Întrunit în ședința publică din data de 07.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a reclamațiilor primite și a decis să aplice mai multe sancțiuni unor posturi de televiziune de știri.
Astfel, CNA a decis să aplice o amendă de 50.000 de lei postului Realitatea Plus, deoarece la difuzarea unui material audiovizual referitor la Spitalul mobil AUR a încălcat prevederile art. 139 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora: „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”. Materialul a fost difuzat de 155 de ori în perioada monitorizată (25.10-05.11.2023);
CNA a decis să aplice și o somație publică postului Global News pentru nerespectarea prevederilor art. 68 din Codul audiovizualului în edițiile din 15, 22 și 29.10.2023 ale emisiunii „Zâmbetul democrației”. Potrivit articolului menționat „radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii sau demnităţi publice ori purtători de cuvânt ai instituţiilor publice, precum şi de persoane desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale”.
În aceeași ședință, constatând încălcarea prevederilor art. 93 alin. (1) din Cod, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spotul publicitar aferent campaniei de promovare a suplimentului alimentar „Secom” (perioada monitorizată a fost cuprinsă între 25.09 – 01.10.2023). [Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Comentariul va fi postat dupa aprobare