Dovezile potențialelor încălcări ale drepturilor omului pot fi pierdute după ce au fost șterse de companiile de tehnologie, a descoperit BBC.
Platformele elimină videoclipurile grafice, folosind adesea inteligența artificială - dar filmările care pot ajuta la urmărirea penală pot fi eliminate fără a fi arhivate.
Meta și YouTube spun că își propun să își echilibreze îndatoririle de a depune mărturie și de a proteja utilizatorii de conținutul dăunător.
Dar Alan Rusbridger, care face parte din Consiliul de Supraveghere al Meta, spune că industria a fost „excesiv de precaută” în moderarea sa.
Platformele spun că au scutiri pentru materialul grafic atunci când este de interes public – dar când BBC a încercat să încarce imagini care documentează atacurile asupra civililor din Ucraina, acestea au fost șterse rapid.
Inteligența artificială (AI) poate elimina conținutul dăunător și ilegal la scară largă. Când vine vorba de moderarea imaginilor violente din războaie, totuși, mașinilor le lipsește nuanța necesară pentru a identifica încălcările drepturilor omului.
Ihor Zakharenko, un fost jurnalist de călătorie, a întâlnit asta în Ucraina. De la invazia rusă, el a documentat atacurile asupra civililor.
BBC l-a întâlnit într-o suburbie a Kievului, unde în urmă cu un an bărbați, femei și copii fuseseră împușcați de trupele ruse în timp ce încercau să fugă de ocupație. A filmat cadavrele - cel puțin 17 dintre ele - și mașinile arse.
El a vrut să posteze videoclipurile online, astfel încât lumea să vadă ce s-a întâmplat și să contracareze narațiunea Kremlinului. Dar când le-a încărcat pe Facebook și Instagram, acestea au fost eliminate rapid.
„Rușii înșiși spuneau că sunt falsuri, [că] nu s-au atins de civili, au luptat doar cu armata ucraineană”, a spus Ihor.
BBC a încărcat filmările lui Ihor pe Instagram și YouTube folosind conturi false. Instagram a eliminat trei dintre cele patru videoclipuri într-un minut. La început, YouTube a aplicat restricții de vârstă acelorași trei, dar 10 minute mai târziu le-a eliminat pe toate.
Jurnaliștii BBC au încercat din nou - dar nu au reușit încărcarea totală. Apelul de restabilire a videoclipurilor pe baza că acestea includeau dovezi ale crimelor de război a fost respins.
Persoanele cheie din industrie spun că este nevoie urgentă ca companiile de social media să prevină dispariția acestui tip de informații.
YouTube și Meta spun că, în temeiul scutirilor lor pentru filmările de război grafic în interes public, conținutul care ar fi în mod normal eliminat poate fi păstrat online, cu vizionarea restricționată la adulți. Dar experimentul jurnaliștilor britanici cu videoclipurile lui Ihor sugerează altceva.
Meta spune că răspunde „la solicitări legale valabile din partea agențiilor de aplicare a legii din întreaga lume” și „continuă să exploreze bcăi suplimentare pentru a sprijini procesele internaționale de responsabilitate... în concordanță cu obligațiile legale și de confidențialitate”.
YouTube spune că, deși are scutiri pentru conținutul grafic de interes public, platforma nu este o arhivă. Se spune: „Organizațiile pentru drepturile omului; activiștii, apărătorii drepturilor omului, cercetătorii, jurnaliştii cetățeni și alții care documentează abuzurile drepturilor omului (sau alte posibile crime) ar trebui să respecte cele mai bune practici pentru securizarea și conservarea conținutului acestora”.
Activiștii pentru drepturile omului spun că este nevoie urgentă de un sistem formal pentru a colecta și stoca în siguranță conținutul șters. Aceasta ar include păstrarea metadatelor pentru a ajuta la verificarea conținutului și pentru a demonstra că nu a fost alterat.
Investigatia completa este disponibila aici.
Comentariul va fi postat dupa aprobare