Forul Consiliului Național al Audiovizualului a decis în ședințele din această săptămână să aplice o serie de amenzi consistente pentru posturile de televiziune Nașul TV, Global News și Realitatea Plus.
Sancțiunile au fost aplicate pentru o serie de încălcări ale legislației în cadrul mai multor emisiuni.
Întrunit în ședința publică din data de 18.07.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
- amendă de 30.000 de lei postului Nașul TV pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) și ale art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual în cadrul emisiunii de dezbatere „Să vorbim despre tine” difuzată în data de 12.04.2023. Invitata emisiunii a fost doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă, iar printre afirmațiile din emisiune s-au regăsit: „(…) la Carei în acest moment situația este gravă. Carei-ul este plin de soldați, de jandarmi, de polițiști aduși din toate părțile țării pentru a ataca români. Atenție! Pentru a ține românii departe de evenimentul care este organizat de instituțiile statului român, care s-au predat în fața instituțiilor Ungariei, astfel că la acest moment Carei-ul este de fapt predat guvernului Ungariei, un fapt de o trădare care nu s-a mai întâlnit în România” (titlul afișat pe ecran: „Presedinta Ungariei, vizita privata in saptamana mare”); „Este posibil ca până în noaptea de Paște să mai avem niște atacuri ca nație și ca țară. (…) Astăzi, sute de tancuri au traversat Moldova pe la Iași și s-au dus pe la vama Albița (…) Tancurile se îndreaptă spre Transnistria și Găgăuzia”;
- amendă de 20.000 de lei postului Global News pentru ediția din 05.04.2023 a emisiunii de dezbatere „Starea de veghe” (titluri afișate: „Depopularea după vaccinare. Raport OMS recent arată că una din șase persoane din lume suferă de infertilitate”; Contractele secrete cu Pfizer și Moderna. Primele „prețuri” ale vaccinurilor „gratuite” și problema principală a contractelor: Statele cumpărătoare sunt responsabile de reacțiile adverse. Clauzele sunt ilegale”), precum și pentru știrea „Documente secrete publicate prin ordinul Curții Federale din SUA demonstrează că Pfizer, FDA și verificatorii de fapte au mințit când au spus că în vaccinurile anti-COVID nu există oxid de grafen” difuzată în cadrul emisiunii „Știrile Global News”, din 12.04.2023 (intervalul orar 10:58-11:43). La difuzarea acestor emisiuni, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului conform cărora: „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”;
- amendă de 20.000 de lei postului Global News pentru modul în care a fost abordat, în edițiile din 18, 19, 20, 21 și 26.04.2023 ale emisiunii „Știrea exacta”, subiectul referitor la „Proiectul de lege privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”. Radiodifuzorul nu a ținut cont de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a), b) și nici de cele ale art. 66 din Codul audiovizualului (titlul afișat „PLX-145, proiectul de lege suspectat că ar legaliza Barnervernetul românesc, a fost trimis la comisii”). În emisiune s-au făcut afirmații precum: „Deși scopul declarat al acestui proiect de lege este unul nobil, urmărindu-se sprijinirea familiilor aflate în situații de risc, atragem atenția că în realitatea sa are în vedere și se va putea ajunge la: prezumția de culpabilitate a părinților, instituționalizarea masivă a copiilor, creșterea rolului statului în apărarea interesului copiilor în detrimentul părinților, și multe altele pe care o să le aducem aici în discuție cu invitații noștri de la această oră”; „E adevărat, legea în ansamblu reprezintă un atac grosolan la drepturile și libertățile noastre, stabilite prin Constituție, consider că această lege e mai periculoasă decât legile rasiale de la Nuremberg”;
- somație publică postului Global News, deoarece în cadrul emisiunii „Starea de veghe”, difuzată în zilele de 04 și 07.04.2023, nu s-a ținut cont de prevederile art. 139 din Codul audiovizualului, conform cărora: „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.
Amendă de 10.000 de lei – Realitatea Plus
Întrunit în ședința publică din data de 19.07.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze postul Realitatea Plus cu amendă de 10.000 de lei pentru ediția specială de Paști a emisiunii „Culisele Statului Paralel” (16.04.2023), la difuzarea căreia nu s-a ținut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii” ]. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit: „Șoșoacă: E un plan din umbră, România va fi împărțită în 5 părți”; „Șoșoacă: Polonia vrea să fie cea de-a doua cea mai mare țară din UE”; „Șoșoacă: Polonia negociază preluarea Ucrainei”; „Șoc: Șoșoacă spune cum va arăta harta lumii la finalul războiului”; „Șoșoacă: Pericolul e destrămarea României”; „Șoșoacă: La sfârșitul războiului, Ucraina nu va mai exista.”
Legea audiovizualului Nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare:
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
art. 66 – În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Comentariul va fi postat dupa aprobare