Explozie la bordul unei nave din Marea Neagră, în rada Portului Sulina

Mina Alina
0

O explozie a avut loc miercuri dimineaţă la bordul unei nave aflate în rada Portului Sulina, iar echipajul, format din 12 persoane, a fost preluat de echipele de intervenţie şi adus în siguranţă în port, urmând să fie evaluat medical. Reprezentanţii Autorităţii Navale Române spun că este vorba despre o navă sub pavilion Togo care transporta ciment și care acum este ancorată şi se încearcă salvarea acesteia, fără ca navigaţia pe braţul Sulina să fie afectată.

Nava cargo sub pavilion togolez la bordul căreia a avut loc astăzi o explozie în timp ce se afla în largul portului Sulina se îndrepta spre canalul Bâstroe de pe teritoriul Ucrainei, spun surse din navigația românească.

Nava "Seama" transporta ciment şi se îndrepta spre canalul Bîstroe, dar în apropiere de zona Sulina la bordul acesteia s-a produs o explozie. Deflagraţia a fost atât de puternică încât comandantul a decis abandonul vasului şi a cerut sprijinul Căpităniei Portului Sulina.

Cele 12 persoane au fost evacuate si investigate medical,  doar unul dintre marinari a rămas sub supraveghere medicală, după care a ieşit din Unitatea de Primiri Urgenţe din Sulina.


Cetăţeanul sirian prezenta un traumatism la mâna dreaptă şi o durere abdominală uşoară, cauzată probabil de suflul exploziei.

Nava „Seama” sub pavilion Togo, în apropiere de SulinaFoto: Autoritatea Navală Română.

Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a  raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului,  cu o grupă de scafandri EOD la bord.

 Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.

Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.

Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD.
Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Aceasta ar fi putut provocată de o defecţiune de pe navă sau de impactul cu o mină marină.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!