Spionii ruși folosesc hackeri pentru a viza sistemele informatice de la agențiile de aplicare a legii din Ucraina, în încercarea de a identifica și obține dovezi legate de presupusele crime de război rusești, a declarat vineri șeful apărării cibernetice al Ucrainei pentru Reuters.
Hackerii, care lucrează în cadrul agențiilor de informații externe, interne și militare ale Rusiei, au intensificat campaniile de intruziune digitală care vizează Procuratura Generală ucraineană și departamentele care documentează crime de război, a declarat Yurii Shchyhol, șeful Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina ( SSSCIP), care se ocupă de apărarea cibernetică în țara în conflict.
Raportul, a cărui copie a fost revizuită de Reuters, spune că hackerii încercau, de asemenea, să adune informații despre cetățenii ruși arestați în Ucraina, cu scopul de a „ajuta acești indivizi să evite urmărirea penală și să-i mute înapoi în Rusia”.
Shchyhol a refuzat să identifice exact ce unități au fost vizate de campania de hacking, invocând preocupări de securitate. Numărul incidentelor de securitate cibernetică documentate de SSSCIP a crescut cu 123% în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu a doua jumătate a anului 2022, a adăugat el.
Hackerii ruși au prioritizat țintirea organismelor guvernamentale și încercarea de a obține acces la serverele lor de e-mail, a spus Shchyhol, fără a detalia. Reuters nu a putut verifica în mod independent niciunul dintre hackurile detaliate de Shchyhol și raport.
Curtea Penală Internațională (ICC) cu sediul în Țările de Jos a declarat că a detectat „activitate neobișnuită” în rețeaua sa de calculatoare la sfârșitul săptămânii trecute. Vineri încă nu era clar cine se află în spatele hack-ului.
Curtea a făcut titluri în martie, când a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, sub suspiciunea că ar fi deportat ilegal copii din Ucraina. Kremlinul respinge acuzațiile și competența instanței.
Înaintea invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, agențiile de informații occidentale au avertizat cu privire la potențiale atacuri cibernetice care s-ar putea răspândi în altă parte și ar putea provoca daune „spillover” în rețelele globale de calculatoare.
Deși au existat puține dovezi de răspândire până în prezent, hackurile au fost în mod regulat valorificate de Rusia, alături de operațiunile sale militare.
În aprilie 2022, o încercare a unui grup de informație rusesc de piratare numit „Sandworm” de a lansa un atac cibernetic distructiv împotriva rețelei electrice a Ucrainei a fost zădărnicită.
Shchyhol a spus că departamentul său a văzut dovezi că hackerii ruși au accesat camere de securitate private din Ucraina pentru a monitoriza rezultatul loviturilor cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone.
Comentariul va fi postat dupa aprobare