Virgin Galactic a lansat primul său zbor spațial cu rachetă comercială

Bogdan Chirea
0

Un echipaj de trei oameni din Italia s-a îmbarcat joi într-un avion-rachetă de pasageri operat de Virgin Galactic, compania miliardarului britanic Richard Branson fondată în 2004, pentru primul zbor comercial al companiei către marginea spațiului.

Cei doi ofițeri ai forțelor aeriene italiene și un inginer aerospațial de la Consiliul Național de Cercetare al Italiei urmau să se alăture instructorului lor de la Virgin Galactic și celor doi piloți ai avionului spațial într-o călătorie suborbitală care îi ducea la aproximativ 50 de mile (80 km) deasupra deșertului New Mexico.

Zborul, numit Galactic 01, are loc la doi ani după ce Branson însuși a călătorit împreună cu alți cinci membri ai Virgin Galactic Holdings Inc pentru primul zbor spațial de testare al companiei cu echipaj complet al avionului său rachetă, VSS Unity.

Pe atunci, oficialii Virgin Galactic au spus că se așteptau să înceapă operațiuni comerciale regulate în 2022, după zboruri de testare suplimentare. Dar finalizarea campaniei de testare a durat mai mult decât s-a anticipat, după ce autoritățile federale de reglementare au oprit avionul rachetă timp de 11 săptămâni, în timp ce compania era investigată pentru devierea de la spațiul aerian atribuit la ascensiune în timpul zborului din iulie 2021. Un ultim zbor de testare cu echipajul către spațiu a fost efectuat cu succes, dar cu mai puține zgomote în urmă cu cinci săptămâni.

Virgin Galactic este una dintre puținele întreprinderi private, inclusiv SpaceX și Blue Origin, care se adresează potențialilor astronauți cetățeni bogați dispuși să plătească sume mari de bani pentru a experimenta entuziasmul cu viteza rachetelor supersonice, imponderabilitate și spectacolul zborului spațial.

Misiunea echipei italiene a fost însă prezentată ca una științifică, cei trei bărbați plănuind să colecteze date biometrice, să măsoare performanța cognitivă și să înregistreze modul în care anumite lichide și solide se amestecă în condiții de microgravitație.



La aproximativ 75 de minute după ce a părăsit solul cu nava sa-mamă, avionul spațial Unity a aterizat în siguranță înapoi la punctul său de pornire pe o pistă de la Spaceport America, un complex deținut de stat în apropiere de orașul New Mexico.

Zborul a marcat o descoperire mult întârziată pentru Virgin Galactic Holding Inc, inaugurând în sfârșit serviciul comercial după aproape 20 de ani plini de eșecuri în dezvoltare.

Branson a fondat compania împreună cu renumitul mogul aerospațial Burt Rutan într-o afacere care a luat naștere în urma competiției Ansari X Prize din 2004 câștigată de avionul spațial experimental al lui Rutan - precursor al designului SpaceShipTwo al Unity.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!