Unele dintre cele mai mari comori cunoscute de omenire, venerate și temute timp de secole întregi, au o istorie întunecată, căci cei care le-au creat au fost atinși de nebunie și nefericire, iar cei care le-au găsit și le-au păstrat au fost loviți de boli, nenorociri și moarte.
În această serie palpitantă, străbatem lumea pe urmele unora dintre cele mai celebre comori din istorie, de la mormântul lui Tutankhamon și Armata de Teracotă până la diamantul Hope și Camera de Chihlimbar. Toate aceste obiecte i-au fascinat și totodată terorizat pe cei care le-au văzut. Poveștile lor sunt spuse acum prin intermediul unor interviuri cu istorici în domeniu, care încearcă să descifreze misterele acestor obiecte uimitoare, parcă menite să aibă o soartă nefastă. Explorăm sufletul întunecat al acestor obiecte neprețuite, care adesea i-au silit pe cei care au interacționat cu ele să plătească prețul suprem.
Încă din zorii civilizației, oamenii au creat comori prin care își celebrau și venerau liderii. Multe dintre aceste comori au fost, de-a lungul timpului, ascunse, pierdute ori jefuite. Cu toate acestea, în ultimele două secole, aceste lumi trecute au captat imaginația unora dintre cei mai mari filantropi, colecționari și chiar guverne.
Așa cum au fost Andrew Carnegie ori Lordul Carnarvon care, folosindu-se de imensa bogăție pe care o aveau la dispoziție, au organizat ori finanțat expediții în căutarea marilor comori ale veacurilor. Căutările lor au variat de la Valea Regilor până la adâncurile Mării Egee și nicio cheltuială nu a fost scutită în căutarea acestor obiecte mitice neprețuite. Însă, descoperirile lor au venit uneori la pachet cu plata unui preț suprem, viața celor ce le-au găsit, ori chiar a lor înșiși.
În multe cazuri, rămâne întrebarea – au fost într-adevăr aceste decese cauzate de accidente, de o stare de sănătate precară, ori de nenoroc? Sau a fost vorba de un bluestem, așa cum mulți au afirmat? Are știința un răspuns obiectiv la această întrebare?
În cele zece episoade ale seriei, realizatorii străbat lumea în lung și lat, din Anglia în China, din America în Rusia, și din Spania în India, cercetând blestemele ce au însoțit relicve ori comori faimoase și căutând să înlăture superstițiile prin argumente stiințifice.
Comentariul va fi postat dupa aprobare