Florin Răducioiu, interviu pentru documentarul sportiv „Nopți albe”

Bogdan Chirea
0
raducioiu nopti albe

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției. Nopți albe, acele nopți în care românii au sărbătorit în stradă reușitele echipei naționale, va spune, de asemenea, și o altă poveste. Aceea a unei Românii care, deși copleșite de măsuri din ce în ce mai austere de viață și ulterior măcinate de inflație, incertitudine și evenimente sociale dramatice, a bătut ca o singură inimă de emoție și fericire în fața acestor victorii extraordinare.

Celebrată în acest documentar de dragoste dedicat tricolorilor, ale cărui filmări sunt în derulare, aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994, va fi realizată în 2024 atât prin lansarea filmului documentar în cinema, cât și prin difuzarea celui de-al doilea produs al acestui amplu proiect: un serial cu conținut extins și cu același nume, destinat unei platforme de streaming.

Produs și finanțat integral până în acest moment din surse proprii de către Headline Management Agency, documentarul „Nopți albe” s-a născut la începutul pandemiei. Ideea aparține celor doi asociați, Călin Crețu și Simion Apreutese. Care au pornit la drum cu foarte mult entuziasm și în calitate de producători ai filmului, având scopul de a recrea filmul evenimentelor trăite de români cu mândrie. Lor li s-au alăturat regizorul Claudiu Mitcu și scriitorul Andrei Crăciun, care semnează scenariul producției.

 „Am pus la un loc imagini de arhivă, interviuri recente, fotografii și ziare de atunci. A ieșit ceva frumos. Un film care rezumă un timp dispărut. Și am vrea ca acest documentar să fie ceea ce va rămâne din povestea generației de neuitat, cum frumos i-a spus Florin Răducioiu. E o poveste de dragoste filmul nostru. Fotbaliștii de acum treizeci-patruzeci de ani au fost niște semi-zei în România. Nimeni nu era pe atunci mai iubit. Hagi a fost probabil singurul român care a făcut unanimitate în anii 1990, când ne dezbinau atâtea. Încercăm să ne aducem aminte cum și de ce am fost fericiți și să pasăm povestea asta mai departe generațiilor ce vin”, precizează scriitorul și scenaristul Andrei Crăciun.

Filmările pentru „Nopți albe”, proiect susținut de partenerii media iamsport.ro, au început în 2023 și, până în acest moment, au fost înregistrate peste 120 de ore de interviuri și ilustrații, au fost vizionate peste 150 de ore de imagini din toate arhivele FIFA, UEFA și TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni și știri din perioada respectivă, la care se adaugă și o primă selecție de 2.000 de poze și câteva sute de articole de referință de la acea vreme. 

Alături de partenerii We Love Sport (content & creative support), producția conturează, prin conținutul ambelor produse, povestea celebrilor fotbaliști români din perioada 1980-2001, o perioadă în care Echipa Națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000). Dar și pe cea a realizărilor importante la nivel de cluburi, de la începutul anilor `80, care anunțau marea performanță ce urma să vină un deceniu mai târziu. 

Despre provocările acestui demers, Călin Crețu, producător general, precizează că acest proiect nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul unuia dintre cei mai importanți tricolori ai echipei naționale: Ilie Dumitrescu. 

„A fost o provocare să aducem în acest proiect atât de multe legende ale fotbalului românesc. Mulți dintre ei au cariere importante, afaceri și viață personală, unii dintre ei departe de București sau chiar departe de România. Aici ne-a ajutat Ilie Dumitrescu foarte mult, el a fost liantul dintre noi și fotbaliști, ar fi fost foarte greu dacă nu imposibil să ajungem aici cu proiectul fără implicarea lui.”

Producătorul General Călin Crețu

Filmul acestor evenimente va fi readus în ochii și în sufletele spectatorilor și telespectatorilor prin interviuri exclusive cu marii fotbaliști care le-au creat pe teren și care vor dezvălui, în momentul prezent, ce a însemnat pentru ei acea perioadă. Cum a fost raportarea la victorii și durerea eșecului sau ce înțelegeau atunci și acum prin profesionalism și dedicare. 

Dar și cum au trăit primele ieșiri din țară, șocul întâlnirii cu Occidentul în țări diferite, banii câștigați, relația lor cu faima și unde se aflau în momentul Revoluției. Mai mult decât atât, documentarul relevă și cealaltă perspectivă, despre cum erau primiți și priviți în afară, cum vedeau străinii ce se întâmpla în România și felul în care această generație și succesele lor au născut respect și curiozitate pentru România și au conferit o imagine și o poziție românilor, în afara țării. În ceea privește atât demersul de recuperare a acestei istorii, cât și participarea la filmări, Florin Răducioiu spune că a retrăit cu foarte mari emoții toată istoria de pe teren, în special meciul România – Suedia din 1994. 

„Mă bucur să fac parte din această poveste și să am ocazia, alături de colegii mei, să rememorez evenimente cu adevărat extraordinare din istoria noastră și a fotbalului. Evenimente care m-au și ne-au marcat pentru tot restul vieții. Mă simt privilegiat că le-am trăit, mai ales că a fost cu totul o aventură de o încărcătură emoțională extraordinară, dincolo de fotbal și de performanță. Pentru noi și pentru România, cel puțin momentul din 1994 a fost de o intensitate maximă, am trăit de la agonie la extaz și din nou la agonie. O să povestesc mai multe în documentar, lucruri interesante despre meciul la care mă gândesc și astăzi, dar și ceea ce s-a întâmplat după ce am ieșit de pe teren și despre toată acea perioadă”, declară Florin Răducioiu.  

Pe lângă punctul culminant al marilor victorii, atât filmul, cât și serialul poartă o emblemă centrală: a ceea ce a însemnat Gheorghe Hagi pentru echipa națională, pentru fotbalul românesc și pentru o lume întreagă și modurile în care ceilalți se raportau la el.

Alături de cele mai mari numele ale fotbalului românesc, în Nopți albe vor fi prezenți și vor depune mărturie ale acelor vremuri antrenorii Anghel Iordănescu și Emeric Jenei, membri ai echipelor tehnice care i-au însoțit pe sportivi, cum ar fi medicul Pompiliu Popescu, dar și oameni din presă, scriitori și specialiști ca Ionel Stoica, Radu Paraschivescu, Ovidiu Ioanițoaia, Mircea M. Ionescu. Aceștia vor discuta din perspectiva lor cum s-au simțit acele momente de fericire și cum au influențat regimurile politice Generația de Aur în contextul României de atunci. Nu vor lipsi nici informații despre influența pe care au avut-o în fotbal fostul dictator Nicolae Ceaușescu sau fiul său, Valentin Ceauseșcu.

Și nu în ultimul rând, documentarul „Nopți albe” va răspunde la câteva întrebări esențiale: Cum a fost posibil pentru acești oameni să realizeze aceste performanțe într-o țară închisă de restul lumii? Să intre în competiție și să câștige meciuri importante, fără a avea aceleași condiții de antrenamente, alimentație, odihnă etc., ca ale adversarilor din Vest, pe care i-au întâlnit pe marile stadioane ale lumii? 

De ce nu a fost posibil să ajungem și mai sus? De ce nu a mai existat o astfel de generație și în 25 de ani România nu s-a mai calificat la niciun Campionat Mondial? Aceste răspunsuri, împreună cu cele mai spectaculoase momente, rămân a fi descoperite sau revăzute și retrăite, prin acest demers complex realizat în semn de prețuire a celor care au oferit României și românilor motive de mândrie și bucurie pură.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!