De aproape doi ani de zile la granița României are loc un război și tot de aproape doi ani de zile războiul pare că este catastrofal, de neimaginat, groaznic etc la posturile de știri de la noi.
În grilele operatorilor de cablu de la noi avem canalele noastre de știri dar și câteva străine... precum CNN sau BBC News. Îmi vine în minte acum încercarea lui Prigojin de a se răzvrăti împotriva generalilor lui Putin și marșul lui spre Moscova. În timp ce la televiziunile de la noi asistam în timp real la această acțiune, la posturile străine situația era mult mai calmă ... mai ponderată și mai puțin alarmantă. Pe la ora 20 îmi aduc aminte chipul lui Prelipceanu de la Digi 24 când a rămas fără subiect.
De câteva zile aflăm că în România cad drone rusești iar asta se întâmplă de ceva vreme fără ca Armata să zică ceva.
Ce vor să transmită televiziunile de știri românilor ?
Miercuri televiziunile și publicațiile de știri au publicat o declarație a premierului Marcel Ciolacu care a avut o reacție nervoasă după ce a fost întrebat repetat de către jurnaliști despre atacurile cu drone asupra porturilor de la Dunăre și despre pericolul pentru populația de pe malul românesc: „Nu ne atacă nimeni, oameni buni, haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții”.
„În primul rând, nu a scăpat nimic de sub control. În al doilea rând, a fost o intervenţie rapidă a MApN, cu Situaţiile de Urgenţă, la o solicitare a cetăţenilor care locuiesc în acea zonă. Nu este niciun pericol. Dar este normal ca statul să ia anumite măsuri. Este o intervenţie provizorie, lucrurile vor fi foarte bine analizate şi va fi o reacţie foarte rapidă şi pe zona militară, pentru astfel de zone. În acest moment a fost totul o întâmplare. Repet, au fost nişte resturi de drone care au trecut Dunărea. Nu vorbim de un atac asupra României. S-a făcut RO-Alert în toată zona, funcţionează telefoanele şi au acoperire mai mare”, a declarat Ciolacu,citat de Hotnews.
Premierul a avut o ieșire nervoasă, spunând că „populaţia trebuie liniştită, pentru că altfel o luăm razna cu toţii”: „Pentru ce să fie timp necesar? Că nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni. Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovită de către armata ucraineană. Nu a avut explozibil, nu a avut nimic care să dăuneze. Nu ne-a atacat și nu ne atacă nimeni.Dar este normal, şi eu, ca prim ministru, să am discuţii cu domnul Raed Arafat, cu ministrul Apărării, comandantul Armatei, să ne luăm toate asigurările”.
Ce a ieșit la televizor și la radio după ce Ciolacu a vorbit cu Arafat ?
Dacă Ciolacu s-a enervat, Arafat a vorbit la DIGI FM despre adăposturi improvizate și măsuri de protecție ... chiar dacă, oficial, nimeni nu ne atacă.
„Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră. Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare. În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU. Am discutat astăzi și cu președintele ANCOM pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a afirmat Raed Arafat, la emisiunea Audiență Națională de la Digi FM.
Și ... a venit primul mesaj după ce Arafat a vorbit despre asta:
ISU Tulcea a emis, miercuri dimineaţă, un mesaj de avertizare.
”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”.
Ce zice NATO ?
„Autoritățile române rămân în alertă și desfășoară o anchetă completă. NATO nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat. NATO este solidară cu aliatul nostru, România. Secretarul General a vorbit cu președintele Iohannis în weekend și continuăm să monitorizăm situația în strânsă legătură cu autoritățile române”, a transmis purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.
În ciuda tuturor mesajelor de acest tip de câteva zile la televiziunile de stiri se discută neîntrerupt despre drone rusești, adăposturi aeriene, mesaje de alarmare similare cu cele în caz de război.
Războiul de la Antena 3 - așa zis partener CNN
Radu Tudor, analist militar şi realizator Antena 3 CNN, a lansat un apel public către locuitorii din nordul Dobrogei să sune imediat la 112 în momentul în care sesizează sau aud zgomote de aparat zburător în zonă. Numai împreună putem să prevenim și să luăm cele mai bune măsuri în așa fel încât să nu apară alte incidente. Fac un apel public către locuitorii din nordul Dobrogei, cei din zona Delta Dunării și mai sus spre nord Brăila, Galați, dacă auziți vreun zgomot suspect, dacă vi se pare că ceva este în neregulă, dacă auziți un zgomot de aparat zburător care nu v-a mai fost dat să-l auziți, sunați la 112!
E foarte important ca oamenii care văd și aud aceste aparate să sesizeze instituțiile care pot interveni. Nu avem suficiente forțe, nu avem suficienți militari să fie puși din kilometru în kilometru și să se uite pe cer, să audă. Dar populația poate contribui la prevenirea acestor incidente.
Declarația pare scoasă din filmele de comedie și nu conține trimiteri către protecția aeriana asigurată de NATO, ce sistem de protecție are România, ce radare are etc
Ce alte declarații dă Arafat la televizor dar nu sunt preluate de restul ?
Dacă obișnuiești să urmărești doar o televiziune de știri atunci poate nu ai aflat despre ce a spus Arafat la Antena 3.
Oamenii sunt instruiți deja în localitățile respective de pompieri, împreună cu autoritățile locale. Dacă au un adăpost în apropierea lor ei primesc mesajul Ro-Alert cu câteva minute și au timp să ajungă acolo. Cine nu are adăpost în jurul lui, pentru că este imposibil să pui câte unul lângă fiecare casă, atunci rămâne în casă și se protejează cum recomandă mesajul. Mesajul are o durată limită ca să nu mai dăm mesaj de încetare a alarmei.Dacă nu se menține mesajul, se va considera că este terminat la 90 de minute sau o perioadă care este dată. Dacă vor fi alte recomandări, vor fi transmise prin mesaj. Unde nu avem semnal la telefon, vor fi transmise de echipele mobile ale Inspectoratului de Urgență",
Noi nu suntem în război, nu suntem atacați. Este un risc minim ca noi să fim atinși prin căderea unei drone sau unor fragmente de dronă. Acest risc minim care are o durată scurtă, necesită să te deplasezi la acest adăpost. Acolo nu vei sta zile, o noapte întreagă, cum se întâmplă în zona de război. Vor sta o perioadă relativ scurtă", a precizat șeful DSU la Antena 3.
Sunt românii în pericol sau nu ?
Televiziunile și site-uri de știri ar spune că probabil da ... restul, cei mai calmi dintre noi, sperăm că nu.
Intre timp în Ucraina viața merge înainte iar cei rămași acolo și care nu au devenit refugiați merg la muncă, merg la școală, merg cu mașina etc. Există niște camere web care transmit în direct din diferite zone ale Ucrainei, le poți accesa aici sau aici.
Pe la televiziunile din Ucraina se difuzează filme, seriale, emisiuni precum Schimb de mame, concursuri precum Vocea Ucrainei, filme si seriale.
Ce să mai înțelegem și noi ?
Nu mai încercați să înțelegeți nimic ! Agenda televiziunilor de știri de la noi este cea pe care o urmează sau o respectă politicienii de la noi. Imediat ce televiziunile termină de exploatat un subiect și trec la altul așa se schimbă și agenda politică.
Eu dacă aș lucra la BBC sau CNN aș deveni invidios pe capabilitățile televiziunilor de știri de la noi de a face știri.
PS: Gândul Media Network, adică grupul ce deține site-ul de știri senzaționale, după cum ei se descriu, CANCAN, a început să facă disponibilizări pe motiv că piața este în declin.
Probabil senzaționalul nu mai este la modă !
Comentariul va fi postat dupa aprobare