Ce poți face în Slănic Moldova

Bogdan Chirea
0

Week-end-ul trecut am avut ocazia să petrec 3 zile în Slănic Moldova, stațiunea turistică din județul Bacău.

Nu a fost neapărat o alegere personală dar am avut sarcina de a face un mic research cu privire la ce anume poate face un turist ajuns acolo.

Dacă nu ai auzit până acum despre această stațiune, ei bine Slanic Moldova din judetul Bacau este cunoscuta in randul turistilor datorita izvoarelor sale cu ape minerale, ale caror calitati au fost premiate cu medalii internationale. Imediat cum ajungi in statiune, vei observa cladirile interbelice. Cazinoul, amplasat in parcul central, domina parcul atat prin marime, cat si prin arhitectura. Nu e de mirare ca aceasta statiune era locul preferat de vacanta al lui I.L.Caragiale.

La finalul articolului am pus și un scurt videoclip.

Parcul Central din localitate este o adevarata oaza de verdeata, cu alei ornate cu flori, brazi si fantani arteziene. Parcul central este si el, alaturi de Casino, o mostenire interbelica. Din loc in loc gasesti panouri informative cu traseele montane pe care le poti parcurge, fauna zonei, izvoarele si beneficiile acestora. Parcul este linistit, curat, iar turistii sunt civilizati. In centrul parcului se gaseste un foisor, unde in serile calduroase de vara se tin concerte folk. 

In parc exista o biserica si o zona special amenajata pentru copii. Parcul este ingrijit si modern, iar felinarele de la lasarea serii lumineaza placut.

Aleea Izvoarelor - Pe strada principala, Nicolae Balcescu, treci de parc si vei gasi pe partea stanga cateva trepte ce coboara catre o esplanada. “Traseul” izvoarelor dureaza in jur de 40 de minute, insa sunt 40 de minute relaxante, umbrite de brazi si foioase, racorite de stanci si apa rece a izvoarelor, dar si a raului Slanic ce trece cand in stanga, cand in dreapta ta. 

Se numește Aleea Izvoarelor pentru că există un număr important de izvoare publice unde oamenii se opresc să se aprovizioneze cu apă folosite în diferite terapii recomandate de medici. Apa din aceste izvoare este promovată ca având beneficii pentru cei cu probleme gastrointestinale, printre altele.

Stațiunea Slănic Moldova este și ea victima pivatizării de după anii 90. Atât cazinoul cât și Sanatoriul Balnear racoviță zac în paragină.

Iarna, aici, turiștii pot veni la schi, pe Pârtia Nemira. Supranumită și ,,Perla Moldovei”, stațiunea Slănic-Moldova este recunoscută atât pentru izvoarele sale minerale și peisajele sale încântătoare, dar și pentru telescaunul pârtiei Nemira, singura instalație de acest gen din județul Bacău, un mijloc de agrement tot mai căutat, atât iarna cât și vara.

Telescaunul din Slănic-Moldova urcă pe o distanță de aproape 1,5 km, la altitudinea de 725 m și are 68 de scaune a câte 4 locuri, capacitatea de transport fiind de 1.200 pers./oră.

Urcarea durează aproximativ 15 minute (30 de minute dus-întors), iar plecarea se face de la baza pârtiei de schi Nemira, situată la intrarea în stațiune, la circa 100 de metri de DN 12B, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 44 C. Aici se găsește și casa de bilete dar și parcarea auto.

În sezonul de vară, tariful este de 30 lei pentru adulți (15 lei urcarea și 15 lei coborârea) și 10 lei copil/elev/student (5 lei urcarea și 5 lei coborârea). În toată această perioadă, telescaunul este disponibil în fiecare weekend (sâmbătă-duminică), între orele 11.00-19.00.

Cu telescaunul poate urca oricine să admire peisajul de la înălțime, perspectiva fiind diferită pe durata verii. Pentru pasionații drumețiilor montane este oferit un acces facil către centrul stațiunii, pe traseul: Pârtia de schi Nemira-Valea Dobru-Parcul Central (marcat cu triunghi albastru).

Trasee pe munte

Fiind o zonă de munte este și păcat să nu te aventurezi în pădure pentru o sănătoasă gură de oxigen.  Traseul este marcat cu triunghiul alb si rosu. Acesta porneste de la izvorul Sf. Spiridon, izvor ce marcheaza trecerea dinspre parc catre zona izvoarelor. Treci podul de vis-à- vis de izvor si poti intrezari cateva trepte ce-si fac loc printre copaci. Incepi sa urci si simti cum totul devine din ce in ce mai linistit, iar aerul din ce in ce mai tare. La origini au fost 300 de trepte, insa acum au ramas in jur de 160 (pe numaratelea). Traseul te poarta prin padure pana la zona de camping. Dupa cele “300 de trepte”, mai ai de urcat inca doua dealuri, apoi vei trece printr-o zona de platou unde vei putea sa poposesti cateva clipe si sa faci cateva fotografii. Dupa aceasta portiune dreapta, incepe coborarea spre zona de camping. Coborarea este destul de abrupta, insa nu este periculoasa. Traseul dureaza intre 2-4 ore, depinde de conditia fizica a fiecaruia sau de câte poze și filmări te apuci să faci. Atenție, există zone unde nu ai deloc semnal la telefon iar zona și stațiunea este plină de panouri de avertizare cu privire la existența urșilor în zonă. 

Despre traseul acesta, pe larg, într-un articol și video dedicat.


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!