Amendă de 50000 de lei pentru Nașul TV de la CNA

Bogdan Chirea
0

Întrunit în ședința publică din data de 26.09.2023, după analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 50.000 de lei postului Nașul TV pentru edițiile din 07 - 08 și 21.06.2023 ale emisiunii „Să vorbim despre tine”, difuzate fără a se respecta dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 /2002 [„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor]. 

Printre afirmațiile făcute în edițiile mai sus-menționate: „Americanii au bombardat Ploieștiul în al doilea război mondial, au bombardat Bucureștiul, Gara de Nord, trupele aliate, tocmai ce am trecut de comemorarea tristă a acelor zile și anul acesta (...) Cu rușii am avut sovromurile (...) 50, 60 de ani de rusificare a României, România totuși și-a plătit datoria externă, a construit o industrie, a făcut case, 80% din români au proprietăți private, în timp ce în 33 de ani de neo-comunism, neo-marxist americanizat, da? Sub influența Statelor Unite, numărul proprietarilor în România a scăzut la 60%, economia este prăbușită, iar toată industria e vândută” (Mihai Rapcea, avocat, invitat în ediția 7-8.06.2023); 

„Eram extrem de bine, cei trei piloni a unei națiuni (...), erau la rang de cinste în epoca socialistă. Da, sănătatea era sănătate, educația era educație, pentru că nu se dorea un popor prost și ușor de manipulat și în plus, de asta era dreptul de a evolua. În 89, la Revoluție, eram o țară care se întorcea după soare, industrie, ne puteam susține singuri, zero datorii peste tot în lume, plus, bani în cont. Și iată în ce situație este România acum! Țară dezvoltată, asta eram! (...) Da, și am uitat, securitatea (...) Securitatea era securitate, nu? Securitate, mă refer la siguranța în tot și în toate” (Gabriela Calițescu, moderatoare, în ediția din 21.06.2023);

La emisiunea Să vorbim despre tine, moderată de Gabriela Caliţescu în data de 7 iunie, au fost prezenţi invitaţii Diana Şoşoacă (senatoare, partidul SOS România), Mihai Rapcea (avocat) şi Iulian Şerban (doctor, partidul SOS România, prin Skype).

Tot în emsisiunea Să vorbim despre tine, dar difuzată pe 21 iunie, au fost date două fragmente din intervenţia Dianei Şoşoacă în Parlament, în care aceasta a vorbit despre efectele pe care le-ar produce ruperea barajului de la Kahovka asupra Dunării şi litoralului românesc.

De asemenea, CNA a emis și o somație publică postului Prima Sport 1 pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în cadrul emisiunii „Fotbal All Inclusive” din data de 13.09.2023 [„Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”].

Ședința publică este disponibilă aici

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!