Întrunit în ședința publică din data de 06.09.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării și a reclamațiilor primite, pentru modul în care 5 posturi centrale de știri (Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Realitatea Plus și România TV) au reflectat, în emisiunile informative și de dezbatere din 22.08.2023, înmormântarea victimelor accidentului rutier din satul 2 Mai, județul Constanța.
Constatând nerespectarea prevederilor art. 41 lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, [„Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: (...) b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei”], membrii Consiliului au decis să aplice o somație publică postului România TV, deoarece radiodifuzorul a prezentat imagini cu sicriul descoperit în care se afla una dintre victimele tragicului accident.
În aceeași ședință, Consiliul a reluat discuțiile referitoare la emisiunea „Să vorbim despre tine”, difuzată de postul Nașul TV în data de 05.05.2023 și moderată de Gabriela Calițescu. În această ediție, invitatul Sacha Stone, influencer britanic, a prezentat imagini ca provenind din interiorul munților Bucegi, afirmând că aici ar exista „Tunele care duc în alte continente (...),Tunele enorme, incredibil de mari, aici în România” și că „Au găsit tehnologie extraterestră în munții noștri (...) O tehnologie extraordinar de avansată, care ar schimba tot sensul lumii pe pământ”.
Secvențe relevante din ediția respectivă au fost vizionate în ședința publică a CNA din 23.08.2023, dată la care membrii Consiliului au decis amânarea cu două saptămâni a speței, pentru a oferi radiodifuzorului posibilitatea de a aduce dovezi în sprijinul acestor ipoteze.
Ce au spus în ședința membrii Consiliului?
Cristina Pocora, membru CNA:
„Dar doamna Caliţescu nu ne poate spune dacă a căutat nu a cautat, dacă a încercat să ajungă. Mi-aş fi dorit să ştiu răspunsul.”
Monica Gubernat, preşedintă şi membru CNA:
„În acest moment nu-l avem.”
Cristina Pocora:
„Deci există sau nu tunelurile acelea?
Monica Gubernat:
„În continuare suntem în ceaţă.”
Cristina Pocora:
„Aveam mari speranţe, sincer.”
Mircea Toma, membru CNA:
„Eu mărturisesc că propunerea de a acorda două săptămâni răgaz echipei de jurnalişti de la Naşul TV sa verifice existenţa sau inexistenţa tunelurilor a fost şi un act de jenă. Adică atunci când cineva îţi afirmă în faţă că există tuneluri în Carpaţi, nu îţi vine să spui că e atât de aberant încât crede o asemenea enormitate, pentru că îmi dau seama că în mintea acelei persoane s-ar putea ca acele tuneluri să existe. Mai mult ele există împreună cu prezenţa unor entităţi care împiedică accesul la tuneluri, respectiv a CNA-ului.
Ori dacă CNA-ul atunci ar fi sancţionat o informaţie care nu e falsă, e dincolo de falsă, este enormitate, am fi fost împachetaţi instantaneu la 'vedeţi că avem dreptate, tunelurile există şi CNA-ul nu ne lasă'.
Am lăsat oamenii care cred această aberaţie să se întâlnească cu aberaţia însăşi, să îşi caute în teren tunelurile.
Mie îmi pare rău că nu există soluţii la fel de la îndemână pentru celelalte teorii aberante care circulă în societate şi sunt vehiculate pe unele canale media preponderent în online, dar acest tip de conduită pentru un post de televiziune, din punctul meu de vedere este incompatibil cu ideea de televiziune.
Nu e o opinie să spui că există tuneluri în Carpaţi, spui există tuneluri care ne leagă Bucegii de alte continente. În tuneluri sunt piramide şi statui. Este asta televiziune, este asta o instituţie care să se califice pentru informarea publicului, este garantarea interesului public dacă noi susţinem în vreun fel acest tip de comunicare...
Din punctul meu de vedere prin acest tip de conduită care nu este recent, adică tunelurile au şi forma vaccinurilor şi alte istorii. Acolo argumentaţia este mult mai nuanţată şi se agaţă de informaţii care sunt ansamblate. Există elemente informaţionale care pot fi asamblate, dar pe tuneluri au muşcat rău.
Din punctul meu de vedere Naşul TV şi-a pus o emblemă în acest moment. Este televiziunea din tunelurile de sub Carpaţi. Ea nu există ca televiziune, este altceva. Este o voce misterioasă care ne anunţă din când în când lucruri senzaţionale, magice, mistice.
Nu am vrut să sancţionâm imediat atunci, pentru că intram la pachet în mintea lor. Vreau să ajut oamenii de acolo să se uite în oglinda lor de profesionişti şi să-şi spună măi "am luat-o razna atât de tare, încât ceva ar trebui să facem să schimbăm", nu să-i spun eu că au luat-o razna.
Doamna Gabriela Caliţescu (moderatoarea formatului Să vorbim despre tine) nu a venit, nu mă suprinde, păcat.
Eu încă mă gândesc la o sancţiune foarte severă, pentru că mie mi se pare că este un palier de descalificare profesională atât de sever, încât nu pot să judec această televiziune alături de alte televiziuni care sunt televiziuni, chiar dacă mai calcă în străchini prin unele programe. Îmi cer scuze pentru cuvintele străchini.”
Având în vedere că Nașul TV nu a prezentat dovezile solicitate și ținând cont de încălcarea repetată a dispozițiilor art. (3) alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, Consiliul a decis să sancționeze postul Nașul TV cu obligarea radiodifuzorului de a difuza, în data de 13.09.2023, timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare.
Comentariul va fi postat dupa aprobare