 %. În Serbia și Turcia, ponderea utilizatorilor de internet a fost de 84 % și, respectiv, 83 % în 2022.



Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!