Ce este un purificator de aer și cum te poate ajuta Xiaomi Smart Air Purifier 4

Bogdan Chirea
0

Trebuie să vă recunosc că folosesc un purificator de aer de ceva vreme și că am avut intenția să vă prezint un astfel de gadget încă de la momentul primei mele achiziții. În acest articol vreau să vă vorbesc mai pe larg și despre acest subiect: ce este de fapt un purificator de aer și de ce ar trebui să aveți unul în casă. 

Un purificator de aer este un aparat care îndepărtează particulele de praf, polen, fum, mirosuri și alergeni din aerul pe care îl respirăm. Acest lucru îmbunătățește calitatea aerului și ne protejează sănătatea. Un purificator de aer funcționează prin intermediul unui sistem de filtre care captează și rețin impuritățile din aer. 

Există diferite tipuri de filtre, cum ar fi cele mecanice, electrostatice, cu carbon activ sau cu lumină ultravioletă. Fiecare tip de filtru are avantaje și dezavantaje, în funcție de nevoile și preferințele fiecărui utilizator. 

Un purificator de aer poate fi folosit în orice încăpere a casei, dar este recomandat să îl amplasați în dormitor, unde petrecem cel mai mult timp și unde respirăm cel mai profund. Un purificator de aer poate reduce riscul de alergii, astm, infecții respiratorii sau alte boli cauzate de poluarea aerului. 

De asemenea, poate elimina mirosurile neplăcute sau iritante, cum ar fi cele de fum, animale sau mâncare. Un purificator de aer poate crea un mediu mai plăcut și mai confortabil pentru noi și pentru cei dragi. 

Cum te poate ajuta Xiaomi Smart Air Purifier 4 să păstrezi aerul din casă curat

Xiaomi și-a început călătoria în România cu smartphone-urile sale accesibile și apoi a trecut la alte produse inteligente, integrate într-un ecosistem AIOT. Un astfel de produs este purificatorul de aer inteligent, iar compania a lansat pe piața de la noi mai multe astfel de dispozitive. 

De fapt, dacă faci o căutare pe magazinul oficial mi-home.ro, vei vedea că lista de dispozitive inteligente este destul de generoasă: produse pentru bucatarie, aspiratoare inteligente, becuri, becuri inteligente, umidificatoare si dezumidificatoare, cantare inteligente sau apare de inteligente de purificare a aerului. In categoria de purificatoare Xiaomi comercializează la noi o serie de dispozitive variată: Mi Air Purifier 3C, 3H, 4 Lite, 4, 4 Pro, 4, 4 Compact și Pro H. Prețurile acestor produse încep de la 450 de lei și ajung la 1500 de lei.  Alegerea modelului poate să fie inspirată dacă vă uitați și la suprafața pe care o poate acoperi un astfel de gadget.

Primul produs ales de mine și pe care îl folosesc de o perioada de tip este modelul 3C, recomandat de producător pentru o zonă de până la 40mp. Dar nu despre acest model voi detalia în acest articol, ci despre  Xiaomi Smart Air Purifier 4, pe care cei de la Xiaomi mi l-au trimis să îl testez.

Cel mai nou Smart Air Purifier 4 de la Xiaomi susține că oferă aer curat și respirabil la un preț accesibil și acoperind o suprafață mai mare față de modelul anterior, testat de mie. Conform fisei de specificatii modelul de față acoperă 48 de mp. Producătorul spune că că acest produs curăță o cameră de 20 m² în aproximativ 10 minute.

Design practic și aspect elegant

Scos din cutie, Smart Air Purifier 4 arată exact ca predecesorul său. Cu toate acestea, cel mai recent model are o mulțime de modificări noi de design, care îl fac mai ușor de utilizat și, de asemenea, ușor de întreținut.

Designul alb cu buline nu este doar pentru aspect; aceste orificii de ventilație aspiră de fapt aerul din jur și aerul proaspăt iese din partea de sus. Designul îmbunătățit permite purificatorului de aer să primească aer la 360 de grade; prin urmare, filtrul va fi folosit uniform.

De asemenea, modelul mai nou facilitează deschiderea și curățarea zonei ventilatorului, iar grătarele mai mici asigură că este un purificator de aer sigur pentru copii. Între timp, ecranul OLED monocrom cu touch screen este acum puțin mai mare, ceea ce îl face ușor de accesat și permite schimbarea modurilor de folosire. 

Modelul anterior avea 2 butoane manuale situate pe capacul de sus, lângă ventilatoare, ce permit schimbarea modului de lucru. Modelul de față a eliminat acele butoane manuale și a inserat funcțiile în ecranul touch.

Afișajul arată și procentul rămas din filtru și există și o bară luminoasă cu LED, care devine roșu (cand starea aerului este proastă), portocalie (cand calitatea este medie) sau verde (cand aerul din casă este bun).

Afișajul arată, de asemenea, procentul de umiditate, temperatura actuală și indicele de calitate a aerului (AQI) în timp real al casei dvs.

În cele din urmă, vine cu un cablu de alimentare detașabil, care îl face ușor de transportat. Mi-a plăcut și faptul că dacă deschizi panoul din spate pentru a accesa filtrul când purificatorul funcționează, acesta va opri automat dispozitivul.

In fapt, nu trebuie să fii mare inginer pentru a instala dispozitivul și a îl face să meargă. Ceva bătăi de cap am avut la includerea gadgetului în ecosistemul de dispozitive smart din casă din aplicația Xiaomi Home.

Așadar partea inteligentă a dispozitivului este legată de conectarea dispozitivului la aplicația oficială pentru smartphone Xiaomi Home



De ce este Xiaomi Smart Air Purifier 4 un dispozitiv smart

După cum sugerează și numele, acesta este un purificator de aer inteligent și se conectează la WiFi și poate fi controlat de la distanță de pe telefon prin aplicația Xiaomi Home. Aceasta este o caracteristică utilă pentru cei care ar dori să pornească purificatorul în timp ce se întorc de la birou, iar acest lucru va permite, de asemenea, utilizatorilor să îl oprească dintr-o locație de la distanță pentru a economisi energie electrică.

Aplicația Xiaomi Home este gratuită și este disponibilă atât pe iOS cât și pe Android, din magazinele dedicate.

Pentru a îți conecta dispozitivul la internet va trebui să deschizi aplicația Home și să apeși pe butonul plus din colțul dreapta sus. Fie scanezi codul QR din manualul de utilizare fie navighezi prin categoria de dispozitive din aplicație selectând numele dispozitivului. Pasul doi este să resetezi setările de rețea ale purificatorului. Pentru a face asta, ai un buton rotund pe partea din spate deasupra capacului de filtru, Apeși aproximativ 7 secunde sau până auzi un sunet.


Secretul aici este să ai telefonul conectat la un router wireless care nu este configurat 5G ci o conexiune standard 2,4 Ghz. In caz contrar conexiunea va eșua . Poți reveni ulterior la conectarea telefonului tau la o retea 5G a routerului si vei putea sa iti controlezi aparatul de oriunde.

In aplicație ai acces la o serie de date cele principale fiind legate de starea aerului din casa, temperatura și umiditatea. Poți să alegi modul de utilizare a aparatului Automat, Noapte, Manual sau cele trei trepte (de ales atunci când ai făcut mâncare, să zicem ... și vrei o curățarea aerului din casă).

Filtrul de aer

Alte date utile sunt cele legate de numărul de zile de utilizare pentru filtrul inclus. Filtrul cu care vine aparatul are o durată de utilizare de 6-12 luni, perioadă după care este recomandat să îl înlocuiți.

Înlocuirea filtrului nu este o sarcină dificilă dar vă costă ceva bani. Pe magazinul oficial nu am găsit un filtru pentru vechiul meu aparat, dar există pentru modelele din seria 4. Pentru Smart Air Purifier 4 un filtru de rezervă vă costa 299 de lei. Desigur, sunt și alte variante de filtre compatibile pe piață, la prețuri ceva mai mici dar și cu tehnologii diferite. Starea de sănătate a filtrului ar trebui să dureze cel puțin un an, cel puțin în acele locații în care AQI nu este atât de sever. 

Filtrele compatibile sunt diferite de cel original și, în mare parte, sunt bazate pe tehnologia HEPA.  Diferența dintre filtrul HEPA Xiaomi și filtrul HEPA tradițional este dată de faptul că Xiaomi a combinat două tehnologii de filtrare: electrostatică și mecanică. Filtrul Xiaomi HEPA elimină 99,97% din particulele din aer (până la 0,1 microni), reținând praful, PM 2,5, polenul, părul de animale, fumul și chiar microplasticele foarte mici. Filtrul Xiaomi HEPA atinge o eficiență de filtrare de 99,97% pentru particule de 0,3 microni și de 99,99% pentru particule de 0,1 microni. Datorită densității mai mici a fibrelor din filtrul Xiaomi, acesta utilizează mai puțină energie electrică pentru a produce aceeași cantitate de aer curat.

Dacă ați urmărit acest blog știți deja că îmi place să gătesc. Ei bine, știm cu toții că de îndată ce ne apucăm să facem de mâncare, calitatea aerului se deteriorează rapid, casa se umple de miros și... cu puțin noroc acesta ajunge până la vecini. Eu mai am și povestea sorei mele care nu poate găti pentru că soțului nu îi place mirosul de mâncare în casă. Pentru ea purificatorul de aer e o soluție minunată pentru că neutralizează în cel mai scurt timp mirosurile din casă. Acest lucru poate varia de la casă la casă (în funcție de dimensiunea locului și de locul unde ai pus aparatul).

Legat de acest aspect, un mic sfat: poziționați dispozitivul pe o suprafață plană la o distanță minimă de cel puțin 20 de cm de pereți. Altfel spus, nu îl lipiți sau sprijini de pereții din casă.

Dar, pe lângă faptul că purificatorul de aer te scapă de tot felul de mirosuri din casă: mâncare, fum de țigară, animale de casă etc. Filtrul mai este capabil și să capteze tot felul de particule: praf, mătreață, păr de animale, polen, fibre de bumbac. 

Și vă mai spun ceva: deși este purificator de aer, aparatul suflă aer curat și ... rece. Ne e chiar un aparat de aer condiționat dar poate menține un nivel de răcoare în zilele în care este destul de cald.  rece ca un ventilator de masă. 

Deși funcționează silențios în modul de nivel de contamiare scăzut și de noapte, purificatorul devine destul de gălăgios în modul contaminare ridicată și manual. Dipozitivul are un un nivel redus de zgomot de 32,1 dB (A) în modul noapte. Dacă nu doriți să comutați permanent la setări, îl puteți seta și în modul automat și uitați de el, iar dispozitivul va schimba manual modul în funcție de calitatea aerului din jur.

Specificații complete Xiaomi Smart Air Purifier 4:

Culoare

Alb

Lăţime

250 mm

Nivel de zgomot

32,1 dB ~ 63 dB

Putere nominală

30 W

Tip produs

Purificator de aer

Greutate

5,6 kg (net)

Tensiune de intrare

100V ~ 240V

Zona recomandată

28 ~ 48 m²

Capacitate de curățare

400 m³/h

Conținut

Manual de instrucțiuni
Purificator de aer
Cartuș filtrant
Cablu de alimentare

Înălţime

555 mm

Funcții

Mod de noapte
Control de la distanță prin intermediul aplicației

Grosime

250 mm

Tipul filtrului

Filtru de adsorbție a cărbunelui activ
Filtru HEPA (filtru de particule de înaltă eficiență)
Filtru de carbon HEPA

Tipul ecranului

Atingere
OLED

Metoda de curățare

Adsorbţie

Eficiența curățării

99,97% - particule de până la 0,3 μm

Materialul executării

ABS

Informații suplimentare

Operațiune silențioasă
Generator de ioni negativi
Informații despre nivelul de consum al filtrului vizibil în aplicația mobilă


Xiaomi Smart Air Purifier 4 poate fi o investiție bună pentru cei care suferă de calitatea proastă a aerului în casele lor. Eu unul nu m-am gândit că voi avea nevoie de un purificator de aer până nu am început să folosesc unul în urmă cu ceva timp. Noul model vine cu ceva update-uri interesante ce îl fac mai ușor de folosit, mai intuitiv și mai sigur. Pe lângă filtrarea particulelor de praf, poate filtra și polenul, iar ionizatorul negativ de aer încorporat ar putea fi, de asemenea, util pentru cei care suferă de alergii respiratorii (poate fi și dezactivat). În general, un purificator de aer inteligent de bună calitate de la Xiaomi respectă toate pretențiile companiei.

Preț:

În magazinul oficial, Xiaomi Smart Air Purifier 4  este vândut la un preț de 899 de lei. Dacă nu îl găsiți pe stoc, eMag îl vinde cu 1099 de lei

VIDEO PREZENTARE



Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!